Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis – raj pre cyklistov v Tirolsku

Traily v rakúskom regióne Serfaus-Fiss-Ladis sme otestovali spolu s Martinom Knapcom, slovenským majstrom v endure.
Martin Sarvaš

Foto a text: Martin Sarvaš

Serfaus, Fiss a Ladis sú tri historické dedinky nachádzajúce sa v západorakúskom regióne Tirolsko, necelých 100 km od Innsbrucku. Nachádzajú sa vo výške 1 200 – 1 400 m n. m. a sú obklopené masívnymi horami Ötztalských Álp s výškou okolo 3 000 m n. m. Región Serfaus-Fiss-Ladis je dokonalou dovolenkovou destináciou pre milovníkov zimných i letných športov.

V zime funguje ako obrovské lyžiarske stredisko s desiatkami siahodlhých zjazdoviek a keď sa sneh roztopí, kopce sa premenia na bikepark a rozsiahle trail centrum. Lokalita je vhodná aj pre rodiny s deťmi, keďže ponúka aj mnoho aktivít pre najmenších.

Už prvý deň sme strávili v kopcoch na singletrailoch a na rozcvičku sme si dali 4-kilometrový Komperdelltrail, ktorý je označený ako modrý, teda vhodný aj pre menej skúsených jazdcov. Je však zároveň veľmi hravý a pri troche kreativity sa na ňom poriadne zabaví aj skúsený biker.

Ide skôr o trail, na ktorom sme si užili plynulú jazdu, sem-tam sa vyskytli drevené lavice a bolo na ňom aj zopár jednoduchých koreňových častí.

Skončili sme na stanici Komperdellbahn a pokračovali sme na ďalší single trail Flüstertrail, ktorý je technicky najnáročnejší singláč v týchto kopcoch. Prírodný trail sa začína od lanovkovej stanice Fisser Joch, na ktorú sa dostanete lanovkami Schönjochbahn I a Schönjochbahn II.

Mladý biker Jackson Goldstone si užíva s  otcom jazdenie v bikparku Serfaus-Fiss-Ladis:

Asi v strede Flüstertrailu sme si dali menšiu pauzu v akejsi chatkovej „dedinke“ s názvom Heustadeldorf. Okolo malých dreveníc sú tam postavené hojdacie siete, takže sme neváhali a využili sme ich na príjemnú pauzu na doplnenie energie.

Všade naokolo nás obklopovali nádherné scenérie a obrovské hory, na ktorých štítoch bol ešte stále sneh. Po krátkej pauze sme pokračovali v jazde, počas ktorej máte skutočne problém udržať oči na traile, a nie na okolitých výhľadoch. Treba si však dávať pozor, lebo trať je prírodná a plná voľných kameňov, koreňov a sú na nej aj technicky náročnejšie a strmé úseky.

Celkovo však bol Flüstertrail asi zážitkovo najlepší trail a keď sa niekedy vyskytnete v tejto oblasti, určite by ste ho mali absolvovať. Aby ste sa dostali k lanovke, musíte prejsť ešte trať Zirbentrail, ktorá je celkom jednoduchá, rýchla a plynulá, vedie peknými borovicovými lesmi a končí sa pri stanici lanovky Almbahn, ktorá nás vyviezla na kopec Zwölferkopf, z ktorého sme sa po hrebeni dostali späť na kopec Fisser Joch.

Odtiaľ sme si jednoducho museli Flüstertrail zopakovať ešte dvakrát. Dávajte si však pozor na čas, pretože oba traily sú na opačnej strane kopca ako všetky ostatné trate, lanovka Almbahn premávala iba do 16.00 hod. a poslednú lanovku sme stihli skutočne veľmi tesne.

Na ďalší deň sme pokračovali v objavovaní singletrailov a po rozcvičke v bikeparku na jednoduchej trati Milky Way sme išli na najdlhší trail v okolí – sedemkilometrový Frommestrail. Obomi lanovkami Schönjochbahn sme sa vyviezli na Fisser Joch, kde sa trail začína.

Pokiaľ nemáte dobrú kondičku, je dosť možné, že si budete musieť dať viacero páuz. A vlastne je dosť možné, že pauzy si budete musieť dať, aj keď máte dobrú kondičku

 

Celý trail je totiž prírodný, plný kameňov a flow na ňom chytíte až pri poriadne rýchlej jazde. Vrchná časť sa tiahne po hrebeni, prechádza vrcholom Schönjoch (2 493 m n. m.) a potom sa stáča južne dole z kopca na vrchu Frommeskreuz (2 247 m n. m.).

Nasledujú traverzové „esíčka“ cez lúky, na ktorých sa často pasú kravy a okolo je aj mnoho koní, takže si treba dávať pozor, či sa náhodou na traile nenachádza nejaké to zviera.

Okrem toho tento trail využívajú aj turisti ako turistický chodník, takže na nich si dávajte pozor tiež. Záver trate prechádza lesmi, takže na traile sú aj korene, ale nie je to nič zložité. Absolvovať tento trail naraz a bez prestávky si trúfol slovenský majster v endure a pretekár CTM Racing teamu Martin Knapec a veru aj jemu dal poriadne zabrať. Na konci trate sme vyšli na lesnú cestu, ktorou sme sa dostali späť do Fissu.

V tirolskom bikeparku sa organizuje aj MTB festival:

Frommestrail sme z dôvodu fotenia absolvovali ešte dvakrát, po čom sme boli už poriadne unavení. V bikeparku sme si dali na záver dňa ešte trail Supernatural 2.0, ktorý čerstvo vybudovali minulý rok. Takmer dvojkilometrová trať je plynulá, plná menších i väčších vĺn, na ktorých si môžete i nemusíte zaskákať, a bola veľmi príjemným zakončením dňa.

Tretí deň sme jazdili už len zopár hodín, ktoré sme strávili iba v bikeparku. Martin Knapec sa poriadne vybláznil na Freeride traile, ktorý je plný rôznych prekážok, lavíc, dropov i veľkých skokov, takže túto trať by sme neodporúčali začiatočníkom.

Podobne je na tom aj trať Strada del Sole, na ktorej je skutočne veľa skokov, ktoré však nemusíte skákať a každý z nich sa dá pohodlne obísť. Je to teda ideálna trať na zlepšovanie techniky, keďže si môžete vyberať, ktorú prekážku absolvujete, a tie, na ktoré si netrúfate, jednoducho obídete.

Ďalej sme išli na trail Hill Bill, ktorý je označený čiernou, takže patrí medzi najťažšie. Je to ideálna trať na tréning endura, keďže je dosť dlhá, až 2,5 km, a je na nej mnoho rôznorodých prekážok, rockgardenov, pomalých technických častí, ktoré sú skombinované s rýchlymi plynulými sekciami. Počas daždivých dní však býva Hill Bill zatvorený, pretože po ňom steká voda z hory.

Po jazde na Hill Bille sme ukončili náš trojdňový pobyt v Tirolsku, ktorý bol síce intenzívny a vyčerpávajúci, ale na druhej strane krásny, plný zážitkov z jazdenia a úžasných výhľadov na neuveriteľnú alpskú prírodu.

„Prostredie Rakúska a strediska Serfaus-Fiss-Ladis už z môjho vzdialeného pohľadu vyzeral ako kopec, ktorý nemá konca. A presne tak to aj bolo, keď sme začali spoznávať stredisko z každej strany. Lanovky, ktoré nás vyvážali za minimálny čas veľmi vysoko, vám spríjemňujú pohľady na hory, jazerá a zvieratá, ktoré sa pasú popri tratiach.

Mal som pocit, že zimná sezóna je taká istá ako letná, akurát sa jazdí na bicykloch, nie lyžiach. Stredisko je vybudované pre každú skupinu ľudí, menej skúsených, skúsených až po profíkov. Každý si tam nájde to svoje, traily pre rodiny s deťmi, flow traily, ale, samozrejme, aj zjazdové trate. Prejsť toto stredisko za jeden deň je podľa mňa nereálne a mali sme čo robiť, aby sme si prešli za jeden deň aspoň polovici tratí v bikeparku.

Tie najdlhšie mali pre mňa v tempe okolo 20 minút a keď som chcel ísť viackrát za sebou, tak po dvoch hodinách sa radšej budeš voziť na lanovke. Pre mňa je to určite jedno z najlepších stredísk, ktoré som navštívil, takže odporúčam každému,” povedal Martin Knapec po troch dňoch v stredisku.

V okolitých horách Serfaus-Fiss-Ladis je dokopy päť krásnych singletrailov a priamo v bikeparku je deväť dokonale udržiavaných tratí. Na spodnej stanici bikeparku Waldbahn je pumptrack aj trať pre fanúšikov freeridu a slopestylu so skokmi a drevenými lavicami. Denný lístok na lanovky stojí 38,50 eura (30 eur pre narodených v rokoch 2000 – 2003; 20 eur pre narodených v rokoch 2004 – 2012) a platí na lanovky, ktorými sa dostanete na single traily.

Ak by ste chceli jazdiť aj v bikeparku, musíte si doplatiť 8 eur (6,50 eura pre narodených v rokoch 2000 – 2003; 4 eurá pre narodených v rokoch 2004 – 2012). Možností na ubytovanie je veľké množstvo priamo vo všetkých troch dedinkách, no ak by ste chceli niečo lacnejšie, v blízkom okolí je veľa možností ubytovania v menších súkromných chatkách.

Trate v bikeparku

Milky Way
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 3 000 m

Milky Way je skvelý trail pre nováčikov alebo rodiny. Je na ňom potrebné, aby ste už mali nejaké tie skúsenosti, ale vyžaduje si iba základné zručnosti a poskytuje dostatok zábavy a plynulej jazdy. Zjazdy nie sú prudké a prekážky sú jednoduché s dobrou možnosťou zlepšovania techniky jazdy. Ľahké klopené zákruty a malé skoky sú prispôsobené začiatočníkom.

Vuelta
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 170 m

Vuelta je iba malá obchádzka na traile Milky Way a je to príjemný zjazd, ktorý si nevyžaduje až tak veľa techniky. Je to celkom príjemná príprava na ďalší level – červené traily.

Morning Glory
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 750 m

Ďalší trail z kategórie pre nováčikov. Na Morning Glory sa však dokážu zabaviť už aj skúsenejší jazdci, a to vďaka plynulým rýchlym častiam s ľahšími prekážkami. Dokonale tvarované zákruty a malé drevené dropy dávajú skvelé možnosti na trénovanie techniky. Na trati je tiež zopár veľmi jednoduchých north shoreov, na ktorých si aj začiatočníci môžu natrénovať techniku jazdy na týchto drevených laviciach.

Strada del Sole
Červená/stredne náročná; Dĺžka: 2 805 m

Na trati Strada del Sole je viac ako 40 skokov, takže si ju zamiluje každý freerider. Okrem skokov sú na nej veľké klopené zákruty, dropy, dvojité table skoky aj nejaký ten wallride. Ak by ste si netrúfali na ktorúkoľvek prekážku na trati, každá z nich sa dá jednoducho obísť. Treba si dávať pozor, keďže už ide o červenú trať a vyžaduje si omnoho viac zručností ako modré lajny pre začiatočníkov.

Supernatural
Červená/stredne náročná; Dĺžka: 610 m
Supernatural je plynulý trail označený červenou s množstvom klopených zákrut, vĺn a skokov, na ktorom nebudete musieť pedálovať a dokonca možno ani brzdiť. Stačí efektívne pumpovať bicyklom na vlnách a technicky prechádzať zákruty. Ak toto všetko dodržíte, určite si na vlnách aj dobre zaskáčete.

Freeride Trail
Červená/stredne náročná; Dĺžka: 370 m

Freeride Trail bol vybudovaný v roku 2014 v spolupráci s čitateľmi časopisu Freeride Magazine. Výsledkom je skvelý trail s veľkým počtom obrovských prekážok rôznych druhov. North shorey i skoky sú na tejto trati skutočnou výzvou, preto je táto trať nevhodná pre začiatočníkov či jazdcov, ktorí nemajú skúsenosti s väčšími skokmi.

Supernatural 2.0
Červená/stredne náročná; Dĺžka: 1 850 m

Trail Supernatural dostal v roku 2018 novú tvár v podobe trate Supernatural 2.0, ktorá poskytuje veľa flowu a zábavy či už pre freeriderov, víkendových jazdcov, alebo aj pretekárov.

Hill Bill
Čierna/náročná; Dĺžka: 2 450 m

Hill Bill je náročná enduro trať, ktorá obsahuje obrovské množstvo prírodných prekážok v podobe koreňov, dropov, gapov či rockgardenov. Skoky s drevenými odrazmi sú zárukou zábavy pre každého skúsenejšieho freeridera. Počas daždivých dní však býva Hill Bill zatvorený.

Downhill
Čierna/náročná; Dĺžka: 1 480 m

Downhill je pretekárska trať bikeparku Serfaus-Fiss-Ladis. Náročná čierna trať obsahuje úplne všetko – prírodné prekážky, korene, ale aj umelo vytvorené skoky a sekcie s veľkými kameňmi. Táto trať si pre svoju náročnosť vyžaduje skutočne vysoký level zručností.

Singletraily

Scheidtrail
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 2 300 m

Trail sa začína asi 600 metrov od stanice lanovky Lazidbahn smerom na vrchol Scheid. Z veľkej časti ide o flowtrail s niekoľkými north shoremi, dvojvlnami a pekne tvarovanými vlnami, ktoré sa môžu aj nemusia skákať, takže je vhodný a zábavný pre začiatočníkov i skúsenejších. Na Scheidtraile je tiež množstvo klopených zákrut a na mnohých miestach je rozdelený na viacero variantov, ktoré sa vždy spájajú naspäť. Na začiatok tohto trailu sa dostanete lanovkami Komperdellbahn s prestupom na Lazidbahn.

Alpkopftrail
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 1 100 m

Alpkopftrail je prvou časťou bývalého Komperdelltrailu. Začína sa asi 650 metrov od lanovkovej stanice Komperdell vo výške 1 980 m n. m. a spolu s Högtrailom, na ktorý sa pripája, sú najnovšími singletrailmi v stredisku. Je ideálnym hravým trailom pre menej skúsených jazdcov, ktorí si chcú zlepšovať techniku jazdy.

Högtrail
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 3 800 m

Högtrail je pokračovaním Alpkopftrailu a druhou časťou bývalého Komperdelltrailu. Zabavia sa na ňom nielen začiatočníci, ale aj zručnejší jazdci vďaka dvojvlnám, na ktorých si môžu užiť celkom veľké polety. Na traile sú prírodné zákruty, drevené north shorey a plynulé flow časti, striedajúce sa s technickejšími koreňovými časťami.

Zirbentrail
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 2 200 m

Trail sa začína pri chate Zirbenhütte a vedie cez borovicový les do severnej časti Fissu, na lúky Schöngampalmu. Na traile je niekoľko north shoreov, dvojvĺn a menšie skoky a vlny poskytujú možnosť skutočne zábavnej a kreatívnej jazdy pre začiatočníkov aj pokročilých. Zirbentrail je pokračovaním Flüstertrailu a dostanete sa ním k lanovke Almbahn, ktorá je jedinou lanovkou na tejto strane hrebeňa.

Almtrail
Modrá/jednoduchá; Dĺžka: 1 600 m

Začína sa na vrcholovej stanici Almbahn, sprevádzaný krásnymi výhľadmi na Alpy smeruje ku kopcu Fisser Joch. Ide o veľmi príjemný flow trail, na ktorom si môžu užívať neuveriteľnú okolitú prírodu aj začiatočníci. Po skončení Almtrailu môžete pokračovať v jazde na Flüstertrail a Zirbentrail, späť k lanovke Almbahn.

Frommestrail
Červená/stredne náročná; Dĺžka: 7 000 m

Legendárny trail Frommestrail je dlhý až sedem kilometrov, takže si na ňom užijete poriadne dlhý zjazd. Začína sa na vrchu Schönjoch, ktorý sa nachádza vo výške 2 440 m n. m. Celý trail je prírodný a vedie z alpského kamenistého terénu na vrchu po hrebeni cez lúky až do hustých borovicových lesov v spodnej časti trailu. Je popretkávaný veľkým množstvom koreňov a mnohými technickými časťami. Najťažšia sekcia je za chatou Frommes, avšak ak by to bolo priveľa, pre menej zdatných jazdcov je spravená obchádzka. Po skončení trailu vyjdete na lesnú cestu, ktorá vedie priamo do Fissu, odkiaľ sa dvomi lanovkami Schönjochbahn možno opäť dostať na vrchol Frommestrailu. Pri jazde na tomto traile si treba dávať obzvlášť pozor na turistov, ale aj na zvieratá, ktoré sa môžu nachádzať na trati.

Flüstertrail
Červená/stredne náročná; Dĺžka: 2 100 m

Flüstertrail je jednoznačne technicky najnáročnejší singletrail. Strmé časti s voľnými kameňmi sú výzvou aj pre skúsených jazdcov. Dostanete sa naň obomi lanovkami Schönjochbahn a začína sa priamo zo stanice Fisser Joch. Trail ponúka krásne alpské výhľady počas celej jazdy a v strede si môžete dať pauzu a oddýchnuť si v hojdacích sieťach v chatkovej „dedinke“ Heustadeldorf. Trať vedie opačnou stranou kopca a späť na vrch sa dostanete lanovkou Almbahn, ktorá sa končí na vrchu Zwölferkopf, z ktorého sa hrebeňom dostanete späť na Fisser Joch. Flüstertrail je skutočne krásny trail a určite sa ho oplatí absolvovať.

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu