Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Návod: 8 tipov, ako spraviť premakanú fotku

Svetlo, technika, kompozícia i úprava. Ak chcete odfotiť dobrú fotku, záleží na každom detaile.
Biker
Návod: 8 tipov, ako spraviť premakanú fotku

Poznáte ten pocit, že sa pozeráte cez hľadáčik a vyzerá to dobre, ale keď prídete domov a pozriete si fotku na väčšom monitore, nestojí za nič? Dali sme dokopy zopár tipov, ktoré vám môžu pomôcť zlepšiť vaše fotografické schopnosti.

1. Všetko je o svetle

Jedným z najdôležitejších elementov fotografie je svetlo – jeho tvar, to, ako dopadá na váš objekt, čo je v tieni a čo je naopak osvetlené. Už sedliacky rozum vraví, že najlepšie by bolo, keby bol objekt osvetlený a väčšina pozadia o niečo tmavšia.

Pomáha to odseparovať jazdca od jeho okolia a automaticky priťahuje pozornosť diváka na to, čo je najpodstatnejšie. Aj toto pravidlo má, samozrejme, výnimky, napríklad, keď chcete odfotiť len siluetu.

2. Čas a počasie

Nie každá fotka, vlastne veľmi málo z nich, sa dá odfotiť hocikedy. Počasie môže udať celej fotke úplne inú atmosféru, rovnako ako čas dňa. Ak máte na výber, väčšinou je dobré vyhnúť sa ostrému poludňajšiemu slnku.

Naopak, ak sa vám podarí vybehnúť s foťákom tesne po východe slnka alebo tesne pred jeho západom, výsledky vás ohúria. Tento čas dňa sa nazýva „zlatá hodinka“ kvôli charakteristickému zlatožltému svetlu.

Ak však robíte report z akcie, počasie si nevyberiete a budete musieť odovzdať dobré fotky aj v daždi. Tu sa odseparujú amatéri od profesionálov, ktorí prídu riadne pripravení s tou správnou výbavou a oblečením.

3. Rýchlosť uzávierky

Určuje čas, za ktorý dovolíte svetlu dopadnúť na snímač foťáku, a ovplyvňuje to, aký rýchly pohyb dokáže byť na fotke zmrazený. Pri fotení bikov je spravidla dobré neklesnúť pod 1/500 sekundy, ak jazdec prichádza priamo k vám.

Ak prechádza okolo, zvoľte minimálne 1/1 000. Aj tu, samozrejme, existujú výnimky – ak napríklad chcete lepšie odkomunikovať rýchlosť, ktorou sa jazdec pohybuje, znížite rýchlosť uzávierky a budete sa foťákom pohybovať spolu s jazdcom.

Všetko statické tak bude rozmazané a jazdec, ak sa vám podarí udržať ho na tom istom bode v hľadáčiku, bude ostrý.

4. Uhly

Ak sa postavíte vedľa trate a len tak postojačky si priložíte hľadáčik k oku, pravdepodobne odfotíte celkom nudnú fotku – to je predsa pohľad, ktorý vidia všetci. Skúste preto experimentovať s rôznymi uhlami, aj s tými, ktoré vám prídu absurdné.

Kto si ešte nikdy nedopŕhlil hlavu na žihľave alebo neprisadol mravenisko, hádam ani nie je bikový fotograf. Skúste skok odfotiť z podhľadu, aby vyzeral väčší, alebo vylezte na strom. Použite skaly, stromy a kríky ako popredie, aby ste fotke dodali trochu hĺbky a trojrozmernosti.

Rozmýšľajte nad kompozíciou a takmer nikdy nefoťte jazdca presne v strede fotky. Načítajte si niečo o pravidle tretín.

5. Sledujte iných, inšpirujte sa

Napozerajte si, ako fotia iní fotografi. Pozrite si fotky do detailov – kde je umiestnený jazdec, ako je vytvorená kompozícia, na čo je zaostrené. Skúste si predstaviť, kde sa musel fotograf nachádzať, keď fotil danú fotku.

Jednoducho si otvorte Instagram a scrollujte. Dobrými vzormi sú napríklad Joey Schusler a ak by ste si chceli napozerať dobrého fotografa na preteky, tak to je Sven Martin.

Ďalšie tipy

Základy máte zmáknuté a chcete sa posunúť ďalej? Tu je pár rád pre pokročilých…

1. Svetlo navyše

Les, najmä ten hustejší, vie byť aj počas jasného dňa prekvapivo tmavým miestom. Aj keď ho tak vaše oči možno nevnímajú, lacnejšie foťáky rozhodne áno. Pomôcť môže malé slnko z ruksaku. Fotka je celá o tom správnom svetle, a tak mať so sebou zdroj, ktorý môžete plne ovládať, sa určite hodí. Aby fotenie s bleskom vyzeralo prirodzene a dobre, je nutné vyvážiť pomer naturálneho svetla a toho umelého – blesk by teda väčšinou nemal byť jediným zdrojom. Ak sa vám podarí s tými správnymi doplnkami blesk odpáliť diaľkovo, teda mimo tela fotoaparátu, dostanete oveľa lepší výsledok ako pri blýskaní napriamo.

2. Správna výbava

Nikto netvrdí, že drahý foťák nepomôže – rozhodne áno. Nie je to však jediná premenná v rovnici. Jasné, vyššie modely majú vyššie rozlíšenie, lepší výkon v neideálnych svetelných podmienkach aj možnosť zvoliť rýchlejšiu uzávierku. Majú lepšie, rýchlejšie a presnejšie ostrenie a odfotiť s nimi peknú a technicky dokonalú fotku je ľahšie – ak viete, čo robíte. Ak však viete, čo robíte, dobré fotky sa dajú odfotiť aj na telefón.

3. Úprava fotky za počítačom

Ak chcete svoje fotku posunúť na ďalší level, stláčanie spúšte je len prvý level. Ozajstná práca sa začína doma za počítačom a dobrý edit je to, čo často posunie fotku z rodinného albumu na magnet na instagramové lajky.

Na nete sa dá zadarmo stiahnuť množstvo programov, s ktorými dokážete fotky aspoň základne upraviť. Pamätajte však, že menej je často viac, a za úplne neprirodzene upravené fotky sa o pár rokov pravdepodobne budete hanbiť.

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu