Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!

Peter Sagan podstúpil operáciu srdca na odstránenie problému s neprirodzene vysokým tepom

"Cítim sa veľmi dobre a po 15 dňoch oddychu som si istý, že budem späť na bicykli a trénovať," informoval Peter Sagan.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na majstrovstvách sveta v horskej cyklistike XCO, Glentress Forest 2023. Foto: Instagram @pipecano_photo

Peter Sagan podstúpil operáciu srdca, tzv. abláciu, pre odstránenie problémov, ktoré ho trápili v úvode sezóny.

Trojnásobný majster sveta mal neprirodzene vysoký srdcový tep koncom februára na pretekoch v Španielsku a následne podstúpil elektrofyziologické vyšetrenie, ktoré však neukázalo žiadne abnormality, no implantovali mu senzor, ktorý monitoroval srdcovú aktivitu.

Pri tréningu pred pretekmi vo Francúzsku sa problém s vysokým tepom opäť zopakoval a ukázalo sa, že ide o supraventrikulárnu tachykardiu.

Zjednodušene povedané ide o abnormálne vysokú frekvenciu srdca, ktorá sa prejavuje ako búšenie, čo môže byť sprevádzané pocitmi úzkosti, dýchavičnosťou, závratmi, mdlobami alebo únavou.

Operovali ho v Taliansku

„Chcel by som vám poskytnúť stručné informácie o mojom zdraví. Po rýchlej zastávke v boxoch, ktorú moje srdce potrebovalo, sa cítim veľmi dobre a po 15 dňoch oddychu som si istý, že budem späť na bicykli a trénovať,“ napísal Peter Sagan na svojom instagrame a zdieľal aj obsah z lekárskej správy.

„Srdcové záznamové zariadenie (implantované Petrovi Saganovi 23. februára) zachytilo v sobotu 16. marca počas tréningovej jazdy v Marseille supraventrikulárnu tachykardiu,“ píše sa v lekárskej správe.

„Dr. Roberto Corsetti, športový kardiológ, ktorý sa stará o Petra, sa rozhodol pre nové elektrofyziologické vyšetrenie srdca. Včera, 20. marca, v Univerzitnej nemocnici Torrette Lancisi v Ancone vykonal profesor Antonio Dello Russo za prítomnosti Dr. Corsettiho transkatétrovú abláciu pre supraventrikulárnu tachykardiu.“

Čo je to ablácia?

Ablácia je medicínsky zákrok, ktorý sa používa na liečbu niektorých typov arytmie, vrátane supraventrikulárnej tachykardie (SVT).

Cieľom ablácie je prerušiť alebo eliminovať cesty nepravidelných elektrických signálov v srdci, ktoré spôsobujú arytmie resp. SVT.

Ablácia sa často vykonáva pomocou katétra, čo je dlhý, tenký, flexibilný trubice, ktorý sa vloží do srdca cez cievy v nohe alebo v inej časti tela.

Ablácia je považovaná za bezpečnú a efektívnu metódu liečby a po zákroku môžu pacienti často pokračovať v normálnom živote s výrazne zredukovaným rizikom ďalších epizód daného problému.

„Po 15-dňovom odpočinku a dodatočných hodnoteniach od Dr. Corsettiho bude môcť Peter pokračovať v tréningu,“ píše sa v lekárskej správe Petra Sagana.

Môže to byť následok postcovidového syndrómu

Trojnásobný majster sveta prekonal počas posledných rokov viackrát vírusové ochorenie Covid-19, ktoré následne Petrovi Saganovi spôsobilo nezvyčajné zdravotné problémy.

Ešte začiatkom roka 2022 absolvoval sériu lekárskych vyšetrení, ktoré síce nič zásadné neodhalili, no slovenského šampióna trápila intenzívna únava či bolesti hrudníka aj nôh, aké nikdy nezažil. Znamenalo to, že si musí dať viac ako mesačnú pauzu.

„Nevieme, čo sa deje. Rovnako ako pred mesiacom sa cítil zle s nezvyčajnou bolesťou nôh a hrudníka. Stále je unavený a nevidel som ho takto za celú jeho kariéru. Z pretekov odstúpil len po páde,“ povedal Saganov agent Gabriele Uboldi.

Ako sa neskôr ukázalo, išlo o postcovidový syndróm po ďalšom prekonaní vírusového ochorenia Covid-19 na začiatku roka 2022. „Zistili sme, že Peter stále cítil následky infekcie Covid-19 koncom decembra a začiatkom januára [2022]. Nazvime to postcovidový syndróm,“ opísal Saganov tréner Jens Van Beylen.

“Dúfam, že sa už nikdy nevráti. Bolo to zlé obdobie. Dva roky po sebe som mal Covid a postcovidový syndróm v zimnom období, kedy sa buduje základná kondícia. Dva roky som chodil na preteky od nuly. Nebol som pripravený a ani metabolizmus nebol pripravený. Na bicykli som trpel a nemohol som si veci nijako uľahčiť,“ opísal Sagan svoje zdravotné problémy.

Peter Sagan sa z postcovidového syndrómu úspešne zotavil a bez akýchkoľvek problémov minulý rok absolvoval svoju poslednú sezónu v profesionálnom pelotóne.

Problémy so srdcom, ktorými momentálne trpí Peter Sagan, sú jedným z najčastejších následkov prekonania vírusu Covid-19 a postcovidového syndrómu, aj keď sa nedá so stopercentou istotou tvrdiť, že práve postcovid je dôvodom jeho zdravotných problémov.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu