Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

História profesionálnych cyklistov, ktorí zomreli na infarkt

V minulosti bol často dôvodom zástavy srdca doping či dokonca kombinácia zakázaných látok s alkoholom. V súčasnosti ide skôr o fyziologické a dedičné problémy so srdcom a pretrénovanie.
Martin Sarvaš
História profesionálnych cyklistov, ktorí zomreli na infarkt

29-ročný Tommy Simpson zahynul v kopcoch Mont Ventoux v roku 1967. Pitva odhalila, že zmiešal amfetamíny a alkohol

Taliansky cyklista Sonny Colbrelli oznámil, že končí s profesionálnou cyklistikou. Po šprinte na marcových pretekoch Okolo Katalánska utrpel Colbrelli srdcovú arytmiu, ktorá následne viedla k zástave srdca a pľúc.

„Vôbec nič si nepamätám. Prešiel som cez cieľovú čiaru a spadol som na zem,“ opísal Colbrelli.

Záchranárom sa podarilo situáciu zvrátiť resuscitáciou a použitím defibrilátora. Tím uviedol, že majster Európy utrpel nestabilnú srdcovú arytmiu, ktorá si vyžiadala defibriláciu.

Na sociálnych sieťach sa ihneď začalo špekulovať o súvise Colbrelliho kolapsu s očkovaním proti ochoreniu Covid-19.

Riaditeľ kardiologického oddelenia nemocnice v Girone povedal, že Colbrelliho kolaps mohol byť spôsobený buď dedičným problémom, upchatím koronárnej artérie alebo problémami súvisiacimi s intenzitou pretekov a tréningu.

Prečítajte si tiež

Colbrelli však vôbec nie je prvým profesionálnym cyklistom, ktorý utrpel na pretekoch infarkt. Našťastie sa Talian zotavuje, ale mnoho cyklistov v minulosti nemalo to šťastie a zástavu srdca neprežili.

Bohužiaľ, vôbec sa nemusíme pozerať ďaleko do minulosti. V roku 2020 zomrel počas tréningu na zástavu srdca iba 20-ročný Belgičan Niels De Vriendt. O rok skôr neprežil zástavu srdca počas pretekov Omloop van de Braakman 27-ročný holandský cyklista Robert de Greef.

V minulosti bol často dôvodom zástavy srdca doping či dokonca kombinácia zakázaných látok s alkoholom. V súčasnosti ide skôr o fyziologické resp. dedičné problémy so srdcom a pretrénovanie.

História profesionálnych cyklistov, ktorí zomreli na infarkt

Tommy Simpson

Najznámejším cyklistom, ktorý zomrel na infarkt, je anglický jazdec Tommy Simpson. 29-ročný Tommy Simpson zahynul v kopcoch Mont Ventoux v roku 1967. Pitva odhalila, že zmiešal amfetamíny a alkohol, v tom čase bežnú zmes látok na zvýšenie výkonu. Na mieste, kde zomrel, postavili jazdcovi pomník.

Vicente López Carril

Španielsky jazdec Vicente López Carril zomrel v roku 1980 vo veku 37 rokov na infarkt. Jeho smrť spomenul Willy Voet, bývalý asistent v tíme Festina, vo svojej knihe Massacre à la chaîne [Reťazový masaker]. Kniha obsahovala podrobnosti o dopingu v cyklistike vrátane fotografií písomných záznamov o dopingu, ktoré používal na zaznamenávanie rôznych drog zvyšujúcich výkonnosť. Tieto záznamy boli použité na súde ako dôkaz počas súdnych procesov vo veci tímu Festina. Carril Voet v prípade uznal nemožnosť dokázať súvislosť medzi smrťou a drogami požitými počas pretekov.

Marc Demeyer

Belgický jazdec Marc Demeyer zomrel na infarkt v roku 1982 vo veku 31 rokov. Podobne sa spomína aj vo Voetovej knihe Massacre à la chaîne.

Bert Oosterbosch

Bert Oosterbosch z Holandska zomrel na infarkt v roku 1989 vo veku 32 rokov. Jeho smrť bola tiež spomenutá v knihe Massacre à la chaîne. Existujú ľudia, ktorí tvrdia, že to mohlo byť spôsobené použitím EPO, ale nebolo to dokázané. Voet spomenul, že holandský jazdec užil drogu v roku 1982 na pretekoch Grand Prix des Nations.

Joachim Halupczok

Poľský cyklista Joachim Halupczok zomrel vo veku 26 rokov v roku 1994. Bývalý majster sveta mal srdcovú arytmiu, kvôli ktorej v 24 rokoch odišiel do dôchodku. Bolo podozrenie, že problémy sú spojené s užívaním drog.

Stive Vermaut

V roku 2004 zomrel počas tréningu na infarkt 28-ročný Belgičan Stive Vermaut. Bol bývalým spolujazdcom Lancea Armstronga.

Tim Pauwels

V roku 2004 zomrel na zástavu srdca vo veku 23 rokov cyklokrosový jazdec Tim Pauwels počas pretekov v Belgicku.

Alessio Galletti

Taliansky profík Alessio Galletti dostal počas pretekov v Španielsku infarkt a spadol z bicykla. Mal 37 rokov.

Bruno Neves

Portugalský cyklista zomrel v roku 2008 na zlyhanie srdca, ktoré spôsobilo jeho pád v pretekoch.

Rob Goris

Belgický jazdec Rob Goris zomrel na infarkt vo veku 30 rokov vo svojom hoteli počas etapových pretekov Ster ZLM Toer GP Jan van Heeswijk v roku 2012.

Frederiek Nolf

21-ročný cyklista zomrel v spánku počas Qatar Tour 2009 zrejme na infarkt. Nikdy to nebolo overené, keďže jeho rodičia odmietli vykonať pitvu.

Gijs Verdick

V roku 2016 dostal holandský jazdec Gijs počas pretekov v Poľsku dva infarkty. Následne bol umiestnený do umelej kómy a na druhý deň zomrel. Mal 21 rokov.

Daan Myngheer

Aj v roku 2016 zomrel Belgičan Daan Myngheer na infarkt na pretekoch vo Francúzsku. Mal 22 rokov.

Michael Goolaerts

Belgický cyklista Michael Goolaerts zomrel na infarkt počas Paríž-Roubaix v roku 2019. Mal 23 rokov.

Robert de Greef

Holandský profesionál Robert de Greef zomrel na infarkt ako 27-ročný v roku 2019 počas pretekov Omloop van de Braakman.

Niels De Vriendt

V roku 2020 zomrel počas pretekov zrejme na infarkt belgický jazdec Niels De Vriendt. Boli to prvé preteky Nielsa De Vriendta po tom, čo boli podujatia zrušené kvôli COVID-19. Mal 20 rokov.

Eslam Nasser Zaki

Eslam Nasser Zaki mal 22 rokov, keď zomrel počas pretekov v Južnej Afrike v roku 2017. Príčinou smrti bol infarkt.

Aktuality

Včera 18:03 Demi Vollering bola najsilnejšia v dojazde do kopca a vyhrala 5. etapu Vuelta España Femenina.

Etapa sa končila 3,2 km dlhým stúpaním Alto del Fuerte Rapitán s priemerným sklonom 8,1 %. Vollering zaútočila necelý kilometer pred koncom a do cieľa prišla sama pred Yarou Kastelijn a Elisou Longo Borghini.

Včera 12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

Včera 10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

Včera 09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

Zavrieť reklamu