Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

5 tipov ako sa po Vianociach vrátiť späť k cyklistike

Sviatky sú za nami a tak voľnejšie obdobie vystrieda opäť čas na trénovanie, zlepšovanie cyklistických zručností a zvyšovanie fyzickej kondície. Či už jazdíte na cestnom bicykli alebo sa naháňate po trailoch, tu je 5 tipov, ktoré vám návrat do sedla uľahčia.
Matúš Bušík
5 tipov ako sa po Vianociach vrátiť späť k cyklistike

Po Vianociach je dôležité dostať sa späť a nadobudnúť stratenú svalovú hmotu, rytmus a vytvoriť si tréningovú rutinu. Toto všetko vám pomôže byť vo forme na prvých náročných jarných výjazdoch alebo pretekoch.

Nebojte sa, stále máte dostatok času, ale iba v tom prípade, že na to pôjdete systematicky.

5 užitočných tipov ako sa po sviatočnom období dostať späť do formy

Nie je ľahké získať späť stratenú formu a bude to ešte ťažšie ak ste sa tieto Vianoce príliš nekontrolovali.

V predošlom článku sme vám ukázali ako dlho trvá strata fyzickej kondície a jej špecifických zložiek.

Ak ste však boli mimo fyzickej aktivity dlhšiu dobu, teraz nastáva čas na nápravu. S týmito tipmi vám to možno pôjde ľahšie.

1. Obnovte svoje zdravé stravovacie návyky

Rutinu stravovania si opäť naplánujte so zreteľom na cyklistiku a tréning, ktorý budete praktizovať.

Ak ste sa počas sviatkov prejedali, netrápte sa tým, už je to za vami. Je však na čase začať stravou bohatou na ovocie, zeleninu a bielkoviny.

Netreba zabúdať, že by ste mali jesť 5-krát za deň a príjem živín by mal byť rozdielny počas tréningových a testovacích dní, v ktorých spálite väčšie množstvo energie. Tým pádom, budete musieť väčšie množstvo živín aj prijať.

Vaše telo je však dostatočne inteligentné a ak ste mali pred sviatkami určitú stravovaciu rutinu, rýchlo sa k nej vráti.

2. Zostavte si progresívny tréningový plán

Vašim cieľom nie je čo najrýchlejšie nadobudnutie top formy. Tá sa v cyklistike naberá postupne a progresívne a pri týždenných a dlhších výpadkoch sa stráca.

To čo ste počas sviatkoch stratili však viete rýchlo získať späť, ale len v prípade, že svoj tréningu spočiatku neprepálite. To znamená, nenúťte hneď svoje telo vynakladať námahu, ktorú by ste zvládli pred sviatkami. Začnite krok za krokom a postupne sa dostávajte na požadovaný level z minulosti.

3. Užívajte si pobyt na čerstvom vzduchu

Niekoľko prvých výjazdov venujte tomu, aby ste sa vonku cítili príjemne. Jazdite pokojne, s prestávkami a bez zbytočne vysokých nárokov.

Je to ako keď sa zotavujete po zranení. Nevyvíjajte na seba zbytočne príliš vysoký tlak, postupne zbierajte kilometre a kúsok po kúsku budete spaľovať vaše sviatočné hriechy.

Takto sa vám časom podarí obnoviť svoj svalový tonus a mentálne nastavenie, ktoré sú potrebné na to, čo príde.

4. Netlačte na seba

Už sme to spomínali v predošlom bode, ale je to skutočne dôležité. Váš bicykel sa nikam neponáhľa a ako sa hovorí nikam vám neujde.

Ak na seba kladiete vysoké nároky v období s nízkou formu, spôsobí vám to maximálne frustráciu.

Akékoľvek plánovanie tréningu má veľa spoločného s očakávaniami: ak si vytvoríte príliš vysoký strop, tlak vám zabráni užívať si a získať skutočnú formu; ak si nestanovíte cieľ, nebudete sa zlepšovať, kvôli absencii vízie; preto sa snažte byť realistickí a plánujte veci dopredu.

5. Silový tréning môže byť kľúčom k úspechu

Aj o benefitoch silového tréningu sme písali pár dní dozadu a určite je vhodnou alternatívou ako zvyšovať svoju cyklistickú formu.

Ak vonku panujú nehostinné podmienky na bicyklovanie, nie je nič jednoduchšie než sa vydať na indoor tréning. A nemyslíme tým iba jazdu na trenažéri.

V moderných posilňovniach je množstvo rôznych strojov, na ktorých trénujete rôzne svalové skupiny a to aj také, ktoré by ste samotnou jazdou na bicykli trénovali len veľmi ťažko.

Vďaka tomu sa dostanete do formy a aktivujete svaly a svalové skupiny, ktoré ste prehliadali.

Bonusový tip na záver

Logika a zdravý rozum. Nepreháňajte to a pamätajte si, že ak ste z tréningového kolotoča na nejaký čas vypadli, k určitej strate fyzickej kondície dôjde.

Nesnažte sa obnoviť naraz, to čo ste stratili v priebehu dvoch týždňov. Zabudnite na extrémne tréningy, netrénujte nalačno a vyhýbajte sa dlhým a náročným jazdám v nehostinných podmienkach.

Pristupujte k začiatočným tréningom s pokojom a trpezlivosťou, buďte obetaví, vytrvalí a dajte tomu čas.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu