Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mark Cavendish odkladá odchod do „dôchodku“ a opäť sa pokúsi prekonať historický rekord

"Tešil som sa, že nebudem musieť každý deň vstávať a trénovať," povedal 38-ročný Cavendish, ktorý plánoval tento rok ukončiť kariéru, ale napokon si svoje rozhodnutie rozmyslel.
Martin Sarvaš
Foto: A.S.O. / Pauline Ballet

Začiatkom júla sme písali, že Mark Cavendish už nikdy neprekoná historický rekord na Tour de France, pretože si pri páde v ôsmej etape zlomil kľúčnu kosť.

Po páde a nepríjemnom zranení však musel z Tour odstúpiť, podstúpil operáciu ramena, čo znamenalo predčasné ukončenie sezóny.

38-ročný Brit v máji oznámil, že sezóna 2023 bude jeho poslednou v profesionálnom pelotóne, no svoje rozhodnutie odchodu do „dôchodku“ sa rozhodol o rok odsunúť.

Prekonanie historického rekordu mal na dosah

Cavendish mal na dosah prekonanie historického rekordu v počte víťazných etáp na Tour de France (34), o ktorý sa momentálne delí s Eddym Merckxom, keď skončil druhý za Jasperom Philipsenom v hromadnom šprinte siedmej etapy Tour 2023.

Aj keď Mark Cavendish patrí medzi najstarších jazdcov v profesionálnom pelotóne, stále dokázal bojovať v šprintoch o najvyššie priečky, podarilo sa mu vyhrať záverečnú etapu na tohtoročnom Giro d’Italia a celkovo bol vlani sedemkrát v najlepšej päťke – dvakrát na Tour, trikrát na Gire, raz na UAE Tour a skončil tretí na klasike Scheldeprijs.

Cavendish tak ukázal, že aj naďalej patrí medzi šprintérsku elitu a v roku 2024 sa opäť pokúsi dosiahnuť 35. etapové víťazstvo na Tour de France.

Pozrite si tiež

„Tešil som sa, že nebudem musieť každý deň vstávať a trénovať“

Mark Cavendish sa rozhodol, že predĺži svoju pretekársku kariéru a aj v sezóne 2024 bude jazdiť v drese tímu Astana Qazaqstan.

„No, tento rok som oznámil svoj odchod do dôchodku a tešil som sa, že nebudem musieť každý deň vstávať a trénovať a že nebudem tak dlho preč z domu, ale budem tráviť čas so svojou rodinou. Milujem cyklistiku, milujem preteky, ale toto rozhodnutie ma potešilo,“ povedal Cavendish vo vyhlásení o predĺžení kariéry.

„Ale… Je zrejmé, že pád na Tour de France nebol koniec mojej kariéry, v aký som dúfal. Ale je to tak, ako to je. Spolu s Astanou sme tento rok neuveriteľne rástli ako tím a cítili sme sa ako skutočná rodina.“

Vyhlásenie Marka Cavendisha:

„Prvá vec, ktorú mi Alexandr Vinokurov povedal na Tour de France po mojej havárii, bola: „Prečo neísť aj ďalší rok?“. Moja prvá reakcia bola „nie, nie…“. Nebol som pripravený zmeniť svoje rozhodnutie, bol som s tým zmierený.“

„Potom som to prediskutoval s rodinou, mojimi deťmi a dostal som ich odpoveď: ‚Mal by si pokračovať, no, ešte rok.'“

„Takže teraz verím, že som pripravený na ďalší rok ako profesionálny jazdec a som šťastný, že to dokážem a dokončím to s tímom Astana Qazaqstan. Milujem tento tím a aj po budúcom roku by som chcel pre tento projekt urobiť niečo viac. Toto je však otázka budúcnosti,“ dodal Mark Cavendish.

Jeden z najlepších šprintérov v histórii cyklistiky

Mark Cavendish je bezpochyby jedným z najlepších šprintérov v histórii cyklistiky a na Tour de France dosiahol to, čo sa tak skoro určite nikomu nepodarí.

Celkovo štartoval na Tour až 14-krát, pričom všetkých 34 etapových víťazstiev zaznamenal na deviatich Tour (’21, ’16, ’15, ’13, ’12, ’11, ’10, ’09, ’08) a dvakrát sa mu podarilo získať zelený dres.

Po odstúpení Cavendisha bol zo zoznamu všetkých štartujúcich na Tour 2023 jazdcom s najväčším počtom etapových víťazstiev na Tour Peter Sagan, ktorý však svoje rozhodnutie o ukončení kariéry nezmenil.

Aktívnymi jazdcami, ktorí by mohli potenciálne v budúcnosti prekonať Cavendishov tento rekord, sú momentálne Tadej Pogačar s desiatimi víťazstvami na Tour a za ním je Wout van Aert s deviatimi víťaznými etapami.

„Bolo to už moje desiate etapové víťazstvo na Tour. Idem po tebe, Mark!,“ zažartoval Pogačar po výhre 6. etapy. „Je to obrovská škoda. Myslím si, že každý ho chce vidieť ísť ešte po jenom víťazstve. Povedal, že toto je jeho posledná sezóna – možno nie je,“ dodal Pogačar, ktorý mal napokon pravdu.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu