Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Lance Armstrong: Ak by Cavendishovi rozbiehal šprint Mathieu van der Poel, už by etapu vyhral

"Ak máte takú 'motorku' ako tímového kolegu, už by bol koniec," hovorí Lance Armstrong v podcaste The Move o Mathieu van der Poelovi. Mark Cavendish odstúpil z Tour de France po páde v ôsmej etape, pri ktorom si zlomil kľúčnu kosť. 
Martin Sarvaš
Lance Armstrong: Ak by Cavendishovi rozbiehal šprint Mathieu van der Poel, už by etapu vyhral

Mark Cavendish mal na dosah prekonanie historického rekordu v počte víťazných etáp na Tour de France (34), o ktorý sa momentálne delí s Eddym Merckxom.

Bohužiaľ, počas ôsmej etapy Tour de France 2023, nepríjemne spadol, pri tvrdom páde utrpel zlomeninu kľúčnej kosti a z pretekov odstúpil.

Keďže Cavendish počas Giro d’Italia potvrdil, že sezóna 2023 bude jeho poslednou v profesionálnom pelotóne, rekord v počte víťazných etáp na Tour de France sa mu už nikdy nepodarí prekonať.

Armstrong: Ak by mu rozbiehal šprint Mathieu van der Poel, už by etapu vyhral

Lance Armstrong komentuje Tour de France prostredníctvom svojho podcastu The Move a v poslednom dieli hovoril aj o nešťastnom konci Marka Cavendisha na Tour.

„Ak by Cavendishovi rozbiehal šprint Mathieu van der Poel, už by etapu vyhral. Ak máte takú ‚motorku‘ ako tímového kolegu, už by bol koniec,“ povedal Armstrong.

Mathieu van der Poel totiž vždy posledným jazdcom tímu Alpecin-Deceuninck, ktorý rozbiehal šprinty pre Jaspera Philipsena a Philipsen z toho vyťažil už tri etapové víťazstvá na tohtoročnej Tour a tiež veľký náskok vo vedení bodovacej súťaže.

Mark Cavendish bol najbližšie k prekonaniu rekordu v počte víťazných etáp na Tour de France v siedmej etape, kedy viedol avšak v hromadnom šprinte ho pred cieľovou čiarou predbehol práve Jasper Philipsen.

Cavendish povedal, že v takejto dobrej forme ešte nikdy nebol

V podcaste Armstrong hovoril o možnosti, že by Cavendish tento rok ešte neukončil kariéru, aj keď to plánoval.

„Mal obrovskú motiváciu pre Tour de France. Išiel na Giro len kvôli príprave na Tour, takže bude určite mentálne náročné sa z toho dostať.  povedal v podcaste The Move George Hincapie, hlavný domestik Lanca Armstronga v tímoch US Postal aj Discovery.

Hincapie bol po páde v kontakte s Cavendishom: „Bol z toho zničený. Bol plný sebavedomia a povedal mi, že v takejto dobrej forme ešte nikdy nebol.“

„Mohol by byť na trenažéri už o pár dní, ale v tomto bode kariéry ho už nezaujíma Vuelta alebo čokoľvek iné. Vezmite si, že na štart ďalšej Tour by sa mohol postaviť o 51 týždňov. A v tomto veku…,“ povedal Armstrong na margo hypotézy, že by sa Cavendish rozhodol pokračovať v kariére.

„Určite to chce čas. Musí ísť domov, stráviť čas s rodinou a rozhodnúť sa bez tlaku z okolia, či ešte chce pokračovať v tomto športe a ísť na Tour de France,“ dodal George Hincapie.

Aj napriek tomu, že sa priznal k dopingu, patrí Lance Armstrong svojim spôsobom medzi najväčšie legendy cyklistiky.

Okrem mnohých iných úspechov, americký bývalý profesionálny cyklista vyhral sedemkrát za sebou Tour de France, avšak všetky tituly mu odobrali práve pre priznanie k dopingu.

Podcast Marka Cavendisha k 8. etape Tour de France 2023:

Jeden z najlepších šprintérov v histórii cyklistiky

Mark Cavendish je bezpochyby jedným z najlepších šprintérov v histórii cyklistiky a na Tour de France dosiahol to, čo sa tak skoro určite nikomu nepodarí.

Celkovo štartoval na Tour až 14-krát, pričom všetkých 34 etapových víťazstiev zaznamenal na deviatich Tour (’21, ’16, ’15, ’13, ’12, ’11, ’10, ’09, ’08) a dvakrát sa mu podarilo získať zelený dres.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu