Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mark Cavendish podstúpil operáciu a čaká ho niekoľko týždňov zotavovania

Cavendish tvrdo spadol počas ôsmej etapy Tour de France a z pretekov musel odstúpiť.
Martin Sarvaš
Mark Cavendish podstúpil operáciu a čaká ho niekoľko týždňov zotavovania

Mark Cavendish (Astana-Qazaqstan) má za sebou operáciu kľúčnej kosti, ktorú si zlomil na Tour de France. Išlo o trochu komplikovanejší zákrok, kvôli predchádzajúcemu zraneniu, ktoré by predĺžilo dobu rekonvalescencie.

Cavendish mal na dosah prekonanie historického rekordu v počte víťazných etáp na Tour de France (34), o ktorý sa momentálne delí s Eddym Merckxom.

38-ročný šprintér si pri páde  zlomil pravú kľúčnu kosť a navyše kvôli zlomenine bola uvoľnená osteosyntézna skrutka v akromioklavikulárnom kĺbe. Túto skrutku má Cavendish od pádu na Tour de France 2017, po ktorom diskvalifikovali Petra Sagana.

„Úplne ma uchvátila láska a podpora všetkých. Fanúšikovia, kolegovia, rodinní priatelia. Všetkým vám veľmi pekne ďakujem,“ uviedol Cavendish v prvom príspevku na instagrame od pádu na Tour.

„Samozrejme to nebol ideálny spôsob, ako dokončiť Tour de France, ale to je súčasť krásy a brutality cyklistiky! Ale cítil som sa neskutočne povznesený vďaka všetkým vám krásnym dušiam, ktoré so mnou žili na mojej ceste.“

„Hojenie kľúčnej kosti bude trvať trochu dlhšie ako štandardných pár týždňov, len kvôli skrutkám, ktoré tam boli po predchádzajúcom zranení,“ povedal Cavendish. „Ale stále sa pozeráme len na niekoľko týždňov.“

Jeden z najlepších šprintérov v histórii cyklistiky

Keďže Cavendish počas Giro d’Italia potvrdil, že sezóna 2023 bude jeho poslednou v profesionálnom pelotóne, rekord v počte víťazných etáp na Tour de France sa mu už nikdy nepodarí prekonať.

Mark Cavendish je bezpochyby jedným z najlepších šprintérov v histórii cyklistiky a na Tour de France dosiahol to, čo sa tak skoro určite nikomu nepodarí.

Celkovo štartoval na Tour až 14-krát, pričom všetkých 34 etapových víťazstiev zaznamenal na deviatich Tour (’21, ’16, ’15, ’13, ’12, ’11, ’10, ’09, ’08) a dvakrát sa mu podarilo získať zelený dres.

Ponúkli mu zmluvu na 2024

Šéf Astany Alexander Vinokourov sa vyjadril, že by chcel, aby Cavendish odložil plánované ukončenie kariéry na konci sezóny 2023. „Chceli by sme, aby Cavendish išiel na Tour de France 2024, ale je to jeho rozhodnutie,“ hovorí Vinokourov.

„Áno, chceli by sme, aby Mark pokračoval aj v roku 2024 a pretekal svoju pätnástu Tour de France, aby vyhral rekordnú 35. etapu,“ povedal Vinokourov. „Ja sám som si zlomil stehennú kosť v roku 2011 na Tour a to mal byť môj posledný rok. Ale nechcel som takto ukončiť kariéru,“ povedal pre L’Équipe.

„Sme pripravení ponúknuť mu túto príležitosť. Ale je na ňom, ako sa rozhodne,“ dodal šéf Astany.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu