Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar prešprintoval Wouta van Aerta a vyhral Grand Prix Cycliste de Montréal

Pogačar ukázal, že je najväčším favoritom na Majstrovstvá sveta v Austrálii.
Martin Sarvaš
 Tadej Pogačar prešprintoval Wouta van Aerta a vyhral Grand Prix Cycliste de Montréal

Po šiestich hodinách pretekania, 221 kilometroch a viac ako 5000 metroch prevýšenia sa stal víťazom kanadskej jednorázovky Grand Prix Cycliste de Montréal Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Na druhom mieste skončil Wout van Aert (Jumbo-Visma), tretí prešiel cieľovou čiarou Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl).

Pogačar tak ukázal, že je jedným z najväčších, ak nie najväčším, favoritom pre Majstrovstvá sveta v Austrálii. Trať svetového šampionátu je totiž dlhá a kopcovitá, má dĺžku 266,9km a prevýšenie 3945 metrov.

„Do Austrálie môžeme ísť sebavedomo,“ povedal Pogačar o majstrovstvách sveta a prikývol, keď sa hovorilo, že je favoritom na víťazstvo dúhového dresu.

Prečítajte si tiež

„Zajtra ideme do Austrálie. Zatiaľ tvar vyzerá tak, že sa k sebe hodí. Prajem dobrý deň na svetoch. Je to iná trať ako dnes, sú to aj dlhšie preteky, takže to bude naozaj ťažké.“

Pogačar bol obzvlášť hrdý na to, že porazil Van Aerta v šprinte do kopca. Pre mladého Slovinca to bolo iba štvrté víťazstvo na jednodňových pretekoch v kariére, no medzi jeho získané tituly patria Strade Bianche, Liège-Bastogne-Liège a Okolo Lombardie.

„Skupina, v ktorej sme boli vo finále, boli len najlepší jazdci na svete,“ poznamenal.

„Wout vyhral zelený dres na Tour de France a vyhral každý šprint v tejto sezóne. Poraziť jeho a všetkých jazdcov, ktorí boli vpredu, bolo neuveriteľné. Keď som prekročil cieľovú čiaru, neveril som a bol som veľmi šťastný.“

„Vedel som, že Wout vie skvele šprintovať, a tak som chcel byť na jeho kolese, ale on chcel byť na mojom,“ opísal.

„V poslednej zákrute obišiel a čakal, kým prejdem. Ale stále som bol dosť sebavedomý a mal som aj trochu šťastia, pretože Gaudu išiel skôr a ja som ho mohol nasledovať, aby som sa trochu skryl. Potom som sa pretlačil až k čiare a dúfal, že ma nikto nepredbehne. Bol to jednoducho neuveriteľný záver.“

„Nebol to len šprint, celé preteky boli super ťažké a tím fungoval dobre. Nakoniec to bolo perfektné, ale bolo to ťažké, pretože vieme, že Wout je jedným z najlepších šprintérov na svete. Ale toto je ťažký finiš a veril som si, dal som do toho všetko a uspel som.“

Po druhom mieste na Tour de France za Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) a rozhodnutí vynechať Vueltu a España sa Pogačar zameriava na majstrovstvá sveta na cestte a potom na monument Okolo Lombardie 8. októbra.

Záver Grand Prix Cycliste de Montréal 2022:

Výsledky Grand Prix Cycliste de Montréal 2022

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu