Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Sú rýchle, tiché, ekologické a nespotíte sa. Prečítajte si 10 pozitív elektrobicyklov

Buď ich milujete alebo neznášate. Elektrobicykle sú čoraz dostupnejšie a rozšírenejšie medzi cyklistami i necyklistami. Cyklistom umožňujú prejsť väčšie vzdialenosti, necyklistov nútia k pohybu. E-biky majú však svoje pozitíva i negatíva.
Martin Sarvaš
Sú rýchle, tiché, ekologické a nespotíte sa. Prečítajte si 10 pozitív elektrobicyklov

Každá vec má svoje plusy a mínusy, vrátane elektrobicyklov. Preto sme k tomuto článku napísali aj príspevok o negatívach elektrobicyklov: Veľa defektov, málo pohybu, sú drahé a ťažké. Prečítajte si 10 negatív elektrobicyklov. V tomto príspevku sa však budeme venovať tej opačnej strane.

1. Sú na elektriku

Elektrobicykle využívajú energiu z bateriek, ktoré sa jednoducho nabíjajú elektrikou, ktorá je lacná v porovnaní s motocyklami.

2. Sú šetrné k životnému prostrediu

Jazdením na elektrobicykloch sa neprodukujú žiadne emisie alebo škodlivé látky, keďže využívajú pohon bateriek. Vďaka e-bikom je tiež menej zapchatých križovatiek, ktoré prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia.

3. Pohodlie

Elektrobicykle môžete využívať takmer všade a v niektorých prípadoch sú omnoho rýchlejšie ako presun mestskou hromadnou dopravou.

4. Nespotíte sa

Pokiaľ nejazdíte na trailoch alebo nešliapete 40 kilometrov, ale využívate e-bike na presun v mestách, nemusíte sa obávať, že prídete do práce spotení. Vďaka motoru využívate omnoho menej energie ako na klasickom bicykli a do svojho cieľu tak prídete krásne voňaví.

5. Sú rýchle

V porovnaní s klasickými bicyklami sú elektrobicykle omnoho rýchlejšie. Jednoducho a bez veľkej námahy sa dostanete cez zápchu a nemusíte sa báť, že budete meškať.

6. Dlhšie vzdialenosti

Ak máte radi dlhé výjazdy, no nemáte na ne kondíciu, elektrobicykle vám pomôžu. E-biky umožňujú mnohím nešportovcom absolvovať dlhé vzdialenosti, ktoré by neboli schopní prejsť na klasickom bicykli.

7. Sú tiché

V porovnaní s hlučnými motorkami sú elektrobicykle veľmi tiché, a tak môžete jazdiť v tesnej blízkosti ľudí či v prírode bez toho, aby ste ich rušili nepríjemnými zvukmi.

8. Bez vodičáku

Keď si kúpite e-bike, nepotrebujete vodičák či poistku ako u áut a motocyklov. Jednoducho ho vezmete a jazdíte. Vďaka e-bikom môžete tiež rýchlo nadobudnúť veľa schopností a skillu na bicykli, ktoré môžete využívať na klasickom bicykli.

9. Sú bezpečné

Rýchlostný limit e-bikov z nich robí omnoho bezpečnejší prostriedok dopravy ako motocykle či autá. Je skutočne malá pravdepodobnosť, že by ste pri kolízii či páde na e-biku spôsobili sebe či iným vážnejšie zranenia.

10. Výborné na rehabilitáciu, tréning po zranení i pre starších

Elektrobicykle sú skvelou formou rehabilitácie či tréningu po zraneniach. Najmä pri rehabilitácii kolien je e-bike skvelý prostriedok, vďaka ktorému nenamáhate kolená do vysokej miery a zároveň ich posilňujete. O e-bikoch často mnohí vravia, že sú iba pre starších, a aj keď to nie je úplne pravda, faktom je, že pre starších ľudí su skvelou formou aktívneho oddychu, pri ktorom sa nenamáhajú, ale prinúti ich k pohybu.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

Včera 11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu