Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prečo mal Pello Bilbao v prológu Tour Down Under absurdne vytočené brzdové páky? (+video)

Sagan sa po zákazoch aero polôh zo strany UCI v roku 2021 vyjadril: "Teraz budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať," a je možné, že práve populárne dovnútra vytočené brzdové páky sa čoskoro stanú terčom ďalšieho zákazu.
Martin Sarvaš
Pello Bilbao počas prológu Tour Down Under 2023. Foto: Bahrain Vicorious

Možno ste si všimli, že španielsky cyklista tímu Bahrain Victorious Pello Bilbao mal v prológu Tour Down Under 2023 dosť netradične vytočené brzdové páky na svojom bicykli.

Keďže Bilbao patrí medzi najväčších favoritov celkového hodnotení, ale krátky 5,5-kilometrový šprint v prológu nie je disciplínou, ktorá by mu sedela, takže potreboval čo najviac obmedziť časové straty na výbušnejších vrchárov.

Odpoveďou bola čo najagresívnejšia aero poloha na bicykli, ktorú dosiahol dovnútra vytočenými brzdovými/radiacimi pákami.

UCI totiž podľa nových predpisov reguluje šírku riadidiel, pričom minimálna celková šírka riadidiel je 350 mm. V pravidlách sa však nepíše nič o brzdových/radiacich pákach, čo v posledných rokoch jazdci začali využívať a vďaka vnútornej polohe brzdových pák môžu ísť v agresívnejšej aerodynamickej polohe.

Pello Bilbao v prológu Tour Down Under 2023:

Napríklad Taco van der Hoorn mal na svojom bicykli na Tour de France 2022 riadidlá, ktoré mali šírku 38 cm, ale vzdialenosť medzi brzdovými pákami bola len 30 cm.

Dôvodom je tiež zákaz jazdeckých aero polôh, ktoré UCI zaviedlo v roku 2021. Zakázali jazdu s predlaktiami na riadidlách, čo momentálne takmer identicky dosiahnu jazdci s vytočenými brzdovými pákami a zakázali aj polohu „super-tuck“ (jazdec sa položí na vrchnú trubku rámu), ktorú používali pretekári v zjazdoch.

Aero polohy využíval často aj Peter Sagan

V tejto polohe sme videli mnohokrát Petra Sagana pri jeho víťazstvách, dokonca aj na svetovom šampionáte i pri víťazstve monumentu.

Napríklad pri jeho víťazstve Majstrovstiev sveta 2015 v Richmonde, pri 13-kilometrovom víťaznom sólo úniku na monumente Okolo Flámska i pri jeho výhre v 10. etape na Giro d’Italia 2020.

Sagan sa vo februári 2021 vyjadril: „Teraz budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať,“ a je možné, že práve populárne dovnútra vytočené brzdové páky sa čoskoro stanú terčom ďalšieho zákazu zo strany UCI.

Super-tuck Petra Sagana v závere Majstrovstiev sveta 2015.

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu