Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Tadej Pogačar prešprintoval Wouta van Aerta a vyhral Grand Prix Cycliste de Montréal

Pogačar ukázal, že je najväčším favoritom na Majstrovstvá sveta v Austrálii.
Martin Sarvaš
 Tadej Pogačar prešprintoval Wouta van Aerta a vyhral Grand Prix Cycliste de Montréal

Po šiestich hodinách pretekania, 221 kilometroch a viac ako 5000 metroch prevýšenia sa stal víťazom kanadskej jednorázovky Grand Prix Cycliste de Montréal Tadej Pogačar (UAE Emirates).

Na druhom mieste skončil Wout van Aert (Jumbo-Visma), tretí prešiel cieľovou čiarou Andrea Bagioli (Quick-Step Alpha Vinyl).

Pogačar tak ukázal, že je jedným z najväčších, ak nie najväčším, favoritom pre Majstrovstvá sveta v Austrálii. Trať svetového šampionátu je totiž dlhá a kopcovitá, má dĺžku 266,9km a prevýšenie 3945 metrov.

„Do Austrálie môžeme ísť sebavedomo,“ povedal Pogačar o majstrovstvách sveta a prikývol, keď sa hovorilo, že je favoritom na víťazstvo dúhového dresu.

Prečítajte si tiež

„Zajtra ideme do Austrálie. Zatiaľ tvar vyzerá tak, že sa k sebe hodí. Prajem dobrý deň na svetoch. Je to iná trať ako dnes, sú to aj dlhšie preteky, takže to bude naozaj ťažké.“

Pogačar bol obzvlášť hrdý na to, že porazil Van Aerta v šprinte do kopca. Pre mladého Slovinca to bolo iba štvrté víťazstvo na jednodňových pretekoch v kariére, no medzi jeho získané tituly patria Strade Bianche, Liège-Bastogne-Liège a Okolo Lombardie.

„Skupina, v ktorej sme boli vo finále, boli len najlepší jazdci na svete,“ poznamenal.

„Wout vyhral zelený dres na Tour de France a vyhral každý šprint v tejto sezóne. Poraziť jeho a všetkých jazdcov, ktorí boli vpredu, bolo neuveriteľné. Keď som prekročil cieľovú čiaru, neveril som a bol som veľmi šťastný.“

„Vedel som, že Wout vie skvele šprintovať, a tak som chcel byť na jeho kolese, ale on chcel byť na mojom,“ opísal.

„V poslednej zákrute obišiel a čakal, kým prejdem. Ale stále som bol dosť sebavedomý a mal som aj trochu šťastia, pretože Gaudu išiel skôr a ja som ho mohol nasledovať, aby som sa trochu skryl. Potom som sa pretlačil až k čiare a dúfal, že ma nikto nepredbehne. Bol to jednoducho neuveriteľný záver.“

„Nebol to len šprint, celé preteky boli super ťažké a tím fungoval dobre. Nakoniec to bolo perfektné, ale bolo to ťažké, pretože vieme, že Wout je jedným z najlepších šprintérov na svete. Ale toto je ťažký finiš a veril som si, dal som do toho všetko a uspel som.“

Po druhom mieste na Tour de France za Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma) a rozhodnutí vynechať Vueltu a España sa Pogačar zameriava na majstrovstvá sveta na cestte a potom na monument Okolo Lombardie 8. októbra.

Záver Grand Prix Cycliste de Montréal 2022:

Výsledky Grand Prix Cycliste de Montréal 2022

Aktuality

16:39 43-ročný Alejandro Valverde suverénne vyhral gravelové preteky Svetového pohára La Indomable.

Valverde zvíťazil na 96-kilometrovej trati s prevýšením 2 400 m v španielskej provincii Almeria. Na druhom mieste skončil francúzsky jazdec Hugo Drechou (Groove Gravel) pred Portugalčanom Tiagom Ferreirom (Vouzela BH).

Včera 17:14 Po Cape Epic potvrdzujú Števková s Krahulcovou výbornú formu aj na pretekoch 4 Islands, kde sú priebežne na 3. mieste (+ galéria).

Slovenské duo pretekárok Janka Keseg Števková s Martinou Krahulcovou nastúpili do ďalších etapových pretekov dvojíc, tentokrát v Chorvátsku na podujatí 4 Islands. V pretekoch sa im darí a zatiaľ v každej etape skončili na vynikajúcom 3. mieste!

Včera 16:30 Video: Toto je trať 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Minulý týždeň odštartoval seriál svetového pohára v horskej cyklistike podujatiami XCC a XCO v brazílskej Mairiporã. Pretekári mali niekoľko dní na oddych a doladenie formy a už počas soboty a nedele sa môžeme tešiť na druhé kolo svetového pohára.

Včera 15:58 Juan Pedro López je celkovým víťazom pretekov Okolo Álp, poslednú etapu vyhral Aurélien Paret-Peintre.

26-ročný Španiel si pripísal na talianskych etapových pretekoch svoje prvé profesionálne víťazstvo, keď vyhral tretiu etapu, a zároveň sa stal po prvýkrát víťazom celkovej klasifikácie.

Včera 11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

Zavrieť reklamu