Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vyzerá to ako doping, ale nie je to doping, vysvetľuje Quintanov právnik zvláštny prípad obvinenia

Užitie tramadolu je totiž priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI, no nie je porušením antidopingových pravidiel. Tramadol teda oficiálne doping nie je.
Martin Sarvaš
Vyzerá to ako doping, ale nie je to doping, vysvetľuje Quintanov právnik zvláštny prípad obvinenia

Medzinárodná cyklistická federácia (UCI) diskvalifikovala kolumbijského cyklistu Naira Quintanu z Tour de France 2022, kde skončil na šiestom mieste.

Dôvodom má byť pozitívny test na tramadol. Ide o zakázanú látku – liek proti bolesti, ktorý vykazuje účinky podobné opioidom.

Quintana však obvinenia zásadne odmietol a zrušil svoj štart na Vuelte, aby sa mohol brániť vo svojom prípade na Športovom arbitrážnom súde.

Quintanu zastupuje na súde kolumbijský právnik Andrés Charria, ktorý sa vyjadril, že „ide o veľmi zvláštny prípad“ a „vyzerá to ako doping, ale nie je to doping.“

Prečítajte si tiež

Tramadol oficiálne nie je doping

Dôležitá informácia v tomto prípade je, že užitie tramadolu je priestupkom podľa lekárskych pravidiel UCI, no nie je porušením antidopingových pravidiel.

Znamená to, že tramadol nie je na zozname zakázaných látok Medzinárodnej antidopingovej agentúry (WADA), ale je na zozname zakázaných látok lekárskych pravidiel UCI.

Z toho vyplýva aj trest, ktorý je v prípade (prvého) nálezu tramadolu v tele len peňažná pokuta resp. diskvalifikácia z výsledkov pretekov. Zákaz činnosti na dobu určitú by nasledoval až pri opakovanom pozitívnom teste na tramadol.

UCI už však roky lobuje u Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), aby zakázala tramadol, ale zatiaľ nebol zaradený na zoznam zakázaných látok, takže oficiálne tramadol nie je doping.

Quintanov právnik: Je niečo nové, čo si vymyslela UCI

„Pravdou je, že je to veľmi zvláštny proces. To, čo sa teraz deje v prípade s Nairom, je niečo nové, čo si vymyslela UCI,“ povedal Charria tento víkend pre kolumbijské Blu Radio.

„Toto nie je doping, ale vyzerá to ako doping. Je dôležité sa pýtať, čo UCI hľadá, pretože ak ide o zdravie, to je základný pilier WADA, a ak ho WADA nepovažuje [tramadol] za škodlivý zo zdravotných dôvodov… je to komplikované.“

Charria spochybnil takmer každý aspekt zákazu tramadolu UCI, až po „absurdnosť“ zaplatiť náklady na test.

Prečítajte si tiež

„Je tu zle nastavené pravidlo, zvláštny odber vzoriek, laboratórium, ktoré nie je akreditované. Vzorka nebola analyzovaná v laboratóriu akreditovanom WADA. Dobre, viem, že to nie je dopingový prípad, ale majú prístup do laboratória WADA, tak prečo to nevyužiť?“

„Nevieme, kde bola vzorka uložená, neexistuje žiadna B-vzorka… je to zvláštne. Som si istý, že samotný proces je spoľahlivý, ale kto to vykonáva, ako to vykonáva – všetko, toto nie je jasné.“

„Toto sú protokoly, ktoré vytvorila UCI. UCI môže byť dobrá v organizovaní cyklistických pretekov, ale nie som si istý, či je veľmi dobrá pri vykonávaní náročného výskumu alebo vytváraní protokolov pre zákaz určitých látok.“

Zvláštny postup súdu

Quintanov právnik tiež nesúhlasil so skutočnosťou, že existuje len 10-dňová lehota na odvolanie sa proti rozhodnutiu na Športovom arbitrážnom súde (CAS).

„Na odvolanie na CAS máte zvyčajne 21 dní, takže je veľmi zvláštne, že máme len desať. Budeme mať zrýchlený proces a veľa bude závisieť od panelu, ktorý si to vypočuje.“

„Nerešpektujú jeho základné práva. Neupozornili ho, nepožiadali o jeho obhajobu. Pravidlo hovorí, že ho musia vypočuť.“ Predpisy UCI však v skutočnosti uvádzajú, že „môže“ vyzvať jazdca, aby poskytol vysvetlenie a nie je to ich povinnosťou.

Na otázku, či si myslí, že ide o existuje cielený útok na Quintanu, Charria odpovedal: „Nie. Neverím na sprisahania ani hon na čarodejnice. Ale je to veľmi zvláštne.“

Aj keď predpisy UCI stanovujú, že „samotná prítomnosť tramadolu alebo jeho metabolitov postačuje na preukázanie porušenia práv“, Chiarra je pripravený to otestovať až do krajnosti, pretože hľadá možné vysvetlenia, že tieto metabolity mohli byť produkované inými – legálnymi – látkami.

„Nairo ma uisťuje – a ja mu verím – že nekonzumoval tramadol,“ povedal Charria.

„Musíme urobiť nejakú analýzu, aby sme zistili, čo sa stalo. V Nairovom systéme nebol žiadny tramadol. Musíme nájsť farmakológa, ktorý môže povedať, čo sa mohlo stať.“

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu