Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Víťaz Tour de France Jonas Vingegaard o dopingu: Sme čistí, nikto z nás neberie nič zakázané

Tím Jumbo-Visma na Tour de France dominoval tak zásadne, že sa Vingegaard ani Wout van Aert nevyhli otázkam o dopingu.
Martin Sarvaš
Víťaz Tour de France Jonas Vingegaard o dopingu: Sme čistí, nikto z nás neberie nič zakázané

Dominancia tímu Jumbo-Visma na Tour de France 2022 bola taká extrémna, že víťaz žltého dresu Jonas Vingegaard si mohol dovoliť spomaliť v posledných kilometroch záverečnej časovky, aby doprial tretie etapové víťazstvo svojmu tímovému kolegovi Woutovi van Aertovi.

Práve vďaka tímovej taktike a skvelej spolupráci jazdcov sa im podarilo zlomiť Tadeja Pogačara.

Jumbo-Visma si odnáša z Tour 2022 až tri dresy – žltý (celkové hodnotenie) a bodkovaný (vrchárska súťaž) získal Vingegaard a zelený Van Aert, ktorý k tomu ešte dostal aj ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca. Okrem toho vyhrali až šesť etáp – tri Wout van Aert, dve Vingegaard a jednu Christophe Laporte.

História cyklistiky má v sebe zakorenených mnoho dopingových afér, ktoré boli spojené aj s najväčšími cyklistickými pretekmi na svete a pri pohľade na šialené výkony Van Aerta či Vingegaarda, bohužiaľ, veľa fanúšikov i nefanúšikov tohto športu spochybňuje, že by boli „čistí“.

A to aj napriek tomu, že od tých najväčších dopingových afér už nielenže prešlo veľa času, ale celá cyklistika sa posunula na úplne iný level. Či už v oblasti tréningov, stravovania, regenerácie či technológií.

Na tlačovej konferencii sa však doping opäť spomenul a Vingegaard pokojne odpovedal: „Sme úplne čistí, každý z nás, a môžem to povedať každému z vás. Nikto z nás neberie nič zakázané. Myslím si, že sme takí dobrí vďaka príprave, ktorú absolvujeme.“

„Tréningové kempy vo vysokej nadmorskej výške posúvame na vyšší level a na vyššej úrovni je úplne všetko: materiály, jedlo a tréning. Myslím si, že tím je v tomto naozaj najlepší. Preto nám musíte dôverovať.“

Wout van Aert už druhý rok po sebe vyhral tri etapy tromi rôznymi spôsobmi. Štyri dni mal oblečený žltý dres a zbieral body na šprintérskych prémiách i v záverečných šprintoch.

Takmer každý deň trhal pelotón svojou snahou dostať sa do únikov a jeho obdivuhodné výkony zavŕšil v poslednej horskej etape, v ktorej bol nielenže v úniku, ale v záverečnom stúpaní na Hautacam nasadil také tempo, ktoré neudržal ani Tadej Pogačar a pomohol k víťazstvu Vingegaardovi.

Van Aert dostal rovnakú otázku ako Vingegaard, no bolo vidno, že ho to nahnevalo: „Na túto otázku už nechcem odpovedať. Je to otázka o hovne. Vracia sa to zakaždým, keď niekto vyhrá Tour.“

„Takže teraz, pretože jazdíme na takejto úrovni, musíme sa brániť? Nerozumiem tomu. Veľmi tvrdo sme na tom pracovali a cyklistika sa zmenila. Nepáči sa mi, že na tieto veci musíme stále odpovedať. Kontroly musíme absolvovať celý rok, nielen na Tour de France, chodia k nám domov,“ dodal Van Aert.

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu