Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Ako vyzerá jedálniček jazdcov Jumbo-Visma počas ťažkých dní na pretekoch Grand Tour?

Pozrite si, koľkokrát a čo všetko musia jesť pretekári na trojtýždňových etapákoch.
Martin Sarvaš
Ako vyzerá jedálniček jazdcov Jumbo-Visma počas ťažkých dní na pretekoch Grand Tour?

Správne prispôsobenie všetkých detailov môže znamenať rozdiel v športoch vykonávaných na najvyššej úrovni, najmä preto, že malé chyby sa môžu v priebehu Grand Tour ľahko nazbierať.

Jesť kvalitne z hľadiska zloženia a načasovania každý deň sa preto stáva veľmi dôležitým. Na pretekoch Grand Tour je tento režim postavený na energetickej rovnováhe a správnom delení sacharidov.

Hlavným cieľom je udržať všetkých jazdcov v energetickej rovnováhe a dobre zásobiť palivom počas celej Grand Tour. Udržanie tejto rovnováhy je však výzvou pre jazdcov aj personál, pretože energetické nároky na trojtýždňových etapákoch sú šialene vysoké.

Jazdci používajú na jedlo aplikáciu Jumbo Foodcoach, ktorá presne individuálne určí, akú porciu resp. aké jedlo si majú dať.

Tím Jumbo-Visma prezradil počas Tour de France ich stravovací režim aj s konkrétnymi jedlami.

Koľko spália?

Koľko energie potrebuje jazdec počas jedného dňa na Grand Tour? 6000-8000 kalórií je už dnes štandardom. Samozrejme sa to líši v závislosti od jazdca a druhu etapy, ale okrem dní odpočinku to nikdy nebude menej ako 4000 kalórií.

Dokonca aj v deň oddychu jazdci vydajú viac ako 3000 kalórií. Vo všeobecnosti je odporúčaná hodnota pre normálne aktívnych mužov je príjem približne 2500 kalórií, čo znamená, že jazdci na Grand Tour musia svoj príjem takmer každý deň zdvojnásobiť  a niekedy až strojnásobiť. A to celé tri týždne.

Prečítajte si tiež

Jedlá

Pre jazdcov Jumbo-Visma je časť energetickej potreby splnená na samotnom bicykli počas pretekov. Keďže jazdci trávia na bicykli veľmi veľa času, majú menej hodín na konzumáciu veľkých jedál.

Kuchári musia väčšinu dní cestovať na nové miesto a potom pripravovať jedlá, ktoré sú presne vypočítané, vážené a porciované.

Každé jedlo by malo spĺňať individuálnu potrebu živín pre každého jazdca, pričom zároveň chuť a variácia sú kľúčom k tomu, aby bolo jedlo pre pretekára stále príjemné.

Čo je teda v ponuke na jeden deň pretekov Grand Tour v tíme Jumbo-Visma?

1. jedlo: Raňajky

Raňajky sú pre jazdcov jedným z kľúčových momentov na načerpanie paliva do etapy. Preto tímoví kuchári počas Grand Tour vždy vytvoria raňajky s vysokým obsahom sacharidov.

Sacharidy sú pre jazdcov veľmi dôležitým zdrojom energie, aby mohli podávať výkony pri vysokej intenzite.

Raňajky pre ľahkého vrchára
  • 275 g palaciniek so sladkou polevou
  • 50 g chleba so sladkou polevou a syrom/šunkou
  • 125 g (vysokobielkovinového) jogurtu
  • 100 g ovocného šalátu
  • 150 ml ovocnej šťavy
  • Káva, čaj, voda
Raňajky pre domestika
  • 550 g ovsenej alebo ryžovej kaše
  • 140 g chleba so sladkou polevou a syrom/šunkou
  • 2 vajcia
  • 125 g ovocného šalátu
  • 150 ml ovocnej šťavy

2. jedlo: Desiata

Po raňajkách sa však zásobovanie sacharidmi nekončí a pokračujú desiatou. Väčšinou to býva menšie občerstvenie ako napríklad banánové koláče, ryžové koláčiky, pudingové buchty, domáce müsli tyčinky alebo panini.

Tesne pred štartom etapy si jazdci ešte niekedy dajú sendvič s ovocnou džemovou náplňou a dajú si šálku kávy.

3. jedlo: Počas etapy

Rôzne etapy na Tour si vyžadujú rôzne stratégie stravovania podľa trvania, intenzity a teploty a tiež podľa úlohy jazdca v etape.

Tukový metabolizmus môže byť využitý v stredne etapy pri nízkej intenzite, keď sa jazdec môže skryť v pelotóne. V náročnejších fázach sa telo spolieha na sacharidy, čo znamená viac gélov a energetických nápojov.

Pevné jedlá konzumované na bicykli zahŕňajú malé rožky s džemom, ryžové koláčiky a energetické tyčinky a väčšina jazdcov sa pre ne rozhodne v ľahších dňoch. Gély – najmä tie s kofeínom – poskytnú väčšinu kalórií pri zvyšovaní tempa, pretože jazdci by mali problémy so žuvaním a prehĺtaním pevných látok.

Prečítajte si tiež

Ketóny

Ketóny sú legálny produkt, ktorý pomáha znižovať produkciu kyseliny mliečnej a zachovávať glykogén, čím zlepšuje výkon.

Šéf výživy v tíme Jumbo-Visma Asker Jeukendrup potvrdil, že ketónové nápoje počas pretekov používajú, aj keď ešte neexistujú výskumy, ktoré by potvrdili ich účinok:

„Použitie ketónov je stále experimentálne. Existuje len málo štúdií. Je to rovnaké zdôvodnenie, s ktorým som experimentoval počas doktorandského štúdia pred 25 rokmi, ale s triglyceridmi so stredne dlhým reťazcom (MCT). Tie sa čiastočne premieňajú na ketónové telieska. Dokázali sme, že MCT sa rýchlo spotrebujú a mohli by byť dobrým alternatívnym palivom.“

Športový riaditeľ Jumbo-Visma Grischa Niermann dodal: „Myslím, že veľa ľudí si myslí, že ketóny sú zázračná droga a vďaka nim idete rýchlejšie o 20 %. A to je podľa mňa úplná blbosť. Ak ich používate, veríte, že má nejaký účinok, ale som 100% presvedčený, že to nie je ten zázračný doplnok, vďaka ktorému pôjdete rýchlejšie s veľkým, veľkým náskokom.“

4. jedlo: Regenerácia po etape

Po prekročení cieľovej čiary sa začína proces regenerácie. To znamená piť na rehydratáciu a konzumovať sacharidy, aby sa čo najskôr obnovili zásoby energie v tele.

Okrem toho zohrávajú dôležitú úlohu pri podpore regenerácie svalov bielkoviny. Neversecond P30 Whey Protein Isolate poskytuje vysoko kvalitný zdroj bielkovín, ktorý sa veľmi rýchlo vstrebáva do tela.

Počas transferu do hotela a počas masáže majú jazdci dve personalizované regeneračné jedlá, ktoré pripravuje šéfkuchár.

Na jedálnom lístku je po pretekoch: Proteinový nápoj a fľaša čerešňového džúsu, cestoviny alebo sendviče, ryžový šalát, palacinky a športovo upravené torty či koláče.

5. jedlo: Večera

Po masážach a možno aj zdriemnutí jazdcov sa kuchári postarajú o večeru. Večera je pre jazdcov dôležitým momentom nielen na to, aby sa ešte viac zregenerovali a načerpali palivo do ďalšieho dňa, ale aj preto, aby spolu zažili pekné tímové momenty. Na psychologickú zložku nemožno nikdy zabudnúť. Jazdci by sa mali na tieto jedlá tešiť a vychutnať si ich spolu so svojimi tímovými kolegami.

Na jedálnom lístku býva: „zdravá“ pizza, cestoviny, gnocchi, zemiaky, zelenina, guláš… takmer všetko, na čo si spomeniete, ale upravené pre športovcov. Počas Grand Tour je rozmanitosť jedál totiž mimoriadne dôležitá.

6. jedlo: Večerný snack

Ak si myslíte, že jazdci už toho mali dosť, mýlite sa. Po večeri dostanú ešte jedno občerstvenie, kým idú spať. Tento snack bude obsahovať hlavne bielkoviny na podporu regenerácie cez noc a menšie množstvo sacharidov.

Na jedálnom lístku býva: tvaroh a ovocie, proteínový koláč, proteínový puding.

Aktuality

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

16.04.2024 Peter Sagan sa z Brazílie vrátil naspäť do Európy (+galéria).

Peter Sagan bol so svojím tímom Specialized Factory Racing na úvodnom kole Svetového pohára v horskej cyklistike v brazílskej Mairiporã. Vzhľadom na svoju formu a predchádzajúce zdravotné problémy sa rozhodol v pretekoch neštartovať. Nenastúpi ani do druhého kola svetového pohára, ktoré sa uskutoční už tento víkend, taktiež v Brazílii.

16.04.2024 Dusty Days v Kálnici s účasťou svetových jazdcov!

V kálnickom bikeparku to bude v najbližších dňoch žiť a to poriadne. Uskutoční sa totoiž freeride akcia s názvom Dusty Days, na ktorú sú pozvaní tí najlepší svetoví jazdci!

15.04.2024 Video: Victor Koretzky sa po pretekoch v XCC pustil do tímového kolegu Vidaurre Kossmanna.

Pretekári tímu Specialized Factory Racing si mali po pretekoch v Short Tracku čo vysvetľovať. Úspešnejší z tejto dvojice Martin Vidaurre Kossmann skončil v sobotu na treťom mieste a Victor Koretzky obsadil 4. pozíciu, s ktorou očividne nebol spokojný.

Zavrieť reklamu