Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Na pretekoch vo Francúzsku budú môcť štartovať iba zaočkovaní pretekári a žiadne výnimky nebudú

Na pretekoch Tour de France, Paríž-Nice či Etoile de Bessèges budú môcť štartovať iba zaočkovaní jazdci. Vo Francúzsku totiž schválili povinné očkovanie pre profesionálnych športovcov a nebudú existovať žiadne výnimky. Peter Sagan je našťastie zaočkovaný, takže jeho štart na pretekoch to neovplyvní.
Martin Sarvaš

Profesionálni športovci, ktorí chcú súťažiť vo Francúzsku, sa budú musieť dať zaočkovať proti ochoreniu Covid-19. Prikazuje to nový zákon, ktorý prešiel francúzskym parlamentom.

Francúzska ministerka športu Roxana Maracineanu jasne uviedla, že nebudú existovať žiadne výnimky.

Francúzi sa chcú vyhnúť podobnému incidentu, ako sa stal nedávno v Austrálii – srbskej tenisovej svetovej jednotke Novakovi Djokovičovi nedovolili štart na turnaji Australian Open. Predchádzalo tomu však niekoľko súdnych procesov a napokon Djokovičovi odobrali víza a musel sa vrátiť domov.

V prípade nového francúzskeho zákona by sa tak predišlo akýmkoľvek podobným obštrukciám, pretože podľa zákona nebudú mať športovci žiadne výnimky a súťažiť budú môcť iba zaočkovaní.

Nový zákon sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou týkať aj cyklistov.

Peter Sagan je zaočkovaný a má platný Covid pass, takže jeho štart na pretekoch to neovplyvní.

Športovci majú presvedčiť verejnosť k očkovaniu

Pre vstup do barov, reštaurácií, prepravu hromadnou dopravou i na športové podujatia platí vo francúzsku povinnosť preukázať sa špeciálnym zdravotným preukazom – potvrdením o očkovaní.

Podobný systém funguje aj v Taliansku a dobre ho poznáme aj zo Slovenska, kde sa musíte preukazovať potvrdením o očkovaní – Green Passom.

Prečítajte si tiež

Podľa informácií portálu Cyclingnews budú môcť pretekať iba zaočkovaní jazdci už na pretekoch Saudi Tour a Tour of Oman. Povinnosť očkovania platí nielen pre jazdcov, ale aj celý zvyšok tímu.

Ide o opatrenie vrámci vnútroštátnych zákonov o vakcínach v krajinách Blízkeho východu a Francúzsko bude mať odteraz podobné nariadenia.

„Platí to pre ľudí, ktorí žijú vo Francúzsku, ale aj pre cudzincov, ktorí do našej krajiny prídu na dovolenku alebo na významné športové podujatie. Športovci by mali v tomto zohrať svoju úlohu v tom, aby čo najskôr pomohli presvedčiť neočkovaných ľudí, aby sa zapojili do očkovacieho programu.“

Povinné očkovanie už aj na jarných klasikách i Tour de France

„Ak chcete vykonávať svoju profesiu [šport] alebo chcete prísť podporiť svoj obľúbený tím, budete musieť mať platnú vakcínu,“ povedala Maracineanu francúzskym médiám, pričom zdôraznila, že nebudú existovať žiadne výnimky.

Na získanie nového očkovacieho preukazu bude potrebné kompletné zaočkovanie (dve alebo jedna dávka, v závislosti od očkovacej látky). Od 15. februára bude potrebná aj tretia posilňovacia dávka štyri mesiace po predchádzajúcich dávkach, aby priepustka zostala v platnosti.

Nové pravidlá by mohli ovplyvniť jazdcov a tímy, ktoré sa chystajú na jarné klasiky a dokonca aj na Tour de France.

Prečítajte si tiež

Kvôli očkovaniu mal slabé výkony, tvrdí Van Avermaet

Greg van Avermaet pred týždňom povedal, že odloží svoju posilňovaciu dávku očkovania až po jarných klasikách, ale teraz si možno bude musieť dať posilňovaciu dávku už počas budúceho víkendu.

Van Avermaet obvinil práve očkovanie zo svojich slabých výkonov v druhej polovici sezóny 2021.

Maracineanu uviedla, že až 98 percent francúzskych športovcov je zaočkovaných. Predpokladá sa, že väčšina cyklistov je zaočkovaná, pričom jeden tím potvrdil, že je zaočkovaný takmer na sto percent.

Je však veľmi pravdepodobné, že rovnako, ako v celej spoločnosti, tak aj medzi cyklistami je množstvo jazdcov, ktorí nie sú o očkovaní rozhodnutí alebo sa nechcú dať zaočkovať vôbec.

Väčšina pretekárov je zaočkovaných

Anonymný prieskum, ktorý uskutočnila Medzinárodná cyklistická únia (UCI) pred seminárom UCI WorldTour v decembri minulého roka naznačuje, že až 75 percent tímov malo viac ako 80 percent zaočkovaných jazdcov a personálu. Medzi tímami však existovala vysoká variabilita, ktorá sa pohybovala od 40 percent do 100 percent.

UCI musí ešte zverejniť svoj konečný lekársky protokol Covid-19 na rok 2022, pričom sa predpokladá, že usmernenia oneskoruje vplyv variantu Omikron.

K novému francúzskemu zákonu o očkovaní sa UCI nechcela vyjadrovať a aj organizátori pretekov Paríž-Nice ASO sa vyjadrili, že k tejto záležitosti nemajú čo povedať.

Prečítajte si tiež

Po zavedení nových pravidiel budú tímy teraz musieť vyberať jazdcov a zamestnancov na základe ich očkovania, čo však môže mať vplyv na súkromie a zákonník práce.

Keďže Tour Down Under v Austrálii a Vuelta a San Juan v Argentíne boli zrušené v dôsledku pandémie Covid-19, mnohí poprední jazdci a tímy plánujú začať novú sezónu 2022 práve vo Francúzsku.

Začína sa jednodňovými pretekmi Grand Prix La Marseillaise (30. januára) a ďalej nasledujú Etoile de Bessèges (2. – 6. február), Tour de la Provence (10.-13. február) a Tour des Alpes Maritimes et du Var (18.-20. február). Etapák Paríž-Nice je naplánovaný na 6. – 13. marca.

Peter Sagan je plne zaočkovaný

Očakáva sa, že Van Avermaet absolvuje svoj sezónny debut na Etoile des Bessèges. Mnoho veľkých mien sa stretne na pretekoch Tour de la Provence – Julian Alaphilippe (QuickStep-AlphaVinyl), Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Nairo Quintana (Arkea-Samsic) a Philippe Gilbert (Lotto Soudal).

Peter Sagan potvrdil, že v lete už absolvoval aj očkovanie a v súčasnosti má kompletný covid pass.

Peter Sagan má podľa portálu Procyclingstats v pláne ako prvé preteky klasiku Omloop Het Nieuwsblad koncom februára, začiatkom marca etapák Paríž-Nice, po ňom Miláno – Turín a Miláno – San Remo.

Práve na Paríž-Nice bude už vyžadované očkovanie, takže ak sa chce trojnásobný majster sveta pretekov zúčastniť, bude musieť byť zaočkovaný.

Ďalej má v programe E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Okolo Flámska, Paríž – Roubaix, Critérium du Dauphiné a Tour de France.

Kvíz: Viete, čo v skutočnosti robia sponzori najväčších cyklistických tímov?

0%

Tím Bora-Hansgrohe: Čomu sa venuje spoločnosť Bora?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Bora-Hansgrohe: Čomu sa venuje spoločnosť Hansgrohe?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím AG2R Citroën: Čomu sa venuje spoločnosť AG2R?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Značku Citroën pozná asi každý, takže na to sa snáď pýtať nemusíme.

Tím Groupama - FDJ: Čomu sa venuje spoločnosť FDJ?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Spoločnosť Groupama je francuzska poisťovňa.

Tím Movistar: Čomu sa venuje spoločnosť Movistar?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Jumbo-Visma: Čomu sa venuje spoločnosť Jumbo?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Ineos Grenadiers: Čomu sa venuje spoločnosť Ineos?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím EF Education–EasyPost: Čomu sa venuje spoločnosť EasyPost?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím DSM: Čomu sa venuje spoločnosť DSM?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

DSM je holandská nadnárodná spoločnosť, ktorá bola založená v roku 1902 na ťažbu uhlia. V posledných desaťročiach značne diverzifikovala svoje portfólio a teraz pôsobí v troch odlišných oblastiach: výživa (vitamíny, kvasnicové extrakty atď.), materiály (obaly potravín, živice, plasty a tkanina Dyneema) a inovácie.

Tím EF Education–EasyPost: Čomu sa venuje spoločnosť EF Education?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím BikeExchange: Čomu sa venuje spoločnosť BikeExchange?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Jumbo-Visma: Čomu sa venuje spoločnosť Visma?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím TotalEnergies: Čomu sa venuje spoločnosť TotalEnergies?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Lotto Soudal: Čomu sa venuje spoločnosť Soudal?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Lotto, ako už z názvu vyplýva, je belgická štátna lotéria.

Tím Alpecin-Fenix: Čomu sa venuje spoločnosť Fenix?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux: Čomu sa venuje spoločnosť Intermarché?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Wanty je belgická strojárska spoločnosť a Gobert Matériaux je belgický dodávateľ stavebných materiálov.

Tím Cofidis: Čomu sa venuje spoločnosť Cofidis?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Alpecin-Fenix: Čomu sa venuje spoločnosť Alpecin?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Quick-Step Alpha Vinyl: Čomu sa venuje spoločnosť Quick-Step?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Trek-Segafredo: Čomu sa venuje spoločnosť Segafredo?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Značku Trek pozná asi každý, takže na to sa snáď pýtať nemusíme.

Viete, čo v skutočnosti robia sponzori najväčších cyklistických tímov?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Aktuality

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Včera 09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

Včera 09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

17.04.2024 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu