Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Diagnostikovali jej cukrovku, ale nevzdala sa, objavila indoor cyklistiku a schudla 45 kíl

"Prešla som úplnou transformáciou mysle, tela a duše a cítim, že moje pozitívne vlastnosti žiaria oveľa viac." Američanke Kare Yaquinta sa v priebehu dvoch rokov podarilo schudnúť z viac ako 113kg na súčasných 68kg.
Martin Sarvaš
Diagnostikovali jej cukrovku, ale nevzdala sa, objavila indoor cyklistiku a schudla 45 kíl

„Cyklistika je pre mňa bezpečným priestorom, kde prídem na iné myšlienky a nerozmýšľam na žiadnymi problémami. Pomáha mi držať sa na správnej ceste a vždy mi pripomína, kto som a kým môžem byť.“

Američanka Kara Yaquinta napísala svoj príbeh o tom, ako jej diagnostikovali cukrovku, no to ju neodradilo od aktívneho života – práve naopak.

25-ročná Kara z Miami si obľúbila indoor cyklistiku a v priebehu dvoch rokov sa jej podarilo schudnúť z viac ako 113kg na súčasných 68kg, takže celkovo stratila na hmotnosti až 45kg, čo je skutočne obdivuhodné.

„Predtým, ako som začala bicyklovať, moja váha vždy kolísala, raz stúpala a raz klesala. Najviac som vážila po tom, čo som si prešla ťažkým obdobím smútku, keď mi zomrel blízky člen rodiny,“ opisuje Kara Yaquinta pre portál Bicycling.

„Okrem toho mi diagnostikovali cukrovku 1. typu, keď som mala 22 rokov. Keď mi to v nemocnici oznámili, v očiach mojej rodiny som videla strach, no pre mňa to bol moment, kedy som si uvedomila, že je na čase začať sa o  seba starať. A uvedomili si to aj ľudia okolo mňa.“

Mala nudný život bez cieľov

„Predtým ako som schudla, som mala veľmi nudný život bez žiadnych cieľov. Ale potom prišiel zlom – v roku 2019 objavila indoor cyklistiku [spinning].“

„Moja sestra ma povzbudila, aby som vyskúšala lekciu v CycleBare. Najprv som sa zdráhala, ale nakoniec ma presvedčila. Nikdy predtým som nezažila taký intenzívny tréning a nikdy som sa pri žiadnej inej aktivite tak nespotila ako tam.“

Zdravá výživa: 5 tipov Marka Cavendisha pre zdravé stravovanie cyklistu >>>

„Ale zároveň – nikdy predtým som sa necítila taká naplnená. Všetky tieto veci vo mne vyvolali pocit, že už nemôžem zastaviť, a chcela som si tento pocit udržať,“ opísala Kara svoje začiatky s indoor cyklistikou.

Na začiatku absolvovala osem tréningov za mesiac, ale rýchlo sa zlepšila a postupne mala päť až sedem tréningov za týždeň. Ako motiváciu využila sociálnu sieť Instagram.

Všetko je o rovnováhe

„Dala som si záväzok, že po každom tréningu zverejním svoje štatistiky na story na Instagrame, aby som mohla sledovať svoj pokrok. Ukladala som si to medzi ‚highlighty‘, aby som si to mohla kedykoľvek pozrieť a sledovať, ako sa každým dňom zlepšujem.

Postupne sa prepracovala v hodnotiacom rebríčku od najhoršej až po najlepšiu: „Od určitého momentu som každý deň stanovila nový osobný rekord. Milovala som to až tak, že sa v roku 2020 zo mňa stala inštruktorka.“

Návod: 6 tipov, ako schudnúť a zbaviť sa tuku na bruchu bicyklovaním >>>

„Keď som bola približne v strede mojej cesty za schudnutím bola som na striktnej paleo diéte. Tento typ stravovania sa mi veľmi páči, lebo je v ňom rovnováha. Odporučil mi to môj doktor a veľmi mi to pomohlo nielen schudnúť, ale aj kontrolovať cukrovku.“

„Naučila som sa toho veľa o jedle, ale aj o disciplíne v stravovaní. Momentálne som už v stravovaní menej prísna, pretože už viem, čo môjmu telu prospieva a čo nie. Ale hlavne, každé jedlo je pre vás dobré, ale s mierou. Všetko je to o rovnováhe.“

„Prešla som úplnou transformáciou mysle, tela a duše a cítim, že moje pozitívne vlastnosti žiaria oveľa viac,“ dodala Kara Yaquinta.

Poznáte základné zásady zdravého stravovania cyklistov?

0%

Koľko tekutín by ste mali vypiť počas cyklistického tréningu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aj keď každé telo je iné a vypotí rôzny objem tekutín za určitú dobu, cyklistickí odborníci na výživu odporúčajú, aby ste vypili každú hodinu 0,5 litra tekutín. "Vaším cieľom je minimalizovať stratu tekutín a elektrolytov. Pri ľahších jazdách vám stačí obyčajná voda, pri náročnejších tréningoch je fajn mať izotonický nápoj," odporúča Douglas Casa, riaditeľ atletického tréningového vzdelávania na Universite v Connecticute.

Schudnete rýchlejšie, keď budete trénovať nalačno?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Táto technika trénovania je v skutočnosti efektívna iba u malej časti ľudí a pri dobre stráženom kalorickom prijme a výdaji. Telo sa totiž pri jazde rýchlo vyčerpá a chýba vám energia. Reálne sa teda budete iba trápiť, zbytočne hladovať a môžete si skôr ublížiť ako polepšiť. Trénovanie nalačno môže fungovať iba pri určitých tréningoch, a to pri vytrvalostných tréningoch s nižšou intenzitou pre zlepšenie spaľovania tukov.

Čo a ako často by ste mali jesť počas cyklistického tréningu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Podľa odborníkov tréningovej akadémie CTS by ste mali zjesť počas jazdy každú hodinu okolo 25-37 gramov karbohydrátov. To znamená, že by ste mali zjesť každú hodinu jednu tyčinku alebo jeden banán, prípadne čokoľvek s podobnými hodnotami, ktoré sa rovnajú 100-150 kalórií. Ak budete jesť viac, je to zbytočná záťaž pre žalúdok a môže vám byť zle a ak budete jesť menej, veľmi rýchlo sa vám minie energia.

Aké jedlá sú najlepšie na večeru, keď máte na ďalší deň preteky alebo naplánovanú dlhú jazdu či ťažký tréning?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Juraj Sagan nám v rozhovore povedal, že pred ťažkými pretekmi jedia v tíme takmer vždy veľké porcie cestovín. Cestoviny sú skvelým zdrojom karbohydrátov s pomalým uvoľňovaním, ktoré vás zásobia energiou aj na dlhé a ťažké jazdy. Samozrejme, že počas jazdy treba pravidelne dopĺňať energiu v podobe rôznych tyčiniek, banánov a pod.

Aký časový odstup by ste mali mať medzi raňajkami a tréningovou jazdou?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Tím Jumbo-Visma odporúča plánovať raňajky 3-4 hodiny pred začiatkom tréningu, aby si telo stihlo uložiť energiu z jedla. Raňajky by mali byť zamerané na sacharidy a tím Jumbo-Visma zahŕňa v raňajkách svojich pretekárov vždy aj okolo 40 gramov bielkovín. Vo všeobecnosti je však ideálne, aby ste mali minimálne 2-hodinové okno pred tréningom.

Prečo si cyklisti po tréningoch či pretekoch dávajú Coca-Colu a podobné sladené nápoje?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Coca-Cola a podobné nápoje síce nepatria medzi najzdravšie nápoje, ale po vysokom výkone majú svoje miesto. Coca-Cola je vysoko kalorická vďaka vysokému obsahu cukru a neobsahuje prakticky žiadne elektrolyty ani minerály. Napriek tomu Cola hydratuje a obsahuje glukózu a sacharózu, takže pomáha obnoviť svalový aj pečeňový glykogén" hovorí odborník na výkonnostnú výživu Drew Price.

Čo je dôležitejšie?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Rovnako, ako vám ťažké trénovanie nepomôže pri nezdravom stravovaní, tak isto vám nezdravé stravovanie nenahradia výživové doplnky. Výživové doplnky majú pri trénovaní svoje miesto. Mali by ste sa však sústrediť na druhé slovo – doplnky. Ide o doplnky zdravej stravy, ktoré vám môžu pomôcť pri dosahovaní lepších výsledkov v športe.

Ktorú z uvedených potravín by ste nemali jesť pred i počas jazdy alebo tréningu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Zelenina je síce zdravá a treba ju jesť, ale ak by ste si dali pred tréningom alebo počas jazdy zeleninu, nohy by ste mali o chvíľu prázdne, pretože výživové hodnoty zeleniny vám na bicykli, na ktorom potrebujete najmä rýchle cukry, veľmi nepomôžu.

Aký druh stravovania funguje lepšie pre chudnutie cyklistov?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

"Ak sa ľudia pokúsia zapracovať na modeli - jesť málo a často, namiesto toho, aby jedli tri jedlá denne, môže to byť oveľa efektívnejšie na chudnutie a doplnenie zdrojov energie," radí odborník na výživu britskej cyklistickej reprezentácie Nigel Mitchell.

Čo je okrem zdravej stravy jedným z najdôležitejších faktorov pre efektívnu regeneráciu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Pravidelný kvalitný nočný spánok je kľúčovou stratégiou pasívnej regenerácie. V skutočnosti nie je nič lepšie, čo by ste mohli spraviť lepšie, aby ste sa zotavili, ako dobre sa vyspať. Spánok je totiž práve tým časom, kedy sa telo zotavuje a zároveň si toho najviac aj vytvára. Dôležité hormóny ako testosterón sú tiež voľnejšie vypúšťané do tela. So spánkom by ste si nemali zahrávať a na rozdiel od všemožných regeneračných výživových doplnkov je zdarma, príjemný, takže ho treba využívať naplno.

Ako dlho po jazde by ste mali zjesť väčšie jedlo?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Pre regeneráciu je najlepšie, keď využijete 30-minútové okno hneď po jazde v podobe regeneračného nápoja, ktorý obsahuje sacharidy aj bielkoviny. Pre čo najefektívnejšiu regeneráciu by ste mali zjesť hlavné jedlo maximálne do 2 hodín po skončení jazdy.

Aké raňajky sú ideálne pred dlhšou jazdou na bicykli?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ovsené vločky sú dokonalým jedlom pre každého cyklistu. Obsahujú všetky potrebné nutritienty a vytvoria vám dostatočnú zásobu energie aj na dlhé jazdy. Doplniť ich môžete 1-2 vajíčkami (dostatočne včas pred jazdou), ktoré vás zásobujú zdravými tukmi, ktoré budete potrebovať najmä pri dlhých jazdách.

Môže pitie kávy podporiť váš výkon na bicykli?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Káva je bezpochyby veľmi obľúbeným nápojom cyklistov a existuje mnoho štúdií a dát, ktoré dokazujú, že káva zvyšuje výkon. Ideálna je káva vo forme espressa, pretože v malom objeme tekutiny je vysoká dávka kofeinu a nebude vo vás vzbudzovať nutkanie močenia.

Poznáte základné zásady zdravého stravovania cyklistov?

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi


Vaše komentáre

Aktuality

15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Zavrieť reklamu