Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Inzercia

Zdravá výživa: Odšťavovať alebo mixovať? 5 tipov, čo je lepšie odšťaviť a čo rozmixovať

Možno ste sa aj vy zamysleli nad otázkou, čo ponúka viac zdravotných výhod – odšťavovanie alebo mixovanie? Džúsy aj smoothies sú dva rôzne spôsoby spracovania ovocia a zeleniny, ktoré sprevádzajú mnohé „šťavnaté“ mýty. Teraz si v nich môžete urobiť poriadok.
Martin Sarvaš
Zdravá výživa: Odšťavovať alebo mixovať? 5 tipov, čo je lepšie odšťaviť a čo rozmixovať
Prečo odšťavovať?

Odšťavovanie extrahuje vodu a živiny z ovocia a zeleniny a zbaví ich dužiny, teda vlákniny. Bez nej tráviaci systém ľahšie absorbuje živiny.

V džúsoch prijímame viac živín ako pri konzumácii ovocia a zeleniny vcelku a výhodou je tiež, že sa okamžite dostanú do organizmu a nemajú sa kedy znehodnotiť oxidáciou.

Je to podobné, ako keby sme si vstrekli injekciu vitamínov a minerálov priamo do krvného obehu. Čerstvé šťavy ocenia najmä ľudia s citlivým tráviacim systémom alebo s problémami spracovania vlákniny. Absencia vlákniny však môže u iných ľudí vyvolávať pocit hladu.

Čerstvo lisované zeleninové a ovocné šťavy sú bohaté na vitamíny, minerály, fytonutrienty, enzýmy a antioxidanty. Ovocné a zeleninové šťavy pomôžu aj pri posilnení imunitného systému či chudnutí. Nezanedbateľný je aj fakt, že v jednom pohári džúsu je toľko ovocia a zeleniny, s akým by sme sa v surovom stave „trápili“ pol dňa.

Ak však odšťavujeme len ovocie, džúsy vystrelia hladinu cukru v krvi nahor. Výsledkom môžu byť zmeny nálad, strata energie či problémy s pamäťou.

Prečo mixovať?

Na rozdiel od džúsov obsahujú smoothies ovocie a zeleninu aj s vlákninou. V procese mixovania sa vláknina naruší a je tak stráviteľnejšia. Vláknina spomaľuje proces trávenia, čím sa živiny do krvného obehu uvoľňujú rovnomerne a hladina cukru v krvi je ustálená.

Okrem toho, že vláknina pomáha so zápchou, znižuje riziko cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení. Navyše, hustá textúra smoothies človeka aj zasýti – takto sa môžu stať tekutými raňajkami či obedom.

Keďže pri mixovaní používame celé ovocie a zeleninu, spotrebujeme ich menej. Dá sa použiť aj ovocie, ktoré neobsahuje veľa vody, napríklad banány, avokádo či papája. Do smoothies sa môžu pridať aj orechy, semená, kocky ľadu, korenie či bylinky. Pri mixovaní by mali byť všetky ingrediencie ponorené vo vode. Predídeme tým oxidácii pri kontakte s kyslíkom.

Pri mixovaní spôsobuje vzduch v nápoji niektorým ľuďom nadúvanie. Organizmus potrebuje na pravidelnú konzumáciu smoothies jeden až dva mesiace, aby si zvykol.

Zdroj: www.vitarian.sk

Bodujú listy

Niektoré druhy zeleniny ako paštrnák, petržlen či mrkva sú vhodnejšie na odšťavovanie, pretože smoothies priveľmi zahusťujú a nie sú až také chutné. Kalórie, sacharidy a cukor – v tom majú korene zaručene prevahu nad listami. Nutričná prevaha však patrí listovej zelenine.

Podiel kalcia v cviklových listoch je napríklad sedemkrát vyšší ako v cvikle a vitamínu A obsahuje dokonca 192-krát viac! Okrem minerálov, vitamínov, enzýmov, chlorofylu a esenciálnych mastných kyselín obsahuje surová listová zelenina aj kyselinu listovú, ktorá je dôležitá v tehotenstve pre zdravý vývoj dieťatka.

Pri mixovaní sa neodporúča kombinovať ovocie so zeleninou, ktorá obsahuje  veľké množstvo škrobu – môže spôsobovať nadúvanie.

Vyhýbať sa treba mrkve, červenej repe, brokolici či cukete. Listová zelenina však nie je škrobová zelenina. Je to jediná potravinová skupina, ktorá pomáha tráviť ostatné jedlá tým, že podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov. Preto sa dá kombinovať s akoukoľvek potravinou.

5 tipov, čo je lepšie odšťaviť a čo rozmixovať

1. Jedným z kritérií, či mixovať alebo odšťavovať, sú vlastnosti použitých surovín. Tvrdé korene, stonky a niektoré listy je ľahšie vypiť v podobe šťavy. Nie je taká hustá ako smoothie a často chutí lepšie, pretože odstránením vlákniny klesne množstvo trpkých, horkých a inak nepríjemných trieslovín.

Naopak, na odšťavovanie veľmi mäkkého ovocia, ako sú jahody, zrelé broskyne a pod., sa odšťavovač neoplatí. Namiesto šťavy totiž vytvárajú skôr „pyré“ a veľká časť týchto veľmi chutných plodov zbytočne skončí v odpade.

2. Počas choroby dajte prednosť šťavám, pretože menej zaťažujú tráviaci systém a rýchlo sa dostanú do krvného obehu.

3. Smoothies ani džúsy sa nerobia do zásoby, treba ich piť čerstvé.Po pätnástich minútach totiž svetlo a kyslík zničia veľké množstvo živín. Ak nápoj nemôžeme vypiť hneď, treba ho dať do vzduchotesnej nádoby.

4. Oplatí sa investovať do kvalitného odšťavovača a mixéra. Lacné, odstredivé odšťavovače teplom a oxidáciou ničia enzýmy a živiny v ovocí a zelenine. Používajú sa najmä v baroch ponúkajúcich čerstvé šťavy, ale je to ten najmenej kvalitný spôsob odšťavovania. Vhodnejšie odšťavovače sú tzv. slimákové.

5. Mixéry sú najlepšie vysokovýkonné, s otáčkami až 37 000 za minútu.Nože takéhoto mixéra nemusia byť ostré a ide o rýchlejší spôsob spracovania potravín s takmer nulovým odpadom. Výhodou je tiež jednoduchšia údržba mixéra.

Ultimátny cyklistický kvíz

0%

Ktorý XC pretekár sa stal v roku 2009 najmladším majstrom sveta v XCO a vo svojich 35 rokoch sa stal v roku 2021 najstarším svetovým šampiónom v histórii?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kto vymyslel koleso?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Bez kolies by sme toho veľa nenabicyklovali. Koleso bolo s najväčšou pravdepodobnosťou objavené približne v rovnakom čase na dvoch rôznych miestach sveta. V 4. tisícročí pred našim letopočtom ho vynašli Sumeri, no v tom istom čase ho začali požívať aj ľudia v Indii, avšak iba ako hrnčiarsky kruh.

Patrí helma na Slovensku do povinnej výbavy cyklistov?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľkokrát vyhral Peter Sagan titul majstra sveta v cestnej cyklistike?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľkokrát vyhral Tour de France Lance Armstrog predtým, ako mu tituly zobrali pre doping?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Patria oranžové odrazky v kolesách aj pedáloch medzi zákonom stanovenú povinnú výbavu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V zákone sa píše: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke odrazovými sklami oranžovej farby na oboch stranách pedálov; na lúčoch predného a zadného kolesa najmenej jedným bočným odrazovým sklom oranžovej farby.

Aký dres získa víťaz majstrovstiev sveta (v akejkoľvek cyklistickej disciplíne)?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký je správny počet bicyklov, ktoré vlastníte?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kto vyhral posledné dve edície Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko titulov majstra sveta v cyklokrose získal doteraz Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľkokrát vyhral Peter Sagan zelený dres na Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý Slovák dosiahol najlepší výsledok na majstrovstvách sveta v zjazde?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Rasťo Baránek síce tento rok dosiahol najlepšie umiestnenie slovenského zjazdára na svetovom šampionáte za posledných 22 rokov, keď skončil na 19. mieste vo Val di Sole, ale historicky najlepší výsledok si drží stále Filip Polc, ktorý skončil piaty v roku 1998 na MS v Mont St. Anne.

Ktorý slovenský výrobca bicyklov vyrába za rok najviac bicyklov (svojej značky)?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Podľa údajov z roku 2020: Kellys: ≈ 95 000 bicyklov | CTM: ≈ 55 000 bicyklov | Dema: ≈ 40 000 bicyklov | Kenzel: ≈ 30 000 bicyklov

Ako sa volá prvý model celoodpruženého bicykla?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Môžu cyklistovi na Slovensku zadržať vodičský preukaz za jazdu (na bicykli) pod vplyvom alkoholu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

U cyklistu nemôže dôjsť k trestnému činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. A preto nemôže byť pravdou tak často opakovaný mýtus, že opitý cyklista môže prísť o vodičský preukaz.

Na akú rýchlosť musí byť obmedzený e-bike, aby nemusel byť registrovaný evidenčným číslom? (v Európe)

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na akých pretekoch v roku 2020 šprintovali o víťazstvo v závere (iba) Mathieu van der Poela a Wout van Aert?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Môže cyklista predbiehať z pravej aj z ľavej strany stojace alebo pomaly idúce vozidlo v rovnakom smere?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý cyklista je považovaný za najlepšieho svetového cyklistu všetkých čias?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký dres má oblečený líder resp. víťaz vrchárskej súťaže na Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý (stále aktívny) zjazdár má štyri tituly majstra sveta a je v súčasnosti najúspešnejší na svete?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Greg Minnaar aj Loic Bruni majú síce obaja po štyri tituly, ale Minnaar má na konte dokopy rekordných 22 víťazstiev pretekov svetového pohára (Bruni 7) a štyrikrát získal titul celkového víťaza svetového pohára v zjazde (Bruni 2). Minnaar má aj omnoho viac pódiových umiestnení a vo svojich 39 rokoch je najstarším jazdcom v histórii, ktorému sa podarilo vyhrať preteky svetového pohára v zjazde.

Koľko etáp má Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Vodič má povinnosť pri predchádzaní cyklistu zachovať minimálny odstup 1,5 metra

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Národná rada SR síce nedávno schválila novelu Zákona o cestnej premávke, v ktorej sa píše o minimálnej vzdialenosti pri predchádzaní cyklistov 1,5 metra pri rýchlosti do 50km/h a 1 meter pri nižšej rýchlosti. Bohužiaľ, novela nezavádza povinnosť, ale žiada, aby vodiči dodržiavali odstup „spravidla“. Znamená to, že vodičovi pri porušení pravidla nehrozí pokuta a tento odstup reálne nie je povinný.

Ultimátny cyklistikcký kvíz
Dokonalé! Všetky odpovede máte správne. Gratulujeme, zaslúžite si minimálne repliku majstrovského dresu Petra Sagana!

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu