Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Carapaza diskvalifikovali z Liège-Bastogne-Liège za aero polohu v zjazde (+video)

Richarda Carapaza diskvalifikovali dodatočne, pretože sa na päť sekúnd dal do aero polohy v zjazde.
Martin Sarvaš

Richard Carapaz v super-tuck-u:

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) predviedol skvelý výkon na pretekoch Liège-Bastogne-Liège, keď 19km pred cieľom zaútočil na Côte des Forges.

Ekvádorského cyklistu však rozhodcovia dodatočne diskvalifikovali za aero polohu „super-tuck“, do ktorej sa uložil v zjazde na päť sekúnd.

Carapaz prišiel do cieľa v prenasledovacej skupine jazdcov a skončil na 29. mieste, no rozhodcovia ho neskôr z výsledkov odstránili.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) začiatkom roka 2021 zakázala jazdenie vo viac aerodynamických polohách. Najprv zakázali tzv. „super-tuck“ (jazdec sa položí na vrchnú trubku rámu) a neskôr prišiel aj zákaz jazdy s položenými predlaktiami na riadidlách.

„Teraz budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať,“ povedal o novom pravidle Peter Sagan.

Prezident UCI David Lappartient vysvetlil, prečo sa pravidlá budú presadzovať, a zároveň oznámil rozsiahle zmeny na zlepšenie bezpečnosti jazdcov, keď vo februári uviedol: „Zakázali sme túto polohu (super-tuck), pretože jazdci nám vysvetlili, že môže to priniesť až 14-percentnú výhodu a ak ju nepoužijete na vrchole kopca pri zjazde, zostanete pozadu.“

Na nové pravidlo doplatili už aj jazdci Gijs Leemreize na Brabantskom šípe či Alexander Richardson (Alpecin-Fenix) na Okolo Turecka, ale Carapaz je prvý jazdec zo svetovej špičky, ktorého za porušenie nového pravidla diskvalifikovali.

Pozitívom je, že pretekárom sa úspešne podarilo presvedčiť UCI, aby netrestali jazdcov za odhadzovanie fľašiek mimo na to stanovených zón. Stalo sa tak po incidente, keď Michael Schär odhodil fanúšikom fľašku a rozhodcovia ho za to vylúčili z pretekov Okolo Flámska.

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu