Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako cestovať slovenskými vlakmi s bicyklom, koľko to stojí a ako si vopred rezervovať viac miest pre bicykle?

Dali sme dokopy všetky dôležité informácie o cestovní vlakmi s bicyklom po Slovensku.
Martin Sarvaš

Národný prepravca ZSSK nedávno zmenil pravidlá cestovania s bicyklom. A to až dvakrát. Najprv pridal povinné miestenky pre bicykle aj v regionálnych rýchlikoch, avšak po vlne nesúhlasu verejnosti túto povinnosť zrušil.

Miestenky pre bicykle zostali povinné pre rýchliky a medzinárodné diaľkové spoje – R, Ex, IC, EC. Bez miestenky cyklisti môžu cestovať vo vlakoch typu Os, REX a RR.

Aj keď generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký vo svojom blogu píše, že „kapacity [pre bicykle] nie sú obmedzené, snažíme sa odviezť každého. Stačí prísť na stanicu a hľadať vozeň s piktogramom bicykla,“ toto tvrdnie treba to brať s veľkou rezervou.

Vždy sa môže stať, že vlak už má naplnenú kapacitu bicyklov a sprievodca vás do vlaku nemusí pustiť.

Kompletný cenník ZSSK za prepravu bicykla nájdete na konci tohto príspevku.

Ako si kúpiť lístok pre bicykel?

Možností, ako si môžete kúpiť lístok pre bicykel je viacero. Odporúčame vždy kupovať lístky vopred, najlepšie online alebo emailom (info@slovakrail.sk). Vyhnete sa tak zbytočnému stresu pred odchodom a nebudete s bicyklom zavadzať ľuďom, ktorí si kupujú lístok na stanici.

ZSSK s poslednými zmenami v systéme konečne spustila aj možnosť kúpy lístka pre bicykel aj v ich online eshope, takže si môžete kúpiť lístok pre bicykel z pohodlia domova.

  • na vlakovej stanici (nie každá stanica má túto možnosť)
  • online prostredníctvom e-shopu ZSSK
  • emailom na adresu info@slovakrail.sk – odporúčame, ak idete viacerí
  • zaslaním SMS na číslo 2255 (platí iba pri osobákoch)
  • vo vlaku – s prirážkou 1,50 eur; ak ste si nestihli kúpiť lístok, nájdite hneď sprievodcu, ktorý vám lístok predá
Keď cestujete s bicyklom sami

Ak plánujete ísť vlakom sami alebo je vás iba zopár, jednoducho si vopred kúpte naraz lístok spolu s lístkom pre bicykel.

Za lístok pre bicykel zaplatíte za jednu cestu 1,50 eur a ak plánujete ísť v jeden deň viackrát, resp. naspäť, odkiaľ ste vyrazili, tak si môžete kúpiť pre bicykel jednodňový lístok za 2,50 eur.

Ak ste niekde na dovolenke alebo jednoducho plánujete v priebehu týždňa cestovať vlakom s bicyklom viackrát, odporúčame kúpiť týždenný lístok pre bicykel za 6 eur. Týždenný lístok platí vo všetkých vlakoch s výnimkou InterCity.

Keď cestujete s bicyklami viacerí

Ak plánujete skupinový výjazd na bicykloch a chcete sa niekam prepraviť vlakom, rovnako, ako si plánujete trasu, treba si naplánovať aj to, akým vlakom pôjdete a vopred kúpiť lístky spolu s lístkami pre bicykle.

Lístky si môžete kúpiť jednotlivo cez eshop ZSSK, ale prepravca odporúča, že v prípade cestovania skupiny cyklistov je najlepšie, keď kontaktujete železnice emailom na adresu info@slovakrail.sk.

Nekomplikujte to a nepíšte stredoškolské umelecké slohy na literatúru. Heslovite napíšte iba základné informácie – koľko vás pôjde, koľko bicyklov máte, ktorým spojom a kedy chcete ísť. Email píšte ideálne aspoň dva dni vopred, určite nie večer pred výletom.

Nové elektrické jednotky, ktoré budú od leta brázdiť žilinské a priľahlé koľaje, majú mať v kratšej verzii minimálne 7 miest pre bicykle, v dlhšej minimálne 9.

Keď cestujete pravidelne na rovnakom úseku

Traťové predplatné cestovné lístky na bicykel môže cestujúci využiť v regionálnych vlakoch v prípade pravidelných ciest na rovnakom traťovom úseku (napr. do práce – z práce).

Poplatky za traťové predplatné cestovné lístky pre bicykel sú dosť zásadne nižšie, takže ak máte túto možnosť a cestujete s bicyklom, určite ju treba vyžiť. Týždenný lístok pre bicykel stojí 4 eurá a za mesačný lístok zaplatíte 8 eur.

Kedy je miestenka pre bicykel povinná?

Ako už je uvádzané vyššie, miestenky pre bicykle zostali povinné pre rýchliky a medzinárodné diaľkové spoje, to znamená vlaky s označením R, Ex, IC, EC.

Cestujúci má bicykel pod dohľadom zavesený v stojane a má ho tak pod dozorom. V niektorých vybraných vlakoch sú pojazdné úschovne batožín, ktoré sú označené piktogramom bicykla. Stačí nájsť vozeň, bicykel podáte vlakvedúcemu, ktorý ho uloží a pri vystupovaní vám ho zasa podá.

„Denne máme vo vlakoch miesto pre približne 31 tisíc bicyklov, iba na cca 2 000 treba miestenky,“ informuje národný dopravca.

Za miestenku pre bicykel v pojazdnej úschovni zaplatíte 1 euro. Za miestenku pre bicykel prepravovaný pod dohľadom cestujúceho zaplatíte 2 eurá. Stále platí, že si musíte kúpiť aj lístok pre bicykel za 1,50 eur (za jednu cestu).

Výhodou miestenky je, že cestujúci presne vie, v ktorom vozni má vyhradené miesto pre bicykel, a tak odpadá aj jeho behanie okolo vlaku a hľadanie vhodného miesta.

Zvyšujú kapacity pre bicykle

ZSSK od 14. 6. 2020 v príprave na letnú sezónu posilní svoje bicyklové kapacity v rýchlikoch na trase Košice – Žilina – Bratislava o vozeň typu Bpeer, čím sa zvýši kapacita miest vo vlaku z 11 na 17 miest, teda o 6 miest.

Navyše, v júni pribudnú na koľaje aj IC vlaky, ktoré majú tiež určitú bicyklovú kapacitu (konkrétne 5 miest). Pokračuje aj prísun nových vlakov na koľaje.

Cenník ZSSK za prepravu bicykla
  • jednosmerný lístok pre bicykel 1,50 €
  • 1-dňový lístok pre bicykel 2,50 €
  • týždenný lístok pre bicykel 6 €
  • miestenka pre bicykel v pojazdnej úschovni 1 €
  • miestenka pre bicykel prepravovaný pod dohľadom cestujúceho 2 € (zahŕňa miesto pre cestujúceho a miesto pre bicykel)
  • miestenka pre bicykel na vlak  InterCity 2,50 € (zahŕňa aj cestovné za bicykel a jej zakúpenie je povinné)
  • traťový lístok na bicykel platný v osobných vlakoch a regionálnych expresoch – 4 € (týždenný); 8 € (mesačný) – platí v prípade pravidelných ciest na rovnakom traťovom úseku (napr. do práce – z práce)

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu