Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

11 najlepších cyklistických aplikácii pre iPhone a Android

Výber tých najlepších aplikácii pre zlepšenie tréningov a príjemnejšie jazdenie.
Biker
11 najlepších cyklistických aplikácii pre iPhone a Android

Cyklistické aplikácie sú stále lepšie a lepšie a mnohé z nich sú zdarma.

Dnes je na výber mnoho cyklisticky špecifických aplikácii pre operačné systémy Android aj OS od Apple. Sociálne, navigačné, či vysoko analytické tréningové, za niektoré sa platí, niektoré sú zadarmo, no často majú možnosť dokupovania ďalších funkcií.

Pre niektoré, ako napríklad Google Maps, je nutné mať telefón stále pred očami, napríklad na upevnený na riadidlách. V aplikácii Strava stačí stlačiť nahrávanie na počiatku jazdy a odložiť telefón po zvyšok jazdy.

S bluetoothom sa môžete tiež pripojiť na zariadenia ako merače tepu, rýchlosti a čoraz populárnejšie merače výkonu. Elektronické hračky si už nevyžadujú káble a navyše sa dajú pripojiť priamo k telefónu.

Výkonné procesory súčasných smartfonov tak dokážu nahradiť individuálne cyklopočítače. Je však potreba varovať, že GPS aplikácie svojou prevádzkou dokážu vybiť baterku nebezpečne rýchlo a preto je takýto systém vhodnejší najmä pre kratšie jazdy.

1. Strava
Strava nie je len aplikácia, je to sociálna sieť pre cyklistov.

Strava určite vďačí svojej popularite sociálnym prvkom aplikácie. A to do takej miery, že mnohí ľudia do svojho Strava účtu nahrávajú jazdy, ktoré merajú alebo sa po nich navigujú úplne inými aplikáciami.

Na strave porovnávajú svoje výkony s ostatnými užívateľmi a sledujú čo robia ich priatelia. Je možné vytvárať súťažné segmenty a Strava automaticky porovnáva výkony užívateľov a radí ich do rebríčka.

Popri takomto súťažení môžete k jazdám pridávať fotky, komentovať a kudos-ovať s ostatnými ľuďmi, ktorých sledujete podobne ako na Facebooku alebo Instagrame. Strava ponúka tiež prémiový účet s rozšírenými možnosťami analýzy ukončených jázd.

2. MyWindsock
MyWindsock poteší všetkých časovkárskych nerdov.

Hoci nejde o aplikáciu, ktorú si môžete stiahnuť, stránka MyWindstock funguje dobre aj v mobilných prehliadačoch a pomôže vám vybrať si ten správny čas pre lámanie osobných rekordov.

Aplikácia zbiera dáta o počasí a premieta ich do mapy s typickým chovaním vetra v danej oblasti. Takto dokáže produkovať informácie o čelnom bočnom alebo chrbtovom vetre na jazdných segmentoch Stravy. S touto aplikáciou budete vedieť, ako si rozložiť sily pre ten najlepší výsledok.

Cena: Zdarma

Platforma: iba MyWindsock.com

3. Beanhunter
Beanhunter špecialita pre kávových snobov

Zastávka na kávu a zákusok je cyklistickou tradíciou. Ako si však vybrať správny pit-stop v cudzom kraji? Beanhunter je aplikácia plná užívateľských názorov podobne ako Yelp alebo TripAdvisor atď. Je však zameraná na milovníkov kávových bôbov.

Cena: Zdarma

Platforma: iOS a Android

4. Wahoo Fitness
Wahoo Fitness chýba pekné užívateľské prostredie, no poskytuje tony informácii a jednoduchú prácu s nimi.

Najlepšie na tejto aplikácii je jej kompatibilita s ostatnými zariadeniami a aplikáciami resp. webstránkami. Ľahko sa spáruje s meračmi tepu, rýchlosti, meračmi výkonu atď. cez bluetooth aj ANT+. V dobe, kedy sú vaše on-line dáta čoraz prísnejšie strážené, sa tiež ocení možnosť uploadu na populárne stránky ako Strava, MapMyFitness, TrainingPeaks, MyFitnessPal a môžete jazdné údaje zdierať aj cez mail alebo Dropbox.

Cena: Zdarma

Platforma: iOS a Android

5. Zwift
Zwift úplne mení zážitok z domáceho trénovania.

S pripojením na internet a trenažérom a meracím zariadením kompatibilným s touto aplikáciou môžete “vyraziť” s jazdcami z celého sveta a zapretekať si spolu vo virtuálnom svete Zwift.

Aplikácia premieňa tréning na hru, no stále zachováva dostatočnú funkčnosť pre trénovanie a pridáva sociálnu interakciu. Zwift je skvelý nástroj pre narušenie jednotvárnosti domáceho trénovania. Verzia pre Android je vo vývoji.

Cena: 14,99€ (mesačne)

Platforma: iOS

6. Cyclemeter
V Cyclemeteri sa prekvapivo ľahko a rýchlo zorientujete, napriek obrovskej ponuke služieb.

Cyclemeter dokáže spraviť z vášho Smartfonu cyklopočítač. Pokiaľ si teda trúfate ho mať primontovaný na riadidlách

V šírke a možnostiach zobrazovania počas jazdy je podobný ako Wahoo Fitness a tiež má množstvo analýz a štatistík po jazde. Všetky dáta ostávajú vo vašom telefóne a nie je potrebné sa pripájať na žiadne webstránky a uploadovať. Cyclemeter je možné pozastaviť pomocou ovládania na slúchadlách a dobre spolupracuje s aplikáciami Strava, Facebook, Twitter a import aj export trasy je jednoduchý.

Cena: Zdarma (príplatky za dodatočné funkcie)

Platforma: iOS a Android

7. Google Maps
S Google Maps sa výborne plánujú jazdy.

Hoci Google nepoužívam na dlhšie jazdy, popularita aplikácie, jej prítomnosť vždy poruke vo vašom telefóne a obrovská databáza nielen adries, ale aj názvov podnikov robí Google Maps úžasným pomocníkom na krátke trate a bicyklovanie po meste. Vo svojej triede ide jednoznačne o najlepšiu navigáciu. Tí, čo radi jazdia so slúchadlami v ušiach ocenia audio inštrukcie pred každou križovatkou.

Cena: Zdarma

Platforma: iOS a Android

8. Map My Ride
Map My Ride robí presne to čo napovedá jej názov a to už v priebehu jazdy.

MapMyRide je podobná aplikácii Cycle Meter, ale jej výhodou je partnerstvo so spoločnosťou, ktorá má dlhú históriu v navigačnom softvéri. Aplikácia je lepšie vybavená funkciami nielen pre sledovanie vašej stopy, ale aj vašej výživy, váhy a ďalších fitnes štatistík. Spolupracuje so všetkými senzormi s bluetooth smart (a s rozšírením aj ANT+). Ponúka rozšírené nastavenia pri výbere trasy, vaši priatelia alebo rodina môžu váš pohyb pozorovať naživo na ich vlastných zariadeniach. Platená verzia vás zbaví záplavy reklám.

Cena: Zdarma (platená verzia tiež k dispozícií)

Platforma: iOS a Android

9. Viewranger
Viewranger je vhodný pre horskú cyklistiku.

Zatiaľ čo Google Maps je dostatočný pre cestných cyklistov, horskí cyklisti, ktorí radi objavujú nový terén, potrebujú niečo iné. Viewranger používa veľmi dobrú základnú mapu sveta OpenCycle, takže vás nikdy nenechá stratených uprostred šedého fľaku bez topografie.

Mapy sú uložené vo vašom telefóne a aplikácia potrebuje iba GPS vášho telefónu takže sa zaobíde bez telefónneho alebo dátového signálu. Môžete zdielať svoje trasy alebo naopak používať cudzie a funkcia Buddy Beacon umožňuje pozorovať okolitých alebo vybraných jazdcov.

Cena: Zdarma (príplatky za dodatočné funkcie)

Platforma: iOS a Android

10. Horská záchranná služba
Dúfame, že túto aplikáciu nebudete musieť použiť, no dokáže byť skutočným šťastím v nešťastí.

Aplikácie na privolanie záchrany ako Záchranka v Českej republike a Horská záchranná služba na Slovensku, dokážu záchranárom zobraziť vašu presnú polohu už v momente, kedy o pomoc začnete žiadať. Ušetrený čas ústneho navigovania alebo dokonca neschopnosť opísať svoju polohu môže byť rozdiel medzi životom a smrťou.

Aplikácia umožňuje volanie na linku tiesňových volaní 18300 Horskej záchrannej služby a odosielanie tiesňových SMS správ s použitím aktuálnej GPS pozície pre rýchlu lokalizáciu volajúceho v horskom prostredí. Podporuje komunikáciu pre nepočujúcich.

Pomocou aplikácie získate čerstvé informácie o lavínovej situácii a výstrahách v jednotlivých pohoriach Slovenska. Získate kontakty, užitočné rady pre pohyb vo vysokohorskom prostredí a v neposlednom rade krátky návod na poskytnutie prvej pomoci. Aplikácia obsahuje užitočné nástroje : svetlo a SOS svetlo.

Cena: Zdarma

Platforma: iOS a Android

11. Bike Gear Calculator
Bike Gear Calculator rozhodne nie je pre všetkých. No vie byť nenahraditeľným pomocníkom.

Technicky zameraný jazdci, mechanici a domáci majstri podobné aplikácie a web stránky milujú. Bike Gear Calculator robí presne to čo má v popise. Počíta rýchlosť a na základe vstupných údajov ako kadencie šliapania, rozmer plášťov, zvolené prevody, dĺžka kľúk. Je možno si tak vymyslieť virtuálne kombinácie prevodov a simulovať ich funkciu predtým ako ich zvolíte na váš budúci bicykel alebo najbližší závod.

Cena: Zdarma (platená verzia tiež k dispozícií)

Platforma: iOS a Android

Vaše komentáre

Aktuality

11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

09:46 Video: Premrznutého Mattiasa Skjelmoseho museli odniesť v rukách pred koncom Valónskeho šípu.

Dánsky pretekár tímu Lidl-Trek odstúpil z ardénskej klasiky 40 km pred cieľom. Preteky poznačilo chladné a daždivé počasie, ktoré vyradilo mnohých favoritov a preteky dokončilo len 44 cyklistov zo 175 štartujúcich.

09:32 Stevie Williams bol najsilnejší v stúpaní Mur de Huy a na Valónskom šípe dosiahol najväčší úspech v kariére.

Britský jazdec tímu Israel-Premier Tech zaútočil 300 metrov pred cieľom a zvíťazil pred druhým Kevinom Vauquelinom (Arkéa-Samsic) a Maximom Van Gilsom (Lotto-Dstny).

Včera 12:11 RockShox predstavil novú vidlicu Psylo, ktorá je postavená na základoch Lyrik a Pike a stojí polovicu.

Táto vidlica je určená na trailové jazdenie, má byť postavená s ohľadom na nižšiu cenu a má novú patrónu DebonAir.

Včera 10:42 FMBA, Crankworx a jazdci sa dohodli na spoločných podmienkach ako zachovať najvyššiu úroveň slopestyle pretekov.

Po tom čo elitní slopestyle jazdci nenastúpili do pretekov v rámci Crankworx Rotorua sa začalo rokovať o tom, ako najvyššiu úroveň zachovať. Jazdci boli frustrovaní z podmienok, za ktorých ďalej neboli ochotní zúčastňovať sa pretekov.

Zavrieť reklamu