Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ako UCI obmedzuje extrémne vytočené brzdové páky a aký uhol je ešte povolený?

"Extrémny sklon obmedzuje brzdnú kapacitu jazdcov a predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia," hovorí UCI.
Martin Sarvaš
Julian Alaphilippe na Tour de France 2023. Foto: Charly Lopez / A.S.O.

Po zákaze aerodynamickej polohy super-tuck, jazde s položenými predlaktiami na riadidlách či regulácii výšky vytiahnutia ponožiek prichádza Medzinárodná cyklistická únia s ďalším „užitočným“ pravidlom.

UCI chce od roku 2024 zakazuje extrémne vytočenie brzdových pák smerom dovnútra.

Jazdci si otáčali brzdové/radiace páky smerom dovnútra, aby vytvorili užšiu polohu pre ruky. Niektorí uprednostňujú zahnuté páky dovnútra z ergonomických dôvodov, zatiaľ čo iní to robili pre lepšiu aerodynamiku.

Peter Sagan povedal v roku 2021 o zákaze aero polohy: „Budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať“.

A splnilo sa.

Ako dôvod pre zákaz vytočených brzdových pák UCI uviedla: „Extrémny sklon obmedzuje brzdnú kapacitu jazdcov a predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia.“

Prečítajte si tiež

Maximálny uhol vytočenia brzdových pák je 10 stupňov

Komisári UCI začali kontrolovať uhol brzdových pák už na úvodných pretekoch WorldTour sezóny 2024 Tour Down Under.

Podľa portálu Cycling Weekly používali komisári nástroj z 3D tlačiarne nástroj, pričom maximálna tolerancia je 10 stupňov, pričom kontrolovali tiež tzv. flare riadidiel, čo je rozšírenie spodnej časti cestných riadidiel oproti vrchnej časti, kde sú brzdové páky.

Či bude UCI regulovať aj flare riadidiel zatiaľ nie je potvrdené.

V oficiálnych pravidlách zatiaľ nie je konkrétne určené, aký uhol brzdových pák je povolený: „Takáto poloha bude v roku 2024 obmedzená. V roku 2025 vstúpia do platnosti nové predpisy vyžadujúce dodržiavanie inštalačných pokynov stanovených výrobcami brzdových pák.“

UCI prehliada bezpečnosť jazdcov pre nepodstatné problémy ako uhol brzdových pák

Foto: Pauline Ballet / A.S.O.

K nedávnej regulácii sa kriticky vyjadrilo viacero jazdcov.

Americký majster Quinn Simmons neverí, že nové predpisy zamerané na brzdové páky „toľko zmenia“, pričom zdôrazňuje naliehavejšie bezpečnostné problémy, ako sú „nebezpečné finišy a nebezpečné trate, ktoré organizátori ignorujú“.

„V prvom rade som veľmi za všetko, čo zvyšuje bezpečnosť. Je šialené, aký nebezpečný je náš šport a myslím si, že to v skutočnosti prekračuje limit. Je to príliš nebezpečné a musíme veci zmeniť,“ Simmons pre GCN z Tour Down Under v Austrálii.

„Myslím si, že toto nie je niečo, čo zvýši bezpečnosť. Sú to nebezpečné finišy a nebezpečné trate, ktoré organizátorom prejdú, čo spôsobuje pády. Tiež jazdci, ktorí robia hlúpe veci,“ povedal Quinn Simmons.

„Teraz, keď sú moje páky o tri centimetre posunuté, to nezmení žiadnu bezpečnosť, len je to pre mňa nepríjemnejšie. Ale nakoniec je to nové pravidlo a my musíme hrať podľa pravidiel nášho športu. Aspoň teraz budú preč tie superextrémy. Len dúfam, že ak budete mať páky posunuté o jeden stupeň, nebudú z toho robiť vedu,“ dodal Simmons.

Campenaerts: Je to blbosť

Victor Campanaerts na Tour de France 2023. Foto: Charly Lopez / A.S.O.

„Myslím si, že výsledkom bude, že v pelotóne uvidíme veľa plážových pretekárskych riadidiel, aby sme obišli pravidlo. Podľa mňa je to jednoducho blbosť,“ cituje Campenaertsa portál Cyclingnews.

Plážovými riadidlami mal Campenaerts na mysli cestné riadidlá, ktoré sú vo vrchnej časti užšie ako v spodnej časti, ako napríklad u gravelových riadidiel.

„Teraz to zakazujú, ale tiež nezakazujú, pretože pravidlá sú veľmi nejasné. Vôbec to nedáva zmysel,“ povedal Campenaerts pred prezentáciou tímu Lotto-Dstny v roku 2024 na margo nejasnej definície pravidla UCI.

Namiesto vytočených pák budú užšie riadidlá

Pokiaľ ide o dôvod, UCI sa domnieva, že vnútorný sklon pák môže obmedziť schopnosť jazdcov brzdiť, a tak spôsobiť bezpečnostné riziko, čo naznačuje, že „predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia“.

Je iróniou, že aj napriek tomu, že primárnou motiváciou jazdcov je aerodynamická výhoda, bolo dokázané, že rovné páky spárované s užšími riadidlami sú rýchlejšie ako široké riadidlá s vytočenými pákami, pretože celková predná plocha je menšia.

Je teda pravdepodobné, že v dôsledku zavedenia nových pravidiel budú jazdci jednoducho používať užšie riadidlá.

 

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu