Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Tréning a strava

Je správne konzumovať sacharidy pred spaním?

Konzumácia sacharidov pred spánkom sa pri diétach zásadne neodporúča s vysvetlením, že sa v noci premenia na tuky, ktoré sa vo vašom tele usadia. Tento mýtus je však postupne búraný.
Matúš Bušík
Je správne konzumovať sacharidy pred spaním?

Peter Sagan varí pre OE RACING / Foto: Martin Sarvaš/Biker Magazín©2023

Sacharidy sú v rámci makroživín hlavným zdrojom energie pre telo a to najmä ak si chceme na bicykli udržať primeraný výkon.

Avšak hmotnosť je tiež dôležitým parametrom pre cyklistu a často mnoho zázračných diét, ktoré sa zvyčajne uchyľujú k obhajovaniu radikálneho zníženia príjmu sacharidov neberú do úvahy, že tuky, nech sú akokoľvek bohatým zdrojom energie na cyklistiku jednoducho nestačia. To pociťujeme hlavne v tých dňoch, keď sa intenzita tréningu zvyšuje.

V konkrétnom prípade vynechania sacharidov v noci by sme urobili chybu, ktorá poškodí našu regeneráciu, ak budeme trénovať poobede a ak sa na tréning chystáme znova ráno.

Zobudíme sa totiž s úplne prázdnymi zásobami a závisí len od raňajok a teda jedla, ktoré nám bude tráviť niekoľko hodín, a živiny z neho nebudeme môcť v tréningu využiť.

Telo tiež potrebuje sacharidy počas noci a to ako na kŕmenie neurónov, tak aj na podporu sekrécie rôznych hormónov, ako napríklad melatonín a kortizol, ktoré sú potrebné na správne zaspávanie a dostatočný odpočinok.

Je zrejmé, že ak sa napcháme sacharidmi, ako tí cyklisti, ktorí večer pred jazdou zjedia obrovské množstvo cestovín, okrem naplnenia zásob glykogénu budeme mať prebytok, ktorý v noci nespotrebujeme. Naše telo bude musieť ukladať živiny vo forme tukov a tento proces zahŕňa aktivitu navyše, ktorá môže nášmu odpočinku uškodiť.

Ako vo všetkom, aj tu platí, že správne je vybrať si zlatú strednú cestu.

Je potrebné uchýliť sa k dostatočnému príjmu sacharidov a keďže ich nebudeme okamžite potrebovať, snažíme sa minimalizovať ich príjem v prospech komplexných sacharidov s progresívnejšou asimiláciou.

Príjem a spracovanie sacharidov ako aj iných živín si vyžaduje energiu na ich spracovanie, takže ako sme už naznačili, môže nášmu odpočinku uškodiť.

Preto sa budeme snažiť večerať s dostatočným časovým odstupom pred spánkom, aby telo stihlo večeru poriadne stráviť.

Dobrá večera by mala uprednostňovať bielkoviny, pretože pomáhajú pri regeneračnom procese, ktorý nastáva počas odpočinku, zatiaľ čo medzi sacharidy môžeme zvoliť zemiaky alebo inú potravinu, ktorá poskytuje komplexné sacharidy.

Tie sa budú vstrebávať pomaly a postupne, vďaka čomu sa vyhneme inzulínovému vrcholu, ktorý by nás mohol uprostred noci zobudiť s pocitom extrémneho hladu.

Aktuality

Včera 16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu