Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Meranie laktátu počas pretekov bude pre cyklistiku radikálnou zmenou

Výskum a technológie sa v cyklistike zavádzajú naozaj rýchlo. Ak chcete byť najlepší rozhodujú aj tie najmenšie detaily a žiadny tím nechce zaspať na vavrínoch. Viacero spoločností v súčasnosti pracuje na vývoji merača laktátu, ktorý by cyklistu informoval o množstve tejto látky v tele a dokázal mu lepšie sa v daný deň adaptovať na výkon.
Matúš Bušík
Meranie laktátu počas pretekov bude pre cyklistiku radikálnou zmenou

Začalo to meraním srdcového tepu, pokračovalo presným meraním výkonu. Ďalším krokom k zlepšeniu výkonu cyklistov by mohli byť monitory laktátu, ktoré by cyklistu v reálnom čase informovali o koncentrácii tejto látky v krvi. Nadmerné hromadenie laktátu je hlavnou príčinou poklesu výkonu.

Keď svaly oxidujú glykogén, aby získali energiu, tvorí sa odpadová látka laktát, ktorú naopak svaly recyklujú, aby získali viac energie.

Ak je intenzita pedálovania udržateľná, koncentrácia tejto látky zostáva stabilná, pretože svaly sú schopné recyklovať laktát rovnakou rýchlosťou, akou ho vytvárajú.

Keď sa však intenzita zvýši nad určitý bod, koncentrácia tejto látky v krvi prudko stúpa, až sa dostane do bodu, kedy sa jej hromadenie stáva limitom pre svalovú aktivitu, ktorá núti cyklistu znižovať intenzitu.

Preto cyklisti roky absolvovali laktátové testy, ktorými sa snažili presne určiť, od akej intenzity to raketovo stúpa.

Test je relatívne pracný, pretože zahŕňa odber vzorky krvi, zvyčajne z ušného lalôčika ihneď po výkone. To je dôležité preto aby sa zabránilo poklesu koncentrácie a nepresnosti merania. Vzorka je okamžite analyzovaná a prostredníctvom nej môže tréner s úplnou presnosťou určiť rôzne úrovne intenzity spojené v minulosti s pulzom a v súčasnosti s wattmi a teda výkonom.

Na revolučnej metóde merania laktátu sa podieľa niekoľko spoločností. Tie sa snažia vyvinúť monitor laktátu v reálnom čase podobný glukomerom , ktorý by neustále informoval cyklistu o tomto údaji. To by pretekárom umožnilo presne upraviť stravu, tak aby sa vyhli obávanému bonku (nedostatok energie).

Glukomery UCI zakazuje používať v súťažiach, o čom sa presvedčila cyklistka Kristen Faulkner, keď jej po uplynulom Strade Bianche odobrali tretie miesto, kvôli jazde s meračom, ktorý však údajne nebol zapnutý.

Je dosť možné, že rovnaký problém by nastal aj s presnými meračmi laktátu v krvi. Nič by však nebránilo cyklistom používať ho v tréningu na ešte presnejšie nastavenie intenzity, než aké sa dosahuje prostredníctvom merača výkonu.

A faktom je, že hoci sú watty mimoriadne presným ukazovateľom výkonu, ktorý cyklista vynakladá, fyziologicky aplikovaný výkon nie vždy zodpovedá reakcii tela na túto námahu.

S laktátomerom by cyklista mohol v reálnom čase vedieť, ako jeho telo reaguje na rôzne zmeny výkonu a vedel by presne, či v ten deň dokáže udržať o 10 W viac v stúpaní, alebo naopak v ten deň musí výkon znížiť.

Niektorí renomovaní tréneri ako Iñigo San Millán, tréner Tadeja Pogačara, definujú merače laktátu ako „najdôležitejšiu revolúciu od vynálezu monitorov srdcového tepu pred 40 rokmi“.

V skutočnosti existujú cyklisti, ktorí sa počas tréningu zastavia, aby si presne zmerali laktát a dosiahli ešte lepšie prispôsobenie sa dennej relácii, napríklad Larry Warbasse z tímu AG2R.

V každom prípade si budeme musieť ešte chvíľu počkať, kým sa merače laktátu dostanú na trh. Ako sme písali vyššie vyvíjajú ich viaceré značky a laboratóriá v snahe posunúť tréning v cyklistike opäť na vyššiu úroveň.

Aktuality

09:47 Video: Christian Arehart skočil prvý quad backflip na MTB a už o pár dní ho môžete stretnúť na Bikefeste!

Mladý jazdec z Ameriky sa zapísal do histórie MTB a najmä disciplíny slopestyle veľkými písmenami. Podarilo sa mu ako prvému na svete ustáť quad backflip (štvorité salto vzad) na horskom bicykli. Christian Arehart sa už v minulom roku predstavil na Bikefeste a patril k najviac party ľuďom na kopci. Tento rok ho v Kálnici uvidíme znova a medzičasom sa z neho stala svetová hviezda.

Včera 17:40 Pogačar útočil na šprintérov, ale napokon bol v tretej etape Giro d’Italia najrýchlejší Tim Merlier.

Merlier zvíťazil v hromadnom šprinte pred Jonathanom Milanom a Biniamom Girmayom.

Včera 15:02 Skvelú formu v úvode sezóny potvrdil Denis Kohút, ktorý vyhral prvé kolo Slovenského pohára v zjazde na Košútke.

Prvý pretekársky víkend majú za sebou aj slovenskí zjazdári. V bikeparku Košútka neďaleko Hriňovej sa cez víkend odjazdilo prvé kolo slovenského pohára v zjazde. V ženskej kategórii bola najrýchlejšou pretekárkou Vanesa Petrovská.

Včera 12:37 Fotogaléria: Najlepšie zábery z prvého kola Svetového pohára v zjazde v škótskom Fort William.

Preteky vyhrali úradujúci víťazi svetového pohára z roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni.

Včera 12:19 Vali Höll a Loic Bruni zahájili sezónu svetového pohára v zjazde víťazstvom na trati vo Fort William.

Víťazi celkového hodnotenia svetového pohára v roku 2023 Vali Höll a Loic Bruni vstúpili do zjazdovej sezóny víťazne na tradičnej trati v škótskom Fort William. Zatiaľ čo v ženskej elitnej kategórii to bol tesný súboj, Bruni deklasoval konkurenciu takmer o 2 sekundy.

Zavrieť reklamu