Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Kuss, Roglič a Vingegaard prepísali históriu cyklistiky. Tím Jumbo-Visma vyhral všetky tri Grand Tour v jednom roku

Sepp Kuss vyhral Vueltu, Primož Roglič vyhral Giro a Jonas Vingegaard vyhral Tour. Dosiahli tak niečo, čo sa ešte nikomu v histórii nepodarilo a ako bonus stáli vedľa seba na pódiu v Madride.
Martin Sarvaš
Víťazi Tour, Vuelty a Gira v roku 2023: Jonas Vingegaard, Sepp Kuss a Primož Roglič. Foto: Jumbo Visma

Sepp Kuss, Primož Roglič a Jonas Vingegaard dosiahli niečo, čo sa ešte nikomu v histórii nepodarilo – traja jazdci jedného tímu vyhrali všetky tri trojtýždňové etapové preteky Grand Tour v jednom roku.

Sepp Kuss vyhral Vuelta a España, Primož Roglič vyhral Giro d’Italia a Jonas Vingegaard vyhral Tour de France.

Okrem toho sa tímoví kolegovia z Jumbo-Visma postavili vedľa seba na pódiu v Madride, keďže v celkovej klasifikácii boli suverénne najlepší, pričom Vingegaard skončil 17 sekúnd za Kussom a Roglič mal stratu 1:08 minúty.

Naposledy stáli na pódiu Grand Tour traja jazdci jedného tímu v roku 1966, keď baskický tím KAS vyhral Vueltu.

„Keď som sa zobudil, myslel som, že sa mi sníva, bude mi trvať dlho, kým si na to zvyknem,“ povedal Kuss po poslednej etape Vuelty.

„Neviem, či je dnešok najšťastnejším dňom v mojej kariére, pretože úspech na Grand Tour je niečo, čo staviate na viacerých etapách, ale určite je to jeden z nich.“

„Každý rok som o niečo viac ‚napoly Španiel‘, a to vďaka mojej manželke, ktorá je Katalánka. Pomohla mi spoznať Španielov, vedia veľa o cyklistike a fanúšikovia sú tu skvelí,“ povedal 29-ročný Američan, ktorý však už dlho žije v Španielsku.

Jumbo-Visma už plánuje sezónu 2024

Mottom tímu Jumbo-Visma je „samen winnen“, čo po holandsky znamená „vyhrávať spoločne“ a generálny riaditeľ holandského tímu Richard Plugge zdôraznil práve túto filozofiu.

„Takto sa to snažíme robiť. Či už sú to odborníci na výživu, bicykle, tréningy, partneri – snažíme sa dostať to najlepšie z každej zložky tímu,“ povedal Plugge.

„Sky bol pre nás dobrým príkladom a pravdepodobne tak sa na nás teraz pozerajú iní. Snažíme sa byť každý rok lepší a už teraz sme zaneprázdnení premýšľaním a plánovaním roku 2024. Pozeráme sa aj na tento rok, čo sme urobili zle a čo môžeme urobiť lepšie,“ dodal Richard Plugge.

Kuss si cení svoje víťazstvo rovnako ako úspechy Rogliča a Vingegaarda

Športový riaditeľ Jumbo-Visma Marc Reef v rozhovore pre Eurosport, že „víťazstvo pre Kussa znamená toľko, ako keď vyhráva iný jazdec, ktorému pomáhal“

„Dnes ráno v autobuse tiež [Sepp Kuss] spomenul, že toto víťazstvo znamená toľko, ako aj víťazstvá Jonasa na Tour v tomto roku a tiež Primoža v máji na Gire. Myslím, že to hovorí za všetko,“ povedal Reef.

„Pre jazdca je naozaj výnimočné, že absolvoval všetky tri Grand Tour a bol na všetkých Grand Tour, ktoré sme vyhrali,“ dodal Marc Reef.

Pôvodne mal pomáhať Rogličovi a Vingegaardovi

20. etapa Vuelta a España 2023. Foto: La Vuelta / Sprintcycling

Sepp Kuss nešiel pôvodne na Vueltu ako líder, ale ako pomocník. Mal za sebou náročné trojtýždňové preteky Giro d’Italia a Tour de France, takže sa nečakalo, že by dokázal podať výkon, ktorým by mohol mieriť k zisku červeného dresu.

29-ročný Američan však ukázal, že je stále v skvelej forme víťazstvom horskej šiestej etapy a do červeného dresu sa obliekol po siedmej etape.

Situácia sa výrazne zmenila v 13. etape, kedy jeden z najväčších favoritov Remco Evenepoel nezvládol vysoké tempo tímu Jumbo-Visma a po dojazde na legendárnom vrchole Col du Tourmalet sa Roglič a Vingegaard posunuli na druhé a tretie miesto celkovej klasifikácie, zatiaľ čo Evenepoel stratil takmer pol hodinu.

Odvtedy už trio tímu Jumbo-Visma už len kontrolovalo preteky, a aj keď sa Roglič s Vingegaardom ešte časovo výrazne priblížili ku Kussovi, víťazstvo Vuelty napokon prenechali svojmu vernému domestikovi.

Sepp Kuss: Žijem si svoj sen

Foto: Jumbo-Visma

„Dnes žijem svoj sen,“ povedal Kuss. „Zvyčajne som na druhej strane. Často som vo víťaznom tíme, ale byť tým, kto má oblečený tento dres, je neuveriteľné. Takže áno, stále žijem sen.“

„Je neuveriteľné byť tu. Normálne som trochu mimo a sledujem, ako títo dvaja chlapci skončia na pódiu. Ako som im povedal predtým v autobuse, keď som s týmito dvoma, s Primožom na Gire a Jonasom na Tour, cítim sa hrdý a poctený, že môžem stáť s nimi na pódiu na Vuelte.“

„Boli to bláznivé tri týždne a nedokázal by som to bez podpory Primoža, Jonasa, Roberta, Wilca, Jana, Dylana, Attilu a všetkých v tíme. Myslím si, že okrem super silných jazdcov sú to naozaj dobrí ľudia a boli to úžasné tri týždne, ktoré sme spolu strávili.“

„Okrem nich, zamestnanci, inžinieri, mechanici, riaditelia, všetci dali do toho všetko. Tiež moja manželka Noemi, moja mama Sabina, ktorá je so mnou v každom cieli, ako aj rodina mojej manželky, ktorá si užíva výlet cez Španielsko a podporuje ma v každom okamihu na tejto Vuelte. Vždy myslím na môjho otca doma a na moje rodné mesto Durango – veľký výkrik do Duranga!,“ dodal Sepp Kuss.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu