Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

„Poštár“ Sepp Kuss je víťazom Vuelta a España. Pôvodne mal len pomáhať Rogličovi a Vingegaardovi

28-ročný Američan má za sebou náročnú sezónu, v ktorej pomohol Primožovi Rogličovi k víťazstvu na Gire, Jonasovi Vingegaardovi k víťazstvu na Tour a on sám získal na Vuelte červený dres.
Martin Sarvaš
Sepp Kuss na Vuelta a España 2023. Foto: La Vuelta / Jumbo-Visma

Sepp Kuss dostal od tímových kolegov prezývku „poštár“, pretože „vždy doručí výkon a pomoc“ ako superdomestik v rozhodujúcich momentoch.

To však neznamená, že nedosiahol svoje vlastné úspechy. Kuss vyhral etapy na Tour de France, Vuelte či Critérium du Dauphiné a na UAE Tour skončil  tento rok celkovo piaty.

Najväčší úspech v kariére však dosiahol na tohtoročných pretekoch Vuelta a España, na ktorých sa stal celkovým víťazom.

Víťazi všetkých troch Grand Tour vedľa seba na pódiu Vuelty

29-ročný Američan má za sebou náročnú sezónu, v ktorej pomohol Primožovi Rogličovi k víťazstvu na Gire a Jonasovi Vingegaardovi k víťazstvu na Tour.

Po dojazde poslednej etapy Vuelty, sa tak v Madride postavili vedľa seba na pódiu traja najlepší jazdci a zároveň víťazi všetkých troch pretekov Grand Tour 2023 – Kuss, Vingegaard a Roglič.

Tím Jumbo-Visma tiež dosiahne niečo, čo sa ešte v histórii cyklistiky nikomu nepodarilo, keďže jazdci jedného tímu vyhrali počas jednej sezóny všetky tri preteky Grand Tour.

Kuss mal pôvodne len pomáhať Rogličovi a Vingegaardovi

Sepp Kuss na Vuelta a España 2023. Foto: A.S.O. / La Vuelta

Aj keď je možné, že ak by jeden z dvojice Roglič a Vingegaard chcel, mohol byť víťazom jeden z nich, je skutočne obdivuhodné, že „dovolili“ vyhrať práve Seppovi Kussovi, ktorý je skvelým vrchárskym superdomestikom a práve on pomohol Vingegaardovi k víťazstvu na Tour a Rogličovi k víťazstvu na Gire.

Sepp Kuss totiž nešiel pôvodne na Vueltu ako líder, ale ako pomocník. Mal za sebou náročné trojtýždňové preteky Giro d’Italia a Tour de France, takže sa nečakalo, že by dokázal podať výkon, ktorým by mohol mieriť k zisku červeného dresu.

28-ročný Američan ukázal, že je stále vo forme víťazstvom horskej šiestej etapy a do červeného dresu sa obliekol po siedmej etape.

Zvláštna situácia na Angliru

Situácia sa výrazne zmenila v 13. etape, kedy jeden z najväčších favoritov Remco Evenepoel nezvládol vysoké tempo tímu Jumbo-Visma a po dojazde na legendárnom vrchole Col du Tourmalet sa Roglič a Vingegaard posunuli na druhé a tretie miesto celkovej klasifikácie, zatiaľ čo Evenepoel stratil takmer pol hodinu.

Odvtedy už trio tímu Jumbo-Visma už len kontrolovalo preteky, a aj keď sa Roglič s Vingegaardom ešte časovo výrazne priblížili ku Kussovi, víťazstvo Vuelty napokon prenechali svojmu vernému domestikovi.

Zvláštna situácia však nastala pri výstupe na vrchol stúpania Angliru, keď si Vingegaard a Roglic všimli, že Kuss má problémy udržať s nimi tempo a namiesto toho, aby zostali s Kussom, jeho tímoví kolegovia mu ušli Američan musel bojovať až do cieľa o každú sekundu, aby neprišiel o červený dres.

„Je to tímový šport a Sepp mi už toľkokrát pomohol, tak prečo by som ho mal bodať do chrbta? To nie som ja ako človek,“ reagoval Vingegaard.

Primož Roglič bol viac úprimný o svojich úmysloch a okrem iného sa vyjadril, že má na túto situáciu svoj vlastný názor: „Želám Seppovi, aby vyhral, ale je mojou povinnosťou vydať zo seba to najlepšie.“

V nasledujúcej horskej 18. etape už však v záverečnom stúpaní Vingegaard ani Roglič neútočili proti svojmu tímovému kolegovi a Sepp Kuss tak doviezol červený dres až do Madridu.

Nejasné je, prečo vedenie tímu jednoznačne neurčilo, kto je lídrom tímu a nechali Vingegaarda aj Rogliča súperiť s vlastným tímovým kolegom.

Ak si niekto zaslúžil vyhrať, bol to určite Sepp Kuss

Sepp Kuss na Vuelta a España 2023. Foto: Jumbo-Visma

Sepp Kuss, ktorý skončil celkovo na 12. mieste na Tour 2023 a celkovo na 14. mieste na Giro 2023, odjazdil svoju piatu Grand Tour v rade v službách Rogliča alebo Vingegaarda.

Kuss je jedným z najlepších vrchárskych superdomestikov na svete a Roglič aj Vingegaard vedia, že sa naňho vždy môžu spoľahnúť.

Sepp Kuss je zvyknutý, že sa musí obetovať pre druhých a má to aj v povahe. Je tichý, skromný a ani v rozhovoroch sa za nič neskrýva a na nič sa nehrá.

„Je to veľmi čestný a lojálny človek a to sa prejavuje aj v tom, ako sa správa a ako jazdí,“ opísal Kussa bývalý profesionálny cyklista a komentátor Eurosportu Adam Blythe.

„Napriek všetkému, čo sa v tíme počas Vuelty stalo, všetky rozhovory, všetky taktiky, nikdy nepovie ani jedno zlé slovo o nikom z tohto tímu,“ dodal Blythe.

„Je to skvelý človek, vždy sa s ním rád porozprávam,“ povedal o Kussovi Geraint Thomas a dodal, že si zaslúži viac rešpektu.

O to je obdivuhodnejšie, že Sepp Kuss stál za spolujazdcami z Jumbo-Visma, aj keď sa možno nesprávali tak, ako sa zvyčajne správa on k nim.

Pri prejazde cieľom v predposlednej etape to však už vyzeralo, že sú všetci šťastní, a Sepp Kuss, Jonas Vingegaard a Primož Roglič sa spokojne držali za ramená.

Ak si však niekto skutočne zaslúžil vyhrať Vueltu, bol to určite Sepp Kuss.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu