Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Vingegaard, Kuss a Roglič zničili konkurenciu v kráľovskej etape Vuelta a España

Jonas Vingegaard si pripísal etapové víťazstvo na vrchole legendárneho stúpania Col du Tourmalet a za ním prešli cieľom tímoví kolegovia Sepp Kuss a Primož Roglič. Remco Evenepoel neudržal tempo už v prvej polovici trinástej etapy a do cieľa prišiel až 27 minút za Vingegaardom.
Martin Sarvaš
Vingegaard, Kuss a Roglič zničili konkurenciu v kráľovskej etape Vuelta a España

13. etapa Vuelta a España 2023

 

  • Trasa: Formigal. Huesca la Magia → Col du Tourmalet
  • Profil: horská
  • Dĺžka: 134,7 km
  • Prevýšenie: 4266 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaza): 34,9 km/h
  • Víťaz: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) vyhral kráľovskú 13. etapu pretekov Vuelta a España 2023 na vrchole legendárneho stúpania Col du Tourmalet.

Druhý prešiel cieľom líder Vuelty a Vingegaardov tímový kolega Sepp Kuss a tretí finišoval ďalší jazdec Jumbo-Visma Primož Roglič.

Tím Jumbo-Visma tak v náročnej horskej etape potvrdil svoju suverénnu dominanciu na španielskych pretekoch Grand Tour.

Do rozhodujúceho stúpania Col du Tourmalet vchádzala ako prvá 20-členná skupina, v ktorej boli až štyria jazdci tímu Jumbo-Visma. Vo vysokom tempe sa však postupne skupina zmenšovala. Vingegaard zaútočil 7,6 km pred koncom etapy a do cieľa išiel osamote.

Jediní jazdci, ktorí dokázali ako-tak udržať tempo s víťazmi Gira a Tour, a Seppom Kussom, boli Juan Ayuso (UAE Emirates), Cian Uijtdebroeks (Bora-Hansgrohe) a Enric Mas (Movistar), ktorí stratili necelých 40 sekúnd.

Naopak veľmi zlý deň má za sebou pôvodne jeden z najväčších favoritov pre výhru celkovej klasifikácie Remco Evenepoel, ktorý ešte prvej polovici etapy, v stúpaní Col d’Aubisque, neudržal vysoké tempo domestikov Jumbo-Visma.

Evenepoel prišiel do cieľa so stratou cez 27 minút, čím prišiel o reálnu šancu bojovať o červený dres.

Obdivuhodný výkon celého tímu Jumbo-Visma v trinástej etape znamená tiež výrazné zmeny v celkovej klasifikácii.

Na čele je síce aj naďalej Sepp Kuss, ale na druhé miesto sa posunul Primož Roglič (+1:37 min) a tretí je Jonas Vingegaard (+1:44 min).

Za trojicou z Jumbo-Visma nasledujú Juan Ayuso (+2:37 min), Enric Mas (+3:06 min), Marc Soler (+3:10 min), Mikel Landa (+4:12 min), Aleksandr Vlasov (+5:02 min).

Výrazný posun zaznamenal aj len 20-ročný belgický talent Cian Uijtdebroeks, ktorý na deviatom mieste stráca na Kussa 5:30 min. Najlepšiu desiatku uzatvára João Almeida so stratou 8:39 min.

</p> <h3>Záverečný kilometer 13. etapy Vuelta a España 2023</h3> <p>

</p> <h3>Výsledky 13. etapy Vuelta a España 2023</h3> <p>

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu