Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI nečakane zmenila pravidlá o štarte na MS v XCO, dopredu sa posunú Van der Poel, Pidcock aj Sagan

Namiesto toho, aby štartovali z konca štartového poľa, budú Pidcock, Van der Poel aj Sagan v piatom rade, čo znamená výrazne vyššie šance na dobrý výsledok.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike XCC 2023. Foto: Felipe Cano / Slovenský zväz cyklistiky

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) upravila na poslednú chvíľu pravidlá o radení pretekárov na štarte pretekov v horskej cyklistike XCO na Majstrovstvách sveta v Škótsku.

Dôvod je jasný. Chceli, aby Mathieu van der Poel a Tom Pidcock štartovali v v lepšom umiestnení, ako sa pôvodne očakávalo.

Úprava pravidiel ovplyvní nielen spomínaných dvoch jazdcov, ale aj pozíciu Petra Sagana na štarte.

Namiesto toho, aby štartovali z konca štartového poľa, budú Pidcock, Van der Poel aj Sagan v piatom rade, čo znamená výrazne vyššie šance na dobrý výsledok.

Pozícia na štarte v XCO je veľmi dôležitá

Štartové rady MTB pretekov, ako je to v prípade cyklokrosu, sú veľmi dôležité. Na okruhoch s množstvom technických pasáží a úzkymi traťami je totiž predbiehanie počas samotných pretekov náročné.

Podľa originálnych pravidiel UCI, ktorými sa jazdci riadia na pretekoch Svetového pohára, sú jazdci zoradení podľa toho, koľko nazbierali UCI bodov na pretekoch v danej disciplíne.

Podľa nového pravidla sa posunuli do piateho radu jazdci, ktorí sú v top 10 v ostatných cyklistických disciplínach alebo v top 20 rebríčka cestnej cyklistiky.

Pozrite si tiež

UCI vysvetlila, že upravila pravidlá, ktoré umožňujú vysoko postaveným jazdcom z iných disciplín zaradiť sa na štart medzi 33. a 40. miestami pre svetový šampionát.

Keďže Sagan potrebuje body na zabezpečenie pozície v budúcoročných pretekoch MTB na Olympiáde v Paríži, mohlo by sa to ukázať ako rozhodujúca zmena v jeho prospech.

„Prvý apríl je deň, kedy si môžete urobiť srandu“

K rozhodnutiu UCI o zmene pravidiel sa veľmi kriticky postavila väčšina profesionálnych horských cyklistov a pod otvorený list, v ktorom namietajú náhlu zmenu pravidiel sa podpísalo až 40 pretekárov a pretekárok, vrátane 10-násobného majstra sveta v XCO Nina Schurtera či Jolandy Neff, Rebeccy Henderson, Maxime Marotte, Loany Lecomte a ďalších.

„Prvý apríl je deň, kedy si môžete urobiť srandu! UCI prichádza na pomoc Mathieu van der Poelovi na Majstrovstvách sveta v horských bicykloch,“ píše trojnásobný belgický majster v XCO Sven Nys.

„Každý jazdec musí bojovať celý rok, aby nakoniec získal dobré štartovacie miesto. Iní toto miesto jednoducho dostanú. To je pre tradičného horského cyklistu veľmi frustrujúce. Okamžite to zrušte,“ dodáva Nys.

Preteky mužov v XCO štartujú v sobotu 12. augusta o 16:30 hod a naživo ich bude vysielať  RTVS Šport a Eurosport.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu