Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ion Izagirre vyhral po 30 km sólo úniku hektickú 12. etapu Tour de France

Na druhom mieste skončil tímový kolega Petra Sagana z TotalEnergies Mathieu Burgaudeau, ktorý v šprinte porazil Mattea Jorgensona.
Martin Sarvaš
Ion Izagirre vyhral po 30 km sólo úniku hektickú 12. etapu Tour de France

12. etapa Tour de France 2023

 

  • Roanne → Belleville-en-Beaujolais
  • Profil: kopcovitá
  • Dĺžka: 168,8 km
  • Prevýšenie: 3120 m
  • Priemerná rýchlosť (víťaznej skupiny): 43,6 km/h
  • Víťaz: Ion Izagirre (Cofidis)

Ion Izagirre (Cofidis) sa po siedmich rokoch dočkal svojho druhého etapového víťazstva na Tour de France, keď v 12. etape predviedol krásne 30 km sólo po útoku v záverečnom stúpaní.

Na druhom mieste skončil tímový kolega Petra Sagana z TotalEnergies Mathieu Burgaudeau, ktorý v šprinte porazil Mattea Jorgensona, ktorý skončil tretí.

Cofidis čakal dlhých 15 rokov, aby sa dočkal víťazstva na Tour de France a na Tour 2023 sa po úspechu Victora Lafaya v druhej etape sa francúzsky tím teší už z druhej výhry.

Thibaut Pinot sa vďaka jazde v úniku výrazne posunul v celkovom hodnotení, o päť miest vyššie, na desiatu priečku, pričom stráca 6:33 minúty na priebežného lídra Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma).

Pozrite si tiež

Priebeh etapy

Dvanásta etapa bola od úvodu veľmi hektická a jazdci zvádzali boj o únik až takmer dve hodiny, počas ktorých išli v náročnom kopcovitom teréne vysokou priemernou rýchlosťou okolo 47 km/h.

Konečný únik sa sformoval až 85 km po štarte etapy, keď sa spojili viaceré skupiny na čele, a bolo v ňom celkovo 15 cyklistov: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Thibaut Pinot (Groupama – FDJ), Andrey Amador (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe (Soudal – Quick Step), Mads Pedersen, Jasper Stuyven (obaja Lidl – Trek), Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck), Guillaume Martin, Ion Izagirre (obaja Cofidis), Ruben Guerreiro, Matteo Jorgenson (Movistar), Dylan Teuns (Israel – Premier Tech), Victor Campenaerts (Lotto Dstny), Tobias Johannessen (Uno-X) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

60 km pred cieľom bol za únikom s 3-minútovou stratou 39-členný pelotón s favoritmi celkovej klasifikácie, ďalšie tri minúty strácala početná 60-členná skupina a na chvoste bolo 35 jazdcov s 11-minútovou stratou na únik.

Stúpanie Col de la Casse Froide (5,3 km / 6,1 %) prešiel únik pokope, ale v zjazde využil skvelé technické schopnosti Van der Poel, ktorý si spolu s Amadorom vytvoril menší náskok pred zvyškom na čele.

Mathieu van der Poel zaútočil v nasledujúcom stúpaní Col de la Croix Montmain (5,5 km / 6,1 %), v ktorom sa začala po viacerých útokoch deliť aj skupina za ním. Na vrchole predposledného stúpania etapy zostávalo ešte 44 km do cieľa a osamotený Mathieu van der Poel mal 17-sekundový náskok.

Do záverečného stúpania Col de la Croix Rosier (5,3 km / 7,6 %) vstúpil ako prvý Van der Poel, ku ktorému sa pripojila najprv dvojica prenasledovateľov Pinot a Jorgenson a 2,8 km pred vrcholom ich dobehli aj Benoot, Martin, I. Izagirre, Guerreiro a Burgaudeau.

Stúpanie využil na útok Ion Izagirre, zatiaľ čo Van der Poel nedokázal udržať tempo v skupine prenasledovateľov.

Na vrchole Col de la Croix Rosier, 28 km pred cieľom, mal Izagirre 20-sekundový náskok pred skupinou Benoot, Martin, Guerreiro, Burgaudeau, Jorgenson a Pinot, Van der Poel zaostával o viac ako minútu, zatiaľ čo pelotón strácal cez 4 minúty.

Ion Izagirre dokázal v zjazde navýšiť svoj náskok pred 6-člennou skupinou za ním a 15 km pred cieľom mal náskok necelej minúty.

10 km pred cieľom už nasledoval rovinatý terén a Izagirre mal stále relatívne veľký 45-sekundový náskok pred prenasledovateľmi, ktorí veľmi dobre nespolupracovali, takže sa im nedarilo dobehnúť 34-ročného Španiela na čele.

Ion Izagirre prišiel ako prvý do cieľa Belleville-en-Beaujolais po krásnom 30 km sóle.

</p> <h3>Záverečný kilometer 12. etapy Tour de France 2023</h3> <p>

</p> <h3>Výsledky 12. etapy Tour de France 2023</h3> <p>

Aktuality

18:18 22-ročný Belgičan takmer prišiel o výhru kvôli predčasnej oslave na pretekoch Štyri dni Dunkerque.

Fotofiniš štvrtej etapy nakoniec ukázal, že Warre Vangheluwe bol na cieľovej čiare o pár milimetrov skôr ako víťaz predošlých dvoch etáp a priebežný líder celkovej klasifikácie Sam Bennett. Mladý Belgičan dosiahol svoje prvé profesionálne víťazstvo.

17:37 Jonathan Milan vyrovnal Pogačarov hetrik a v šprinte vyhral tretiu etapu na Giro d’Italia.

Taliansky šprintér je suverénne najlepším šprintérom na Gire a v trinástej etape zvíťazil pred Stanislawom Aniolkowskim a Philom Bauhausom.

12:42 Zranený fotograf fotí televízny prenos z Giro d’Italia a vytvára skvelé umelecké fotografie.

Jered Gruber je bezpochyby jedným z najlepších fotografov cestnej cyklistiky na svete. Musel však podstúpiť operáciu kolena, kvôli čomu nemôže fotiť na Gire, a tak si vymyslel skutočne kreatívny spôsob, ako zachytiť momenty na talianskej Grand Tour.

11:41 Fotogaléria: 15 skvelých fotografií z víťazstva Juliana Alaphilippea na Giro d’Italia.

„Išli sme najprv vo veľkej skupine a potom som si spolu s Mircom Maestrim povedal: Ideme. Aj on si dnes naozaj zaslúžil vyhrať, bol úžasný a spolupracovalo sa nám super.“

11:18 Julian Alaphilippe vyjadril po výhre na Gire obrovskú vďaku kolegovi z úniku: Tento deň si budem pamätať navždy.

Alaphilippe vyhral dvanástu etapu Giro d’Italia po 130 km v úniku a 11-kilometrovom sóle, pričom veľkú časť etapy prešiel v úniku len vo dvojici s Talianom Mircom Maestrim.

Zavrieť reklamu