Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Opravy a údržba

Návod: 5 tipov, ako môžete vylepšiť účinnosť a nastaviť vaše brzdy

Naučte sa, ako správne nastaviť brzdy, namontovať kotúče i brzdové strmene.
Biker
Návod: 5 tipov, ako môžete vylepšiť účinnosť a nastaviť vaše brzdy
1. Nastavenie brzdy

Najprv skontrolujeme správne osadenie a upnutie kolesa. Zľahka dotiahneme brzdový strmeň na adaptér alebo priamo na vidlicu. Je dôležité, aby platničky dosadali kolmo na kotúč, inak bude brzda príliš pružná.

Polohu doštičiek vždy kontrolujeme aspoň z dvoch uhlov. Vnútornú platničku nastavíme imbusovým kľúčom alebo nastavovacím kolieskom tak, aby sme videli len samotnú brzdovú zmes kotúča, keďže vnútorná platnička nie je pohyblivá, nevysúva sa. Naopak, vonkajšia pohyblivá brzdová platnička by nemala skoro vôbec vyčnievať zo strmeňa.

2. Lanko

Lanko upneme tak, aby páka nemala mŕtvy chod. To znamená, že už pri malom zatlačení brzdovej páky sa má pohnúť aj páka na strmeni. Odporúčame páku na strmeni trocha pozdvihnúť a potom dotiahnuť lanko. Tak docielime, že lanko bude stále jemne predopnuté.

Nový lanovod (bovden) stojí necelé euro za 1 m a lanko má podobnú cenu. Ak je poškodené, radšej ho vymeníme. Čím je bovden dlhší, tým viac pruží, zatiaľ čo krátky zareaguje lepšie a potiahne brzdu.

3. Montáž kotúča

Kotúč montujeme v smere rotácie kolesa. Väčšinou je na ňom nakreslená šípka alebo smer rotácie. Naskrutkujeme všetky skrutky, ale nie až na doraz!

Najprv treba pootočiť kotúč v smere brzdenia (proti smeru otáčania kolesa). Je to preto, aby sa nepovolil pri brzdení. Na skrutkovanie potrebujeme štandardne torxový kľúč T 25 alebo imbusový kľúč č. 4.

4. Kontrola so zaťažením

Ak sa kotúč pri jazde šúcha, no bez zaťaženia nie, brzdy treba nastaviť pri zaťažení. Na bicykel posadíme približne rovnako ťažkú osobu, bezpečne ho oprieme o stenu a brzdu nastavíme znova. Príčinou šúchania môžu byť kónusy na oske nábojov, krútenie rámu alebo vidlice a podobne.

5. Montáž brzdového strmeňa

Držiak strmeňa (adaptér) má väčšinou označenie, na aký kotúč a na akú brzdu sa má použiť. Dajú sa aj kombinovať: predný 160 mm štandard na tzv. post mount môžeme použiť ako 140 mm zadný, 185 mm predný je 160 mm zadný atď.

Pozor, nie každá značka je kompatibilná s brzdou inej značky! Napríklad všetky brzdy značky Avid používajú kĺbové podložky, ktoré sú súčasťou brzdy, nie adaptéra. Je potrebné dodržať poradie kĺbových podložiek.

Ak máte problémy s účinnosťou všich bŕzd, prolém môže byť aj v ich zavzdušnení.

Návod, ako odvzdušniť brzdy:

 

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu