Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Poradňa

Specialized vytvoril revolučné sedlo Mimic tvarované špeciálne pre ženy

Obľúbené sedlo Power je s technológiou Mimic ešte pohodlnejšie.
Biker
Specialized vytvoril revolučné sedlo Mimic tvarované špeciálne pre ženy

Boľavý zadok a oblasť genitálií, sú postrachom mnohých cyklistiek i cyklistov a možno práve sedlo Power s technológiou Mimic od Specializedu môže tieto problémy vyriešiť.

Najlacnejšie sedlo z kolekcie Mimic Power Comp stojí 110 eur a najvyšší model S-Works Power stojí 300 eur. Celkovo ponúka Specialized štyri špeciálne dámske modely.

Sedlo Mimic vychádza z pôvodného dizajnu sedla Power, ktoré sa u cyklistiek teší veľkej obľube a výrazne prerobený dizajn obsahuje viacero inovatívnych prvkov.

Tým najdôležitejším je nová mäkšia penová výplň použitá na prednej časti sedla, ktorá je navrhnutá tak, aby „napodobňovala“ hustotu mäkkého tkaniva, ktorým na sedle sedíte, a odtiaľ pochádza aj názov Mimic.

Výskum a vývoj

V dôsledku zle tvarovaného alebo nepohodlného sedla môžu ženy trpieť bolesťou, opuchom a znecitlivením a v horšom prípade aj zdravotnými problémami s dlhodobými následkami.

Je to téma, ktorá sa opakovane objavuje v rozhovoroch viacerých cyklistiek, preto je skvelé, že sa spoločnosť Specialized pokúša tento problém vyriešiť.

Navyše, Specialized tvrdí, že ide o jedno z „najtestovanejších“ sediel v histórii spoločnosti a je to sedlo „skutočne navrhnuté pre ženy“.

Na začiatku procesu Specialized najal tím 20 žien zo širokého spektra cyklistických disciplín, ktoré poskytli rozsiahle informácie, testovanie a spätnú väzbu.

V rámci spoločnosti Specialized viedol dizajnérsky tím Dr. Andy Pruitt z centra pre športovú medicínu. Pruitt spolupracuje so spoločnosťou Specialized už veľa rokov, najmä na jej systéme Body Geometry a práve v tejto oblasti je odborníkom.

Spoločnosť Specialized tvrdí, že pomocou rôznych techník, ako je mapovanie tlaku, teploty a spätnej väzby cyklistiek, zaznamenala niekoľko prekvapivých pozorovaní.

Zistili, že u niektorých žien centrálny výrez spôsobuje opuchy v oblasti genitálií, namiesto toho, aby zmierňoval tlak, na čo bol navrhnutý.

Technológia Mimic

Prvé sedlo Power bolo pôvodne navrhnuté pre ženy za účasti americkej profesionálnej cestnej cyklistky Evelyn Stevensovej – malo dizajn so skráteným „nosom“ a rožšírenou zadnou časťou, ktorou je teraz známe.

Na základe výskumu Specializedu sa sedlo Power vyvíjalo ďalej, čo znamenalo vytvorenie sedla s technológiou Mimic.

Má pevné polstrovanie s podporou v oblasti sedacích kostí v zadnej časti a mäkšie, vrstvené polstrovanie na prednej časti. Mäkšie polstrovanie, ktoré vyvinul Pruitt so svojím tímom, využíva mäkkú pamäťovú penu s prispôsobenou hustotou, ktorá poskytuje oporu bez zvýšeného tlaku na sedacie partie, aby sa zabránilo prípadnému opuchu.

Na základe spätnej väzby od cyklistiek bola na pôvodnej verzii sedla zúžená zadná časť, aby sa zabránilo prebytočnému treniu.

Naozaj funguje?

Spoločnosť Specialized ukončila svoj výskum „trojuholníkovým testom“ – typ slepého testu, ktorého cieľom bolo zistiť, či jazdci na modeli Mimic cítia rozdiel medzi ním a iným produktom. Deväť žien, ktoré sa zúčastnili na tomto teste nebolo zapojených do predchádzajúceho testovania a vývoja.

Výsledky podľa Specializedu ukázali, že sedlo Power so systémom Mimic bolo štatisticky pohodlnejšie ako ostatné testované sedlá.

A čo muži? Specialized tiež spomenul, že spätná väzba od mužov ukazuje, že sedlo je pohodlné aj pre mužov.

Ceny Specialized Power Mimic

Je veľmi dobré, že Specialized ponúka sedlo Mimic v rôznych cenových kategóriách, čo ho robí dostupným pre viacero cyklistiek – najmä ak je naozaj také pohodlné, ako Specialized sľubuje.

Ponuka siaha od základného modelu Power Comp so systémom Mimic s Cro-mo lyžinami až po najvyšší model S-Works s karbónovými lyžinami aj telom. Všetky modely sú vybavené polstovaním Mimic a sú tiež kompatibilné s úložným systémom SWAT od Specializedu.

Ak si nie ste istí, akú šírku si máte vybrať, zájdite do predajne alebo k predajcovi Specialized, kde vám pomôžu vybrať pomocou jednoduchej tlakovej podložky, na ktorú si sadnete. Tým sa zmeria šírka vašich sedacích kostí, ktorá určuje veľkosť sedla, ktoré potrebujete.

K dispozícii sú štyri modely a každé sedlo sa dodáva s možnosťou šírky 143 mm a 155 mm.

  • Dámske sedlo S-Works Power Mimic: 300 eur
  • Dámske sedlo Power Pro Mimic: 230 eur
  • Dámske sedlo Power Expert Mimic: 150 eur
  • Dámske sedlo Power Comp Mimic: 110 eur

 

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

03.05.2024 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

03.05.2024 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

03.05.2024 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu