Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Carapaza diskvalifikovali z Liège-Bastogne-Liège za aero polohu v zjazde (+video)

Richarda Carapaza diskvalifikovali dodatočne, pretože sa na päť sekúnd dal do aero polohy v zjazde.
Martin Sarvaš

Richard Carapaz v super-tuck-u:

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) predviedol skvelý výkon na pretekoch Liège-Bastogne-Liège, keď 19km pred cieľom zaútočil na Côte des Forges.

Ekvádorského cyklistu však rozhodcovia dodatočne diskvalifikovali za aero polohu „super-tuck“, do ktorej sa uložil v zjazde na päť sekúnd.

Carapaz prišiel do cieľa v prenasledovacej skupine jazdcov a skončil na 29. mieste, no rozhodcovia ho neskôr z výsledkov odstránili.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) začiatkom roka 2021 zakázala jazdenie vo viac aerodynamických polohách. Najprv zakázali tzv. „super-tuck“ (jazdec sa položí na vrchnú trubku rámu) a neskôr prišiel aj zákaz jazdy s položenými predlaktiami na riadidlách.

„Teraz budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať,“ povedal o novom pravidle Peter Sagan.

Prezident UCI David Lappartient vysvetlil, prečo sa pravidlá budú presadzovať, a zároveň oznámil rozsiahle zmeny na zlepšenie bezpečnosti jazdcov, keď vo februári uviedol: „Zakázali sme túto polohu (super-tuck), pretože jazdci nám vysvetlili, že môže to priniesť až 14-percentnú výhodu a ak ju nepoužijete na vrchole kopca pri zjazde, zostanete pozadu.“

Na nové pravidlo doplatili už aj jazdci Gijs Leemreize na Brabantskom šípe či Alexander Richardson (Alpecin-Fenix) na Okolo Turecka, ale Carapaz je prvý jazdec zo svetovej špičky, ktorého za porušenie nového pravidla diskvalifikovali.

Pozitívom je, že pretekárom sa úspešne podarilo presvedčiť UCI, aby netrestali jazdcov za odhadzovanie fľašiek mimo na to stanovených zón. Stalo sa tak po incidente, keď Michael Schär odhodil fanúšikom fľašku a rozhodcovia ho za to vylúčili z pretekov Okolo Flámska.

Vaše komentáre

Aktuality

12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

Včera 16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

Včera 14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Zavrieť reklamu