Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

UCI zakáže v roku 2024 extrémne vytočené brzdové páky

"Extrémny sklon obmedzuje brzdnú kapacitu jazdcov a predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia," hovorí UCI.
Martin Sarvaš
UCI zakáže v roku 2024 extrémne vytočené brzdové páky

Po zákaze aerodynamickej polohy super-tuck, jazde s položenými predlaktiami na riadidlách či regulácii výšky vytiahnutia ponožiek prichádza Medzinárodná cyklistická únia s ďalším „užitočným“ pravidlom.

UCI chce od roku 2024 zakázať vytočenie brzdových pák smerom dovnútra, čím jazdci získavali viac aerodynamickú polohu.

Peter Sagan povedal v roku 2021 o zákaze aero polohy: „Budeme musieť vymyslieť niečo iné, aby nám to potom mohli zakázať“.

A splnilo sa.

Ako dôvod pre zákaz vytočených brzdových pák UCI uviedla: „Extrémny sklon obmedzuje brzdnú kapacitu jazdcov a predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia.“

Nie je jasné, či stanovia presný zakázaný uhol

UCI si všimla, že v roku 2024 zakáže veľmi populárne brzdové páky smerujúce dovnútra, čo naznačuje, že poloha páky „predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia“.

UCI odhalila svoje zámery v tlačovej správe po výročnom seminári WorldTour, ktorý sa konal tento týždeň v Lausanne.

Jazdci si otáčajú brzdové/radiace páky smerom dovnútra, aby vytvorili užšiu polohu pre ruky. Niektorí uprednostňujú uhlový kontakt z ergonomických dôvodov, zatiaľ čo iní to robia pre lepšiu aerodynamiku.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Biker Magazín (@bikermag)

Vytočené brzdové páky používa mnoho jazdcov, ale v roku 2023 bol pravdepodobne najpamätnejší Pello Bilbao na prológu Tour Down Under 2023. Organizátori totiž zakázali bicykle na časovku, a tak si dal Bilba o klasický bicykel kolesá z časovky, obrovské prevody a divoko vytočené páky, aby vytvoril čo najužšiu pozíciu rúk.

Nie je jasné, či limit na uhol pák stanoví UCI, alebo to bude na rozhodnutí príslušného pretekára.

V roku 2022 UCI zverejnila zmeny v Technických predpisoch už koncom novembra, ale v roku 2023 pred sezónou 2024 zatiaľ žiadne takéto predpisy neboli zverejnené.

Namiesto vytočených pák budú užšie riadidlá

Foto: A.S.O / Pauline Ballet

Formulácia vo vyhlásení používa frázu „extrémny vnútorný sklon“ než akýkoľvek presný počet stupňov vytočenia brzdových pák.

„…k téme bezpečnosti bolo podané vysvetlenie o spolupráci UCI s cyklistickým priemyslom na vytvorení jasného nariadenia týkajúceho sa extrémneho sklonu brzdových pák smerom dovnútra,“ začalo vyhlásenie.

Pokiaľ ide o dôvod, UCI sa domnieva, že vnútorný sklon pák môže obmedziť schopnosť jazdcov brzdiť, a tak spôsobiť bezpečnostné riziko, čo naznačuje, že „predstavuje modifikáciu produktu nad rámec jeho zamýšľaného použitia“.

V dôsledku toho UCI uviedla, že „takéto umiestnenie bude v roku 2024 obmedzené“, a dodáva, že od januára 2025 „vstúpia do platnosti nové predpisy vyžadujúce súlad s pokynmi na inštaláciu stanovenými výrobcami brzdových pák“.

Je iróniou, že aj napriek tomu, že primárnou motiváciou jazdcov je aerodynamická výhoda, bolo dokázané, že rovné páky spárované s užšími riadidlami sú rýchlejšie ako široké riadidlá s vytočenými pákami, pretože celková predná plocha je menšia.

Je teda pravdepodobné, že v dôsledku zavedenia nových pravidiel budú jazdci jednoducho používať užšie riadidlá.

Aktuality

10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

Včera 17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

Včera 17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Včera 15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Včera 12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Zavrieť reklamu