Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Zaklopal na dvere a išiel na veľkú potrebu. Škóti pomohli Mathieu van der Poelovi k majstrovskému titulu

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike prerušil protest a takmer hodinovú pauzu využil Holanďan veľmi prakticky. "Bez ich pomoci by som nemohol pokračovať v pretekaní," vyjadril sa Van der Poel.
Martin Sarvaš
Zaklopal na dvere a išiel na veľkú potrebu. Škóti pomohli Mathieu van der Poelovi k majstrovskému titulu

Mathieu van der Poel predviedol na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike neuveriteľný výkon a dúhový dres získal po dominantnom 22-kilometrovom sóle, a nezastavil ho ani nepríjemný pád 16,5 km pred koncom.

Jeho víťazstvu však predchádzal nielen obdivuhodný výkon na extrémne náročných pretekoch, ale aj zaujímavý moment, ktorý prišiel počas takmer hodinovej pauzy, ktorú spôsobil protest.

Jazdci museli takmer hodinu stáť a čakať, kým polícia „odlepí“ ruky demonštrantov z cesty, po ktorej prechádzala trať svetového šampionátu.

Zatiaľ čo jazdci na čele pelotónu mali sústredené pohľady bez emócií, Mathieu van der Poel bol na konci hlavného balíku, uvoľnený a s úsmevom na tvári.

A niet divu, že bol uvoľnený, keďže pauzu využil doslova na uvoľnenie.

Mathieu van der Poel totiž zaklopal na dvere lokálnym obyvateľom, aby využil ich toaletu na veľkú potrebu.

„Bez ich pomoci by som nemohol pokračovať“

„Je to neuveriteľné, som prvým holandským majstrom sveta po 38 rokoch. Bol to bláznivý deň. Ale k najdôležitejšej časti sa musím vrátiť do polovice pretekov,“ povedal Van der Poel pre holandskú televíziu.

„Musím odovzdať veľkú masívnu správu. Musel som zaklopať na dvere domu pri ceste. Naozaj im dlhujem a chcel by som sa im veľmi poďakovať. Bez ich pomoci by som nemohol pokračovať v pretekaní,“ vyjadril Van der Poel vďaku po pretekoch.

„Boli to najväčšie preteky v mojom živote a od týchto ľudí bolo veľmi milé, že ma pustili do svojho domu a nechali ma sedieť na ich záchode,“ dodal čerstvý majster sveta v cestnej cyklistike.

Bol mimoriadne zdvorilý a veľmi vďačný

„Boli sme nadšení, že sme mu mohli akokoľvek pomôcť. Všetko, čo sme urobili, bolo ponúknuť trochu pohostinnosti, čo by sme vždy urobili. Ktorýkoľvek zo susedov by urobil to isté. Cítili sme, že je to trochu núdzové,“ opísal Davie Findley, ktorý pustil Van der Poela do svojej domácnosti.

„Bol to taký milý chlapík, mimoriadne zdvorilý a bol veľmi vďačný. Nakoniec sme mali u nás štyroch chalanov z Holandska,“ povedal.

„Myslím si, že len využili prestávku v pretekoch a užívali si zvyšok, kým sa sústredili na reštart. Počul som, že Mathieu mal pre nás veľmi peknú správu. Rád by som mu povedal, že je veľmi vítaný a som nadšený, že sme mu aj tak mohli pomôcť.“

„Úprimne povedané, je to všetko trochu surrealistické, pretože sme si vedomí toho, aké masívne preteky to boli a incident s demonštrantmi urobil z nášho domu skutočný stredobod svetových správ na asi hodinu,“ dodal Davie Findley.

Aktuality

Včera 17:33 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

Včera 17:16 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

Včera 15:58 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Včera 12:37 Peter Sagan o výhre na Giro d’Italia: Celý deň sa deriem v úniku a teraz ma niekto predbehne tesne pred koncom? No to určite.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

Včera 11:58 Pomôžte Soni posadiť sa znovu na bicykel.

„Volám sa Soňa a v 15-tich rokoch som absolvovala takmer rutinnú operáciu chrbtice, následkom čoho som zostala ochrnutá od pol pása dolu s diagnózou spastická paraplégia spôsobená ischemickou léziou hrudnej miechy.“ Soňa Gabriš robí verejnú zbierku s cieľom vyzbierať peniaze na kúpu bicykla pre hendikepovaných.

Zavrieť reklamu