Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathieu van der Poel prepísal históriu cyklistiky a dokázal niečo, čo sa ešte nikomu nepodarilo

28-ročný Holanďan je prvým cyklistom, ktorý je nielen majstrom sveta v cestnej cyklistike, ale aj cyklokrose.
Martin Sarvaš
Mathieu van der Poel prepísal históriu cyklistiky a dokázal niečo, čo sa ešte nikomu nepodarilo

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, Glasgow 2023. Foto: UCI

Mathieu van der Poel prepísal históriu cyklistiky víťazstvom Majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike v Glasgowe.

Je totiž prvým cyklistom, ktorý v jednom roku získal titul svetového šampióna na ceste aj v cyklokrose. Na oboch pretekoch skončil na druhom mieste jeho dlhoročný rival Wout van Aert.

Okrem toho dosiahol Van der Poel tento rok aj dve ďalšie dôležité víťazstvá ešte na jar, keď vyhral dva monumenty – Miláno-San Remo a Paríž-Roubaix.

Nie je veľmi pravdepodobné, že by sa niečo podobné podarilo v blízkej budúcnosti inému jazdcovi.

Mathieu van der Poel bude štartovať aj na Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike, a aj keď nemá ambície na víťazstvo, ukázal, že je v skvelej forme a mohol by zabojovať o medailu.

Šetril sily ako Peter Sagan

Mathieu van der Poel zvolil na pretekoch v Škótsku podobnú taktiku ako Peter Sagan pri jeho zisku troch titulov majstra sveta, pričom úvod pretekov šetril sily a jazdil na konci pelotónu, čo sa nakoniec oplatilo.

Päťnásobný majster sveta v cyklokrose predviedol v Glasgowe skutočne obdivuhodný výkon a vyhral po 22-kilometrovom sóle v závere pretekov, a dokonca ho nezastavil ani nepríjemný pád 16,5 km pred cieľom.

Po útoku Van der Poela ho v závere pretekov ho prenasledovala silná trojica pretekárov – Tadej Pogačar, Wout van Aert a Mads Pedersen.

Pogačar, Van Aert a Pedersen síce spolupracovali, ale tempu Van der Poela na čele sa nedokázali vyrovnať ani po jeho páde.

Mathieu van der Poel prišiel osamote do cieľa s náskokom 1:37 minúty pred Van Aertom a v šprinte dvojice Pogačar – Pedersen získal bronzovú medailu Tadej Pogačar.

Van der Poel: Je to najväčšie víťazstvo na ceste

„Znamená to všetko. Bol to jeden z najväčších cieľov, ktoré mi zostali, a vyhrať ho [dúhový dres] je úžasné,“ povedal po pretekoch Mathieu van der Poel.

„Podľa mňa to zavŕšilo moju kariéru. Pre mňa je to najväčšie víťazstvo na ceste. Neviem si ešte predstaviť, že by som rok nosil dúhový dres.“

Van der Poel povedal, že vopred vedel, kde má zaútočiť: „Vedel som, že toto bol najťažší moment pretekov, najmä preto, že ste mali zjazd a hneď ďalší kopec. Na konci som sa cítil stále dosť silný a všimol som si, že zvyšok je už trochu na hranici možností.“

„Potom, keď som odišiel, nečakal som, že budem mať okamžite náskok, ale keď som videl, že ma nikto nesleduje, dalo mi to krídla. Až do toho pádu som len lietal po trati.“

Na otázku, či si myslel, že po páde sa jeho preteky skončili odpovedal: „Na chvíľu áno. Nie preto, že by som bol hlúpy, neriskoval som, vlastne vôbec nie. V tej zákrute som bol zrazu na zemi. Bol som na seba dosť naštvaný, ale podľa mňa to nie je tak, že by som riskoval.“

„Aj keď som to potom dokázal dotiahnuť do cieľa, nepovedal by som, že je to víťazstvo ešte krajšie – radšej by som zostal na bicykli. Keby ma to stálo titul majstra sveta, pár dní by som spal.“

„Cítil som sa trochu, že to je pomsta za minulý rok. Je to neuveriteľný pocit,“ dodal Mathieu van der Poel s odkazom na kontroverzný incident na minuloročných Majstrovstvách sveta.

Aktuality

17:18 Tadej Pogačar suverénne vyhral druhú etapu Giro d’Italia aj napriek defektu a pádu pred rozhodujúcim stúpaním.

Na druhom mieste skončil Daniel Martinez a tretí finišoval Geraint Thomas. Pogačar sa po premiérovom víťazstve na Gire oblečie do ružového dresu.

14:10 Viktória Chladoňová skončila celkovo druhá po skvelých výkonoch na juniorskom etapáku vo Francúzsku.

Chladoňová vybojovala na pretekoch Tour du Gévaudan Occitanie femmes druhé miesto v prvej etape a v druhej etape skončila šiesta. Výborný výsledok dosiahla aj Sofia Ungerová, ktorá skončila celkovo siedma po siedmom a ôsmom mieste v etapách.

08:52 Detaily 2. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

150 km dlhá trasa má prevýšenie 2250 m, pričom väčšina stúpaní je v závere. V cieľovom stúpaní Santuario di Oropa očakávame zaujímavý súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Včera 12:09 Ako sledovať naživo Giro d’Italia 2024?

Talianska Grand Tour sa uskutoční od 4. do 26. mája a 176 jazdcov čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

Včera 09:10 Detaily 1. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

Giro sa začne relatívne krátkou 136 km dlhou etapou s kopcovitým profilom a dá sa očakávať súboj favoritov celkovej klasifikácie.

Zavrieť reklamu