Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Kam na bike

Zažite na bicykli malebnú Banskú Štiavnicu a preskúmajte jej okolie

Okolie Banskej Štiavnice je v rámci Slovenska špecifické. Presúvate sa po úzkych a kľukatých cestách, všade vládne pokoj a spoza každého rohu máte krásny výhľad na malebné prostredie regiónu Hont.
Matúš Bušík
Zažite na bicykli malebnú Banskú Štiavnicu a preskúmajte jej okolie

Foto: Max Čistý

Pred nami je predĺžený víkend a to znamená jediné: vydáme sa spoznávať nový región nielen zo sedla bicykla. Ako cieľovú destináciu sme si zvolili okolie Banskej Štiavnice, ktoré toho ponúka neúrekom. Sú to najmä história a technické pamiatky, z ktorých tento región ťaží, ale nás však najviac očarili príroda a malebnosť tohto prostredia. Ani nie po dvoch hodinách cesty z Bratislavy prichádzame do nášho hlavného stanu pre najbližšie dva dni – do hotela Salamandra.

Prečo sem prísť jazdiť?
Okolie Banskej Štiavnice poskytuje rozsiahlu sieť cyklotrás so súhrnným názvom Bajkom k tajchom. Sú rozdelené do štyroch sektorov – Hodrušská oblasť, Vyhnianska oblasť, Banskoštiavnická oblasť a Belianska oblasť, vedú prevažne po lesných cestách a sú prehľadne značené. V ich okolí narazíte na všadeprítomné tajchy, ktoré môžete v lete využiť na schladenie a užijete si aj krásne výhľady na oblasť zvanú Hont. Čerešničkou na torte je trail Helligon, prvý oficiálne sprístupnený flow trail na Slovensku.

Spojenie aktívneho oddychu a rekreácie

Foto: Max Čistý

Hotel Salamandra je horský rezort situovaný v bezprostrednej blízkosti Horného Hodrušského tajchu. Víta nás usmiaty personál, odovzdáva nám kartičku od izby a vysvetľuje, aké služby môžeme využívať, kam si zložiť bicykle a čo nás v hoteli čaká.

My sme prišli najmä kvôli jazdeniu, takže sa prezlečieme do „pracovného“ a hor sa na trail Helligon – prvý legálne vybudovaný flow trail na našom území. Prvú jazdu sa rozhodneme vyšliapať po svojich, predsa len po dvoch hodinách v aute padne vhod trochu sa natiahnuť a rozhýbať stuhnuté svaly.

Začneme na cyklotrase s názvom Stopa Salamandry, z ktorej odbočíme na Veľký Hodrušský okruh. Po zhruba 45 minútach sa dostávame na začiatok trailu, ktorý je označený peknou tabuľou. Trochu si vydýchneme, podebatujeme, naladíme sa na zjazd a hybaj dolu.

Flow trail Helligon bol oficiálne otvorený už v septembri 2015 a nachádza sa na ňom množstvo klopených zákrut, vĺn a menších skokov. Trasu zvládne priemerne zručný biker, ktorý sa nezľakne v klopenkách a na niektorých strmších úsekoch. Celkovo je flow trail veľmi podarený a užijete si na ňom množstvo zábavy.

Sme dole a ja už presne viem, aký je náš ďalší plán. Dá sa to vyčítať z usmiatych tvárí účastníkov zájazdu, a tak nasadáme na lanovku a pozrieme si flow trail aj z vtáčej perspektívy. Ten sa totiž na niektorých miestach kľukatí pod lanovkou, ktorá vás dostane do Veterného sedla, odkiaľ máte parádny výhľad na okolitú prírodu.

Helligon už máme zažitý, a tak nás druhá jazda baví ešte o niečo viac a dole sme o poznanie rýchlejšie. Rozhodneme sa pre zmenu a vydáme sa na malý prieskum po ceste o kúsok nižšie, k Dolnému Hodrušskému tajchu, ktorý je zaradený do zoznamu štátnych kultúrnych pamiatok a projektoval ho známy Slovák Samuel Mikovíny.

Foto: Max Čistý

Tajchy sú v okolí Banskej Štiavnice všadeprítomné a v súčasnosti slúžia najmä na oddych. V lete sú hojne navštevované, veď čo môže byť lepšie ako opláchnuť sa po dni na bicykli?

Pri vode je nám dobre a strávime tu o čosi viac času, než sme plánovali, vrátime sa teda kúsok späť k hotelu, ktorý okrem lanovky ponúka aj ďalšie služby určené cyklistom. Nachádzame požičovňu bicyklov a elektrobicyklov, nabíjacie stanice, ochotne vám tu pomôžu s prípadným servisom.

My sme využili možnosť umyť si bicykle od blata, keďže bolo po daždi. Stále však nemáme dosť a keďže som sa na výlet pripravil, vyťahujem z dodávky tromf v podobe dirtového bicykla a už sa porovnávame na pumptracku pred hotelom.

Teraz už máme dosť, aj zajtra je deň, navyše sa blíži čas večere a my sme už poriadne hladní. V reštaurácii to žije, rozhodne tam nie sme sami.

Práve naopak, hotel je plný, čo svedčí o jeho kvalitách. Pre tých z vás, ktorí cestujete s rodinou a s menšími deťmi, mám skvelú správu. Nielen počas večere, ale aj  cez celý deň sa tu o program vašich detí postarajú animátori a jedna veľká salamandra Hugo, ktorá je pre deti ako magnet. Všetky sa s ňou chcú odfotiť a stráviť nejaký čas.

Večera je vo forme bufetu a všetky jedlá, ktoré sme ochutnali, boli naozaj výborné. Musím vyzdvihnúť kôprovú omáčku s  vareným hovädzím mäsom a vynikajúcou domácou knedľou, mňam…

Keďže sme dnes nezaháľali, zhodneme sa na tom, že si zaslúžime trochu oddychu a vyberieme sa preskúmať wellness, ktorý je súčasťou hotela. Máme len necelé dve hodiny na to, aby sme do sýtosti zrelaxovali v saunách, vo vírivkách a v bazéne, ale nakoniec nám to stačí a pred spaním stihneme ešte jedno pivko v hotelovom bare.

A keďže pivo máme radi, na druhý deň sme si zvolili trasu s príznačným názvom Pivovarský okruh. Celková dĺžka trasy je niečo vyše 12 km a nastúpate na nej 524 m, čiže ideálny výlet na polovicu dňa.

Foto: Max Čistý

Pivovarský okruh sa začína v obci Vyhne, ktorá sa od hotela nachádza niekoľko kilometrov. Prevažná jej časť vedie po širších lesných cestách a okruh je prehľadne označený.

Nachádzame na ňom niekoľko strmších stúpaní, ale všetky sú v nami zvolenom smere zjazdné na bicykli. Postupne sa dostávame až na čarovný hrebeň, ktorý bol v čase našej návštevy krásne zelený a v jednom z najvyšších bodov cyklotrasy sa nám otvoril krásny výhľad na okolité lesy.

Pri pohľade na krajinu na vás pôsobí minimum rušivých prvkov a môžete energiu nasávať priamo z prírody.

Niekedy padne naozaj vhod odskočiť si ďalej od civilizácie, na miesta a trasy, ktoré nie sú tie najpopulárnejšie v rámci danej lokality a užiť si deň v spoločnosti najbližších, alebo úplne sám.

Plní zážitkov sa presúvame k ďalšiemu cieľu výletu, k modernému ubytovaniu v blízkosti Počúvadla – ForRest Glamping.

Kempovanie pre náročných

Foto: Max Čistý

Ak patríte k priaznivcom kempovania, ale spať niekoľko dní v stane už vám neprináša toľko pôžitku ako kedysi, tak vedzte, že glamping je pre vás to pravé.

Spojenie prírody a priestranných vykurovaných stanov zvyšuje komfort, ale stále dodáva dostatok romantiky a pocitu, že spíte vonku pod hviezdami.

My si užijeme večer pri víne na terase nášho stanu s výhľadom na celý areál ForRest Glamping, v ktorom sa nachádza dohromady 16 chatkových stanov s rôznou kapacitou. V ich vnútri sú menšia kuchynka, sociálne zariadenie so sprchou a postele, ktorých počet závisí od veľkosti stanu. Na terasách niektorých vidíme dokonca nafukovacie vírivky.

Atmosféra je tu skvelá a personál veľmi príjemný a ochotný pomôcť so všetkým, čo potrebujete, prípadne odporučiť výlety v okolí, alebo reštauračné zariadenia v Banskej Štiavnici.

Banská Štiavnica
Mesto Banská Štiavnica sa v minulosti preslávilo ťažbou drahých kovov, najmä zlata a striebra. Aj dnes je výrazne presiaknuté históriou, pričom v roku 1993 bolo spoločne s okolitými technickými pamiatkami zapísané do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V marci tohto roku postihol centrum mesta požiar a zničil niekoľko historických budov.

Keďže náš posledný deň strávime priamo na tomto mieste, necháme si poradiť, kde sa v banskom meste najesť a vyhľadáme miestnu vyhlásenú burgráreň.

Samozrejme, prejdeme si aj mesto a jeho známe pamiatky, z ktorých spomeniem aspoň Nový zámok alebo bielu stavbu s vežou Klopačka. V jej vnútri sa dnes nachádza preslávená čajovňa s rovnakým názvom, ktorá rozhodne stojí za to, aby ste ju navštívili.

Životabudič

Po tomto oddychovom dni strávenom v jednom z najkrajších slovenských miest môžem povedať, že Banská Štiavnica a jej okolie dýchajú nezameniteľnou atmosférou.

Svet akoby sa tam zastavil, ľudia sú milší, nik sa nikam neponáhľa a to je dobre. Človek si oddýchne v blízkosti prírody a načerpá množstvo pozitívnej energie a nových impulzov do života.

Kiežby bol každý víkend takýto čarovný.

Prehľadne spracované cyklotrasy nájdete na stránke www.zahoramizadolami.sk. Tu si môžete stiahnuť aj gpx súbory jednotlivých cyklotrás, prečítať si ich popis a zaujímavé miesta.

Cyklotrasy nájdete aj na webe www.bajkomktajchom.sk.

Kde sa ubytovať?

Okolie Banskej Štiavnice žije turizmom, a tak je mnoho možností na ubytovanie. Ako ideálny bod na začiatok vašich cyklotúr však odporúčame hotel Salamandra. Poskytuje vynikajúce zázemie pre cyklistov a končí sa tu aj flow trail Helligon, na ktorý sa môžete vyviezť lanovkou.

Ak hľadáte dobrodružnejšie ubytovanie pod hviezdami v stanových chatkách, určite si naplánujte niekoľko nocí v blízkosti Počúvadla v rezorte ForRest Glamping.

Kam sa ísť najesť?

Ak sa zrovna nenachádzate v hoteli Salamandra, kde varia naozaj výborne, odporúčame vám najesť sa v Banskej Štiavnici. Tu si každý nájde svoj obľúbený štýl.

Ak hľadáte modernú burgráreň v historickej budove, určite navštívte Coburg v centre mesta. Ak preferujete vegánske jedlo, nesmiete minúť bistro Lemberg.

A nezabudnite nasávať atmosféru Banskej Štiavnice plnými dúškami, najlepšie v preslávenej čajovni Klopačka.

Kam ísť a čo vidieť?

Cykloturistiku spojte s poznávaním tohto kraja.

Banská Štiavnica 

Banské mesto jednoducho nemôžete vynechať. Je tam toľko historických pamiatok a romantických miest, že aj jeden deň bude málo na to, aby ste ich všetky prešli. Vydajte sa za históriou do Nového zámku, alebo sa poprechádzajte v malebných uličkách tohto mesta. Večer môžete zakončiť napríklad pri pive z miestneho pivovaru Erb.

Kalvária 

Štiavnická kalvária patrí medzi najkrajšie barokové kalvárie Európy. Stojí na kopci Scharffenberg (Ostrý vrch) a vidieť ju zo všetkých strán. Výstup na kalváriu ponúka výhľad na štiavnickú kalderu – veľký kotol, ktorý vznikol prepadnutím stien sopky. Je nevšedná počtom zastavení a príbehom, ktorý rozpráva.

Banské múzeum v prírode 

Banské múzeum v prírode nájdete približne 1 km od centra mesta. Rozkladá sa v malebnom údolí pod tajchom Klinger. Najvzácnejší exponát v podzemnej expozícii je gápeľ s konským pohonom – jediný stroj-motor banského výťahu, ktorý sa na Slovensku zachoval. Na prehliadku v podzemí vás vybavia banským plášťom, helmou a baterkou a prevedú vás banskými štôlňami.

Počúvadlianske jazero 

Foto: Max Čistý

Tento umelo vytvorený tajch sa nachádza v bezprostrednej blízkosti ForRest Glamping a patrí k najnavštevovanejším lokalitám v oblasti. Môžete si prenajať vodný bicykel, do sýtosti si zaplávať a v letných mesiacoch sa tam koná množstvo kultúrnych podujatí.

Sitno 

Sitno je najvyšší vrch Štiavnických vrchov (1 009 m n. m.). Najkratšia a najstrmšia trasa výstupu vedie od Počúvadlianskeho jazera, zvládnu ju však aj deti a starší turisti. Prechádza krásnou scenériou lesa a skál, pod vrcholom po schodoch medzi skalami. Na Tatárskej lúke s bohatým výskytom divých ruží sa začína náučný chodník, ktorý má 13 zastávok. Na jeho vrchole sa nachádza zrúcanina a potešia vás prekrásne výhľady.

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu