Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Prišiel po polročnej pauze a s chlpatými, ale silnými nohami. Ako Primož Roglič vyhral Tirreno-Adriatico

33-ročný Slovinec pôvodne ani neplánoval štart na talianskom etapáku a nakoniec vyhral tri etapy za sebou i celkové hodnotenie.
Martin Sarvaš
Prišiel po polročnej pauze a s chlpatými, ale silnými nohami. Ako Primož Roglič vyhral Tirreno-Adriatico

Primož Roglič vyhral na Tirreno-Adriatico 2023 tri etapy aj celkové hodnotenie pretekov. Foto: Jumbo-Visma

Primož Roglič dokázal, že je opäť v skvelej forme a po víťazstve celkového hodnotenia Tirreno-Adriatico je pripravený na jeho najväčší cieľ sezóny – Giro d’Italia.

Roglič však pôvodne ani nemal štartovať na talianskych etapových pretekoch, no jeho tím ho na poslednú chvíľu pridal na súpisku.

Slovinský bývalý skokan na lyžiach totiž musel ešte na jeseň 2022 podstúpiť operáciu ramena, ktoré si už viackrát vykĺbil. Po operácii nemohol pre rehabilitácie bicyklovať až dva mesiace.

Celkovo štartoval Roglič na Tirreno-Adriatico po šesťmesačnej pauze od pretekov, keďže naposledy odstúpil v septembri 2022 z Vuelty po nepríjemnom páde v závere 16. etapy.

Komplikované obdobie po operácii

„Bolo ťažké vrátiť sa po mojej operácii. Prežil som niekoľko ťažkých mesiacov a bolo to ťažké pre mňa, moju rodinu a všetkých okolo mňa. Veľa sme sa obetovali, ale teraz sme späť a vážim si ešte viac pekné chvíle po tom, čo som nebol na vrchole,“ opísal Roglič.

„Vždy máte veľa pochybností, keď veci nejdú tak, ako si prajete alebo na čom pracujete. Ale to patrí k životu. Musíte si pamätať, kto ste a odkiaľ ste prišli a čo v živote robíte. S podporou mojej rodiny som sa mohol opäť pripraviť a byť v tejto sezóne dobrý,“ dodal Roglič.

Prečítajte si tiež

Na ceste začal trénovať ešte len v decembri, ale počas nedávneho kempu vo vysokej nadmorskej výške tvrdo pracoval a na Tirreno-Adriatico vyzeral štíhlo a fit.

„Tvrdo pracoval a je na to pripravený. Preteky sú ďalším krokom v budovaní jeho cieľov. Začne bez tlaku či výsledkov,“ vyjadril sa pred štartom  pretekov športový riaditeľ tímu Jumbo-Visma Merijn Zeeman.

Pozornosť pútali chlpaté nohy

Prvé etapové víťazstvo Rogliča na Tirreno-Adriatico prišlo v štvrtej etape, keď v záverečnom stúpaní porazil Juliana Alaphilippa a Adama Yatesa.

A to ešte jeho tím Jumbo-Visma musel tesne pred koncom meniť taktiku, pretože pôvodne mal byť lídrom v tejto etape Wout van Aert, ale štyri kilometre pred cieľom sa zrazil s Tomom Pidcockom a obaja skončili na zemi.

Viac alebo minimálne rovnako veľa pozornosti sa však venovalo nielen jeho výhre, ale aj jeho neoholeným nohám.

„Povedal som, že si oholím nohy, len keď vyhrám preteky, takže teraz to musím urobiť. Ale po šiestich mesiacoch sa to ľahšie hovorí, ako urobí. Oholenie všetkých chlpov a vyriešenie tohto chlpatého neporiadku nejaký čas potrvá,“ zavtipkoval, očividne šťastný a s úľavou, že opäť vyhral.

Etapové víťazstvo Primoža Rogliča bolo pre Slovinca veľmi dôležité, keďže znamenalo jeho návrat k úspechu po operácii ramena a dlhých mesiacoch rehabilitácie a bolesti.

Oholil si nohy a vyhral ďalšie dve etapy

V šiestej etape bol Rogličovi v závere veľkou oporou Wout van Aert. Foto: Jumbo-Visma

Roglič síce išiel na Tirreno-Adriatico bez väčších očakávaní, ale výhra etapy mu zjavne dodala veľkú dávku sebavedomia.

33-ročný Slovinec potvrdil skvelú formu výhrou ďalších dvoch etáp, takže celkovo sa mu podarilo zvíťaziť v troch etapách za sebou, čím si poistil časový náskok v celkovom hodnotení pred poslednou etapou.

Konkurencia na Tirreno-Adriatico nebola pritom vôbec slabá a v záverečných stúpaniach musel bojovať proti pretekárom ako Enric Mas, João Almeida, Tao Geoghegan Hart, Lennard Kämna, Giulio Ciccone či Mikel Landa.

Pred poslednou etapou, v ktorej sa už nečakali zmeny v celkovom poradí, však Roglič ešte nechcel hovoriť o výhre, keďže v roku 2021 prišiel o výhru po páde v záverečnej etape. To sa však našťastie nestalo a Roglič mohol po dojazde v San Benedetto del Tronto oslavovať svoje druhé víťazstvo modrého dresu na Tirreno-Adriatico.

Hlavným cieľom je Giro: Stále je na čom pracovať

„Je to však len začiatok sezóny. Opäť sa len bavím a uvidíme, čo bude v máji na Gire,“ povedal Roglič.

„Je skvelé byť späť. Užil som si to a môžeme oslavovať toto víťazstvo. Tvrdo sme na tom pracovali, a tak si to musíme užiť,“ povedal a pochválil svojich spoluhráčov z Jumbo-Visma.

„Možno som na pódiu sám, ale v skutočnosti by sme tam mali byť s celým tímom. Chalani pracovali celý týždeň naozaj tvrdo, aby mi pomohli vyhrať a zaslúžiť si to rovnako ako ja. Užil som si ten čas bol som tu s nimi.“

Od 20. do 26. marca bude pretekať na Okolo Katalánska a potom sa vráti do nadmorskej výšky na ďalší blok dôležitého tréningu Giro d’Italia.

„Stále je na čom pracovať. Každým rokom ste o rok starší a múdrejší. Dostal som potvrdenie, že som na dobrej ceste, ale to neznamená, že som už tam, kde chcem byť. Musíte sa stále zlepšovať a to ma motivuje pokračovať.“

„Nikdy nemôžete rásť dostatočne rýchlo. To je vždy výzva, tlačiť o watt alebo dva navyše. Ale chcem sa aj baviť, pretože keď pretekáte, nezáleží na tom, koľko wattov tlačíte, musíte byť šťastní a užívať si to,“ dodal Primož  Roglič.

 

 

 

Aktuality

12:04 Peter Sagan na Giro d’Italia: Jeden z najlepších výkonov v kariére a honba za cyklámenovým dresom.

„Keď sa to konečne upokojilo, začal som hrať mŕtveho chrobáka. Cítil som, že sa mi ide dobre a chcel som sa trochu pohrať s ich hlavami, aby si mysleli, že nevládzem,“ opisuje Peter Sagan desiatu etapu na Gire v roku 2020, ktorú vyhral po 133 km v úniku a 12-kilometrovom sóle.

11:03 Fox chystá aero kombinézu pre zjazd. Čo sa píše o zjazdovom oblečení v pravidlách UCI?

V pravidlách UCI sa píše, že kombinézy v zjazde nie sú povolené, takže je otázne, či pretekárky a pretekári sponzorovaný Foxom budú môcť používať tieto kombinézy aj na pretekoch.

10:28 Kristen Faulkner vyhrala po záverečnom úniku 4. etapu Vuelta España Femenina.

Američanka zaútočila 5,8 km pred cieľom a svoje sólo dotiahla úspešne až do cieľa. V šprinte o druhé miesto bola najrýchlejšia Georgia Baker pred dvojicou Marianne Vos a Blanka Vas. Do vedenia celkovej klasifikácie sa posunula Marianne Vos.

09:09 Maxim Van Gils vyhral v šprinte klasiku Eschborn-Frankfurt.

Na druhom mieste skončil Alex Aranburu a tretí finišoval Riley Sheehan.

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

Zavrieť reklamu