Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Spomeňme si na legendárne chlpaté nohy Petra Sagana v kombinácii s dúhovým dresom majstra sveta

"Ak jednému jazdcovi prejde jazda s chlpatými nohami, je to on. Je to jednoducho legenda," reagoval na Saganove neoholené nohy v roku 2016 dánsky cyklista Chris Juul-Jensen.
Martin Sarvaš
Peter Sagan na Stade Bianche 2016. Foto: Tinkoff

Chlpaté nohy nemajú čo robiť v cestnej cyklistike, a už vôbec nie v profesionálnej cestnej cyklistike. Toto by vám pravdepodobne určite potvrdilo 99 percent pretekárov i hobby cestných cyklistov.

A či majú oholené nohy skutočne vplyv na výkon cyklistov? Majú. A dokonca väčší, ako ste si možno doposiaľ mysleli.

Štvornásobný víťaz Vuelty Primož Roglič však potvrdil, že ani ho chlpaté nohy nezastavia od výhry etapy na Tirreno-Adriatico. A práve neoholené nohy Primoža Rogliča upútali väčšiu pozornosť ako jeho etapové víťazstvo.

Sagan s chlpatými nohami a dúhovým dresom

Peter Sagan podobne na seba upútal všetku pozornosť ešte v roku 2016, keď predviedol svoje chlpy v období, keď si obliekal svoj druhý dúhový dres majstra sveta.

Do obrovského rozporu sa tak dostali dúhový dres, ktorý vzbudzuje obrovský rešpekt a chlpaté nohy, ktoré naopak vzbudzujú pochybnosti o jeho serióznosti.

Peter Sagan však vlastne počas celej svojej kariéry dokazoval, že sa odlišuje od zvyšku pelotónu. Či už to boli originálne oslavy výhier, svojský štýl pretekania a skvelá technika jazdy, flegmatická komunikácia i vyjadrovanie špecifickým “nosovým” hlasom v rozhovoroch, jazdy po zadnom kolese všade, kde to bolo možné či doberanie si iných jazdcov v priamych prenosoch.

A v roku 2016 to boli aj neoholené nohy na začiatku sezóny.

Pozrite si tiež

„Život je príliš krátky, aby ste ho brali vážne“

„Život je príliš krátky, aby ste ho brali vážne,“ vyjadril sa Sagan, ktorý má vytetované motto „Why so serious?“.

Peter Sagan absolvoval s chlpatými nohami viacero pretekov v úvode sezóny – etapák Okolo San Luis a známe klasiky Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brusel-Kuurne i Strade Bianche.

Na Omloop Het Nieuwsblad dokonca skončil na druhom mieste a na Strade Bianche bol štvrtý.

Sagan si oholil nohy na etapáku Tirreno-Adriatico: „Som šťastný, že dnes zrušili etapu kvôli snehu. Konečne mám čas oholiť si nohy,“ napísal Sagan k fotke na Twittteri.

Saganove chlpaté nohy profíci podporili

„V žiadnom ročnom období ma neuvidíte s chlpatými nohami, ale majster sveta má na ne nárok, ak sa tak rozhodne,“ zareagoval na Saganove neoholené nohy americký cyklista Chad Haga.

„Ak jednému jazdcovi prejde jazda s chlpatými nohami, je to on. Je to jednoducho legenda,“ povedal dánsky cyklista Chris Juul-Jensen.

„Myslím, že je to úplne ‚bad ass‘. Keby som vyhral majstrovstvá sveta, už by som si nohy neoholil,“ vyjadril sa Američan Alex Howes.

Saganov tímový kolega z Tinkoffu Michael Gogl priznal, že aj on veľmi nedbá na holenie nôh: „Ak mám byť úprimný, som lenivý, čo sa týka holenia nôh. Svoje prvé preteky som vyhral s neoholenými nohami.“

„Keď Peter prišiel na sústredenie na Gran Canarii, už bol neoholený. Všetci si mysleli, že sa bude v sezóne holiť a všetci sme si mysleli, že je to vtipné a robili sme si z neho žarty. Stále si myslím, že je to vtipné a porušuje nepísané pravidlo a veľa ľudí je naštvaných. Môj názor je taký, že na tom vôbec nezáleží,“ povedal Michael Gogl.

Vyhral takmer všetko, čo sa dalo

V roku 2016 vyhral Peter Sagan takmer všetko, čo sa dalo – celkovo 14 pretekov vrátane monumentu Okolo Flámska, klasiky Gent – Wevelgem Majstrovstiev sveta aj Európy či troch etáp na Tour de France a na Tour sa dokonca obliekol aj do žltého dresu.

Okrem toho na štyroch etapových pretekoch Tirreno-Adriatico, Okolo Kalifornie, Tour de France a Eneco Tour vyhral okrem samotných etáp aj bodovaciu súťaž.

Saganovi v roku 2016 viackrát víťazstvo ušlo len o pár milimetrov na cieľovej čiare a až 18-krát skončil na druhom alebo treťom mieste.

Prečo si cyklisti holia nohy?

Je mnoho dôvodov, prečo si cyklisti holia nohy. My sme vybrali štyri najčastejšie dôvody.

1. Aerodynamika

V súčasnej modernej dobe, kedy pri podávaní výkonov a najmä na pretekoch záleží na každej maličkosti, aj chlpy na nohách negatívne ovplyvňujú výkon cyklistov.

Viacero štúdií dokázalo, že klzké a čerstvo oholené nohy sú pri pretekoch rýchlejšie ako zarastené.

Specialized otestoval vo vzdušnom tuneli vplyv oholených nôh na výkon už pred piatimi rokmi a výsledky sú úplne jednoznačné.

Testovací jazdec ušetril s oholenými nohami na 40 kilometroch až 1:22 min. Najmenší vplyv, aký Specialized v teste nameral, bolo 50 sekúnd na 40 km. Z testovania vyplynulo, že jazdci v priemere ušetria 70 sekúnd na vzdialenosti 40 km.

2. Pohodlnejšie a príjemnejšie masáže

Ak chcete svojim svalom poskytnúť úľavu po dlhých a náročných jazdách, masáž je skvelým prostriedkom. Ak však nemáte oholené nohy, vo veľkom si uberáte na komforte či príjemnom uvoľnení počas masáže.

S oholenými nohami vás nebudú zbytočne pri masáži ťahať za chlpy a samozrejme, že aj masérovi je príjemnejšie, keď sa nemusí prehrabávať cez hustý porast.

3. Lepšie hojenie zranení

Takzvaný „cestný lišaj“ je najčastejším zranením cestných cyklistov pri páde. Odreniny sa však lepšie hoja, ak na pokožke nemáte chlpy a rovnako tým môžete predísť malým zápalom. Okrem toho je tiež omnoho príjemnejšia aj výmena náplastí, pri ktorej si nemusíte depilovať nohy.

Pri zlomenej kľúčnej kosti vám oholené nohy síce nepomôžu, ale v prípade odrenín ich určite oceníte.

4. Tradícia alebo pretože to robia všetci ostatní

Faktom je, že holenie nôh má už celkom dlhú tradíciu a robí sa už dobrých 100 rokov, za ktoré sa takmer vrylo do genofondu profesionálneho pelotónu. Oholené nohy sú u mnohých vyjadrením zapálenia pre cyklistiku.

V ankete na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike v Dohe 2016 uvidli profesionálni cyklisti ako dôvody ochranu pred infekciami pri zraneniach, aerodynamiku či pohodlie pri masážach, ale viacero z nich tiež priznalo, že si holia nohy, „pretože to robia všetci ostatní“ či „pretože to dobre vyzerá“.

Do ktorej skupiny patríte vy? Holiť nohy či neholiť nohy?

Zobraziť výsledky hlasovania

Loading ... Loading ...

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu