Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Mathieu van der Poel suverénne porazil Van Aerta a Pidcocka na Svetovom pohári v Gavere

Trojica cyklokrosových rivalov si opäť rozdelila pódiové priečky.
Martin Sarvaš

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) zvíťazil v súboji „veľkej trojky“ na cyklokrosovom Svetovom pohári v Gavere a získal tretie víťazstvo v sezóne 2022/23.

Holanďan porazil rivala Wouta van Aerta (Jumbo-Visma), pričom Belgičan obsadil druhé miesto so stratou 27 sekúnd. Majster sveta Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) doplnil pódium a do cieľa prišiel so stratou 54 sekúnd.

„Skutočne som chcel vyhrať. Ako som povedal v Mole [druhé miesto], nebol som naozaj spokojný. Bol som odhodlaný urobiť dnes dobrý výsledok,“ povedal Van der Poel po svojom víťazstve.

„Myslím si, že tu rozhodovalo veľa faktorov. Myslím si, že táto trať je naozaj ťažká a tiež technická. Aspoň pre mňa to boli celkom pekné preteky. Užil som si to, bolo tu veľa ľudí a som spokojný so svojím víťazstvom.“

Van der Poel sa dostal do čela pretekov spolu s Pidcockom počas prvých dvoch minút pretekov, no Van Aert zostal po štarte uviaznutý viac vzadu.

„Vlastne som sa nikdy necítil tak, že by som mal byť dnes na ceste k víťazstvu. Od začiatku som dobiehal. Nikdy som nebol v rytme, ktorý som chcel mať. Dnes musím byť spokojný s druhým miestom. Bolo to pre mňa najvyššie možné umiestnenie,“ priznal Van Aert.

„Stále to bol pekný deň. Bolo tam toľko ľudí a bola to atmosféra ako na majstrovstvách sveta. Aj keď nohy zo začiatku nereagovali, stále som bojoval kvôli fanúšikom a áno, boli to naozaj pekné ‚crossové preteky,“ dodal Wout van Aert.

Van der Poel a Pidcock sa v úvodnom kole dostali do vedenia a Van Aert sa prebojoval cez balík na tretie miesto. Na začiatku druhého kola sa ocitol Pidcock osamote na čele po tom, čo Van der Poel dostal defekt.

Brit mal v treťom kole 10-sekundový náskok, no Van der Poel a Van Aert spolupracovali v stíhacej jazde. Pidcock však doplatil na to, že v dlhom blatovom stúpaní nezišiel z bicykla, zatiaľ čo dvojica súperov ho behom v blate dobehla,

„Možno som trochu sklamaný. Boli to veľmi ťažké preteky. V posledných kolách som to naozaj cítil, najmä počas bežeckých úsekov. Potom som sa snažil zapadnúť späť,“ povedal Pidcock po pretekoch.

„Na bežeckých úsekoch bol môj bicykel každým kolom ťažší a ťažší. Cítil som sa, akoby som niesol na ramene auto. Prial by som si, aby môj bicykel mal motor ako auto. Posledných pár kôl mi trochu odpadli nohy,“ opísal Pidcock.

Netrvalo dlho a bývalý štvornásobný majster sveta  v cyklokrose Van der Poel bol opäť vpredu sám pred Van Aertom a Pidcockom.

Na začiatku štvrtého zo šiestich kôl mal Van der Poel náskok 15 sekúnd, aj keď sa stíhajúca dvojica dokázala priblížiť v priebehu niekoľkých sekúnd.

Van der Poel však v závere udržoval konštantne vysoké tempo, ktorým sa Pidcocka aj Van Aerta definitívne zbavil.

Neustále súboje vedúcej trojice spôsobil, že ostatným pretekárom absolútne nedali šancu a štvrtý Michael Vanthourenhout (Pawels Sauzen-Bingoal) prišiel do cieľa s takmer dvojminútovou stratou na víťaza.

Program Mathieu van der Poela, Wouta van Aerta a Toma Pidcocka v roku 2022

  • 27. december: Superprestige Heusden-Zolder
  • 28. december: Superprestige Diegem
  • 30. december: Exact Cross Loenhout

Výsledky – Svetový pohár v cyklokrose, Gavere 2022

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu