Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Sedem jazdcov z najsilnejšieho portugalského tímu dostalo zákaz činnosti pre doping

U jazdcov našli mnoho rôznych zakázaných látok. Všetkým jazdcom znížili trest na jeden rok po tom, ako sa priznali k porušeniam prarvidiel a akceptovali svoje suspendácie, ktoré platia od apríla 2022.
Martin Sarvaš
Sedem jazdcov z najsilnejšieho portugalského tímu dostalo zákaz činnosti pre doping

Portugalský kontinentálny tím W52-FC Porto zastavil počas leta činnosť 10 jazdcom pre podozrenia na doping a portugalský antidopingový úrad (ADOP) teraz potvrdil tresty na tri až sedem rokov pre siedmich jazdcov.

V aktualizácii zoznamu sankcií v utorok ADOP uviedol, že medzi potrestanými cyklistami boli aj traja bývalí víťazi pretekov Okolo Portugalska, ktorí dostali zákaz činnosti v dôsledku dlhodobého vyšetrovania Operação Prova Limpa (čisté preteky), informuje Cyclingews.

Víťaz z roku 2019 João Rodrigues, ktorý v roku 2021 vyhral aj Okolo Algarve pred Ethanom Hayterom a Kasperom Asgreenom, dostal najdlhší zákaz – tri roky dostal od ADOP za „vlastnenie zakázaných látok“ a štyri roky od UCI za nezrovnalosti v biologických pasoch. Zároveň ho vyradia z výsledky z rokov 2018 a 2021.

Prečítajte si tiež

U víťaza Okolo Portugalska z roku 2011 Ricarda Mestreho našli rastový hormón somatropín, za čo dostal trojročný zákaz.

Víťaz  portugalského etapáku z roku 2016 Rui Vinhas dostal tiež trojročný zákaz pre držbu kortikosteroidu betametazón.

Aj ďalší štyria členovia tímu dostali trojročný zákaz činnosti. Daniel Mestre mal v držbe látku betametazón a Ricardo Vilela a Samuel Caldeira mali v držbe viacero látok vrátane somatropínu, inzulínu, ľudského rastového hormónu a TB500.

U Josého Nevesa, ktorý sa ako jeden z mála jazdcov W52 vyhol pozastaveniu činnosti, napokon zistili ľudský rastový hormón.

Všetkým siedmim jazdcom bol znížený trest na jeden rok po tom, ako sa priznali k porušeniam prarvidiel a akceptovali svoje suspendácie, ktoré platia od apríla 2022.

W52-FC Porto je najúspešnejší tím v krajine a v poslednom desaťročí dominoval na pretekoch Okolo Portugalska s ôsmimi víťazstvami.

Tím viedol bývalý pretekár a bývalý víťaz pretekov Volta Ribeiro, ktorému však v roku 2009 odobrali titul po pozitívnom teste na zakázanú látku CERA.

Antidopingová akcia Operação Prova Limpa sa rozbehla koncom roka 2021 na základe anonymného tipu polícii, pričom hlavným cieľom vyšetrovania bol tím W52. V apríli bolo pri policajných raziách v tímových hoteloch, domoch, skladoch a vozidlách zadržaných množstvo dopingových produktov, v dôsledku čoho bolo obvinených 10 jazdcov.

V júli ADOP zastavil činnosť ôsmim jazdcom a dvom zamestnancom, po čom UCI vylúčila celý tím zo súťaže.

Aktuality

15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Včera 17:07 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu