Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

BMC a tím Red Bull z Formuly 1 predstavili „najrýchlejší pretekársky bicykel na svete“

Prototyp triatlonového bicykla bude mať svoj debut na tohtoročných triatlonových Majstrovstvách sveta Ironman 2022.
Martin Sarvaš
BMC a tím Red Bull z Formuly 1 predstavili „najrýchlejší pretekársky bicykel na svete“

BMC Speedmachine je prototyp triatlonového bicykla navrhnutý v spolupráci s tímom Formuly 1 Red Bullu. Foto: BMC

BMC predstavilo prototyp triatlonového bicykla – model Speedmachine, ktorý je výsledkom spoločného vývoja so spoločnosťou Red Bull Advanced Technologies.

Po prvom partnerstve s Red Bullom v roku 2018 sa BMC snažila využiť kapacitu tímu Formuly 1 na modelovanie výkonu a simuláciu pretekov na zlepšenie výkonu svojich bicyklov.

Do tohto najnovšieho projektu sa zapojil aj bývalý profesionál Fabian Cancellara. Štvornásobný majster sveta v časovke a súčasný ambasádor značky BMC bol údajne „zapojený do každej fázy vývoja a poskytoval neoceniteľnú spätnú väzbu o kvalite jazdy a výkone“.

Dáva Red Bull bicyklom krídla?

Riaditeľ komerčného vývoja Red Bull Advanced Technologies Andy Damerum povedal: „Začali sme s ambíciou navrhnúť najrýchlejší bicykel na svete.“

„Zobrali sme naše metodiky vo Formuly 1 v oblasti aerodynamiky a CFD (výpočtová dynamika tekutín) a aplikovali sme ich na dizajn bicykla, výsledkom čoho je bicykel, ktorý má podľa nás potenciál zmeniť hru,“ dodal.

Model Speedmachine, ktorý bol vyrobený vo výskumnom a vývojovom laboratóriu Impec spoločnosti BMC v Grenchen vo Švajčiarsku, využíva tvary hlbokých zrezaných profilových trubiek a vidlicu so širokým postavením.

Prečítajte si tiež

Nad spodnou konzolou je do rámu integrovaná odnímateľný úložný priestor, pričom spodná trubka aj sedlová trubka sa rozširujú, aby sa zlepšilo prúdenie vzduchu v tejto oblasti.

Základný dizajn je na prvý pohľad celkom konvenčný a používa tradičný rám s dvojitým trojuholníkom. Na povrchu je unikátny dizajn Red Bullu, ktorému je prispôsobený aj dizajn kolies.

Komponenty

Namiesto pomerne komplikovanej prednej časti na BMC Timemachine 01 Disc využíva nový model jednoduchší dizajn.

Opierky rúk a predlžovacie svorky sú umiestnené štandardne na riadidlách, ktoré sú spojené s predstavcom a spolu tvoria integrovaný kokpit.

Na prototype sú karbónové nadstavce Drag2Zero, ktoré pasujú na štandardné 22,2 mm svorky, ale majú aerodynamicky optimalizovaný tvar mimo oblasti upínania, navrhnutý tak, aby lepšie sedel s predlaktiami jazdca.

Na bicykli je radenie SRAM Red eTap AXS s jednoprevodníkom a kotúčovými brzdami.

Kolesá sú pravdepodobne DT Swiss ARC 1100 DICUT 80 s upravenou grafikou ráfikov, ktoré sú navrhnuté tak, aby napodobňovali vzhľad pneumatík pre Formulu 1. Na kolesách sú obuté plášte talianskej značky Pirelli P Zero Race TLR.

Môžete si ho kúpiť?

Momentálne nie.

V skutočnosti, napriek svojmu hotovému vzhľadu, BMC hovorí, že Speedmachine je prototyp a nebude komerčne dostupný. To naznačuje, že to nemusí byť úplná náhrada za BMC Timemachine 01 Disc.

Nový prototyp Speedmachine však bude mať svoj súťažný debut už čoskoro na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta Ironman v roku 2022 v St George v Utahu 7. mája 2022.

Bude na ňom jazdiť Patrik Nilsson, športovec sponzorovaný Red Bullom a BMC.

Je to skutočne prvý bicykel vyvinutý s F1?

Podľa Davida Zurchera, generálneho riaditeľa BMC, je BMC Speedmachine „prvým bicyklom Formuly 1“.

Toto tvrdenie vy sa však dalo celkom ľahko spochybniť, pretože výrobcovia automobilov majú dlhú históriu vytvárania špeciálnych edícií bicyklov.

Lotus poskytol Chrisovi Boardmanovi svoje ikonické bicykle 108 a 110 na dráhu a časovku a v spolupráci s Hope vytvorili dráhový bicykel Hope Lotus HB.T ​​pre reprezentačný tím Veľkej Británie.

Specialized tiež v minulosti spolupracoval s tímom Formuly 1 McLaren, napríklad v rokoch 2011 a 2014 na výrobe modelov Specialized McLaren Venge a Specialized McLaren S-Works Tarmac .

Bianchi zase v roku 2017 spolupracovala s Ferrari na výrobe špeciálnej edície verzie Bianchi Specialissima SF01.

 

Aktuality

Včera 19:10 Tadej Pogačar suverénne vyhral prvú časovku na Giro d’Italia a zvýšil náskok vo vedení celkovej klasifikácie.

Na druhom mieste skončil Filippo Ganna a tretí najrýchlejší bol Magnus Sheffield.

Včera 10:37 Detaily 7. etapy Giro d’Italia 2024: Dĺžka, prevýšenie a najväčší favoriti.

40-kilometrová individuálna časovka sa končí stúpaním a očakáva sa ďalší súboj favoritov celkovej klasifikácie, do ktorého sa však určite zapojí aj Filippo Ganna.

09.05.2024 Mark Cavendish vyhral druhú etapu Okolo Maďarska. Sagan sa do šprintu nezapojil a Martin Voltr ide do žltého dresu.

Skvelú prácu odviedol opäť český jazdec slovenského tímu Pierre Baguette Cycling Martin Voltr, ktorý sa druhý deň po sebe dostal do úniku a vďaka bonusovým sekundám na prémiách sa dostal do vedenia celkovej klasifikácie.

09.05.2024 Pelayo Sánchez porazil v šprinte úniku Alaphilippa a vyhral šiestu etapu Giro d’Italia.

Julian Alaphilippe finišoval na druhom mieste pred Lukeom Plappom. Ružový dres drží aj naďalej Tadej Pogačar.

09.05.2024 Dorota Vojtíšková dosiahla skvelý výsledok, keď na majstrovstvách Európy skončila 5. v Short-Tracku (+galéria).

Majstrovstvá Európy v horskej cyklistike sa konajú v rumunskom Cheile Gradistei a pre slovenskú reprezentáciu odštartovali úspešne. Dorota Vojtíšková sa v juniorskej kategórii pretekov XCC umiestnila na výbornom 5. mieste.

Zavrieť reklamu