Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Specialized predstavil nový Allez Sprint – najrýchlejší hliníkový cestný bicykel na svete (detaily, modely, ceny)

Žeby hliník konečne začal konkurovať karbónu?
Martin Sarvaš
Specialized predstavil nový Allez Sprint – najrýchlejší hliníkový cestný bicykel na svete  (detaily, modely, ceny)

Specialized predstavil najnovší model svojho hliníkového cestného bicykla Allez Sprint. Hovorí o ňom, že ide o „najrýchlejší hliníkový cestný bicykel na svete“.

Allez Sprint 2022 je vo veľkej miere kópiou najlepšieho pretekárskeho špeciálu od Specializedu, ktorý používajú jazdci WorldTour, karbónového Tarmacu SL7.

Allez Sprint ma s Tarmacom identickú geometriu a tvar rámových trubiek je optimalizovaný pre čo najlepšiu aerodynamiku a nízku hmotnosť.

Kľúčové časti, ako je sedlovka, vidlica a aerodynamické riadidlá (na modeloch najvyššej úrovne), sú dokonca zdieľané s modelom Tarmac SL7, čo vytvára na prvý pohľad veľmi nápadne podobný profil medzi týmito dvoma bicyklami.

K tvrdeniu, že ide o najrýchlejší hliníkový cestný bicykel prispieva aj ďalší výrok Specializedu, podľa ktorého je „na vzdialenosti 40 km o 41 sekúnd rýchlejší ako predchádzajúci Allez Sprint Disc“.

Specialized Allez Sprint 2022 bude k dispozícii ako rámový set za 1 500 eur alebo v dvoch verziách: s radením Shimano 105 za 3 300 eur alebo elektronickým radením Force eTap AXS za 7 500 eur. Ceny sa však môžu líšiť v závislosti od regiónu.

Detaily Specialized Allez Sprint 2022
  • Rám je vybavený hydroformovanými hliníkovými trubkami, ktoré sú aerodynamicky tvarované ako u modelu Tarmac SL7
  • Trubky sú zvárané technológiou Specializedu D’Alusio Smartweld*
  • Specialized tvrdí, že Allez Sprint 2022 je „na 40 km o 41 sekúnd rýchlejší ako predchádzajúci Allez Sprint Disc“
  • Hmotnosť je podobná ako u predchádzajúceho modelu – najľahší model váži 7,9 kg u veľkosti 56 cm
  • Allez Sprint má len kotúčové brzdy a má šróbované stredové zloženie BSA
  • Rám a vidlica majú priestor až pre 32mm plášte (700 x 32c)
  • V ponuke sú dve verzie s radením SRAM Force eTap AXS alebo Shimano 105 R7020
  • Samotný rámový set je v ponuke v šiestich farebných prevedeniach

Rovnako ako v prípade predchádzajúcich modelov Allez Sprint, aj najnovšia verzia 2022 obsahuje hliníkové rúrky tvarované hydroformovaním, zvarené dohromady pomocou technológie Specialized D’Alusio Smartweld. Je pomenovaná po Chrisovi D’Alusio, ktorý bol riaditeľom výskumu a dizajnu Specializedu v roku 2013, keď bola táto technológia prvýkrát použitá na model S-Works Allez.

D’Alusio Smartweld je technológia zvárania, vďaka ktorej sú zvary na iných miestach, ako bývajú zvyčajne a sú presunuté na miesta, kde nie je rám až tak namáhaný. Tým sa dosahuje omnoho lepšie vyváženie pevnosti, tuhosti a váhy ako u tradičných hliníkových rámoch.

Pozrite si tiež

Specialized tvrdí, že „odstránil nadbytočný materiál z hlavovej trubky a minimalizoval námahu na vysoko namáhaných miestach bicykla.“

Pri predstavené nového Allezu chcel tiež Specialized poukázať na to, že hoci v súčasnosti hliník nie je na trhu cestných bicyklov taký žiadaný materiál ako karbón, „neznamená to, že ide o materiál pre nízky rozpočet“.

Použitím tejto technológie Smartweld vyrábajú zliatinové rámy, ktoré konkurujú karbónovým, pokiaľ ide o kľúčové vlastnosti, ako je tuhosť, hmotnosť a jazdná kvalita.

Navyše, spodná trubka a stredové zloženie sú teraz hydroformované z jedného kusu zliatiny, čo eliminuje zbytočné zvary a maximalizuje prenos sily a štrukturálnu integritu.

Specialized hovorí, že tieto vlastnosti robia z Allez Sprint 2022 „prvý hliníkový superbike na svete“.

Na otázku, prečo táto najnovšia verzia modelu Allez nenesie meno S-Works, spoločnosť Specialized odpovedala: „Zliatina hliníku je úžasný materiál a pre nový Allez Sprint sme z nej získali neuveriteľný výkon, ale S-Works predstavuje vrchol inovácií a výkonu, ktorý predstavuje Tarmac a karbón v cestných pretekoch.“

Toto vyhlásenie teda tak trochu ignoruje skutočnosť, že hliníkové bicykle boli pri víťazstvách najväčších pretekov v cyklistike, predtým ako prišlo k rozšíreniu karbónových rámov. Napríklad v roku 1998 vyhral Marco Pantani Giro d’Italia a Tour de France na hliníkovom Bianchi Mega Pro XL.

Možno je by bolo teda presnejšie povedať, že ide o „návrat hliníkového superbiku“.

Najrýchlejší hliníkový cestný bicykel na svete

Zrezané aerodynamické tvary hydroformovaných trubiek rámu sú okopírované z modelu Tarmac SL7, rovnako ako nižšie umiestnené sedlové vzpery a integrované vedenie káblov.

Okrem rovnakej vidlice Specialized hovorí, že Allez Sprint 2022 používa aj rovnaké technológie hlavového zloženia ako sú na Tarmacu SL7. Kompresný krúžok umožňuje viesť káble radenia či brzdové hadice vnútorne cez ložiská hlavového zloženia a do rámu.

Nový kryt hlavového zloženia vedie káble do tohto kompresného krúžku a zároveň umožňuje kompatibilitu so štandardnými predstavcami.

Diely ako vidlica, sedlovka a na najdrahšej konštrukcii aerodynamicky optimalizované cestné riadidlá S-Works Aerofly II, sú všetky prevzaté priamo z Tarmacu SL7.

Prečítajte si tiež

Výsledkom týchto optimalizácií je údajný lepší výkon a ušetrenie  41 sekúnd na 40 km v porovnaní s predchádzajúcim Allezom Sprint Disc. A to z neho  robí „najrýchlejší cestný bicykel z hliníku na svete“.

Na otázku, aby toto tvrdenie doložil, spoločnosť Specialized odpovedal: „Nový Allez Sprint sa zaraďuje do vlastnej triedy pre zliatinové bicykle – svojím aerodynamickým výkonom poráža mnohé z najlepších karbónových bicyklov na trhu – veľa z týchto testov sa uskutočnilo počas vývoju Tarmac SL7.”

Výsledkom je, že spoločnosť Specialized hovorí, že Allez Sprint 2022 ponúka podobný aerodynamický výkon ako Tarmac SL7 a zaostáva za ním iba o „12-16 sekúnd na 40 km“.

Priestor pre široké plášte

To by naznačovalo, že Specialized v skutočnosti neporovnával nový Allez Sprint s inými v súčasnosti dostupnými cestnými bicyklami z hliníku, ako je napríklad Cannondale CAAD13 – a jednoducho vyvodzuje, že ide o „najrýchlejší cestný bicykel z hliníku“ z výsledkov testovania v porovnaní s Tarmacom SL7.

Specialized tiež hovorí, že sedlovka a vidlica prispievajú k „neporovnateľnej kvalite jazdy“ bez tvrdosti, ktorá sa zvyčajne spája s hliníkovými bicyklami.

Vzhľadom na to, aké dôležité sú pneumatiky pre výkon cestného bicykla, Allez Sprint 2022 má teraz priestor pre pneumatiky až do rozmeru 700 x 32c, namontované na ráfikoch s vnútornou šírkou 21 mm.

Specialized poznamenáva, že stále zostávajú 4 mm voľného priestoru okolo plášťu, ale závisí to od presnej kombinácie pneumatiky a ráfika, pretože medzi pneumatikami existuje dosť veľa rozdielov v rozmeroch.

V skutočnosti by ste teda mohli použiť pravdepodobne aj o niečo širšie plášte, no priestor medzi plášťom a rámom by sa dosť zásadne zúžil.

Geometria

Zatiaľ čo údaje o výške rámu a dosahu sa líšia od Tarmac SL7, Specialized tvrdí, že parametre sú po započítaní požadovaného krytu hlavového zloženia úplne rovnaké.

Kľúčové jazdné vlastnosti, ako je tuhosť a poddajnosť, sú vyladené v celom rozsahu veľkostí zmenou hrúbky steny hliníkových rúrok použitých na konštrukciu rámu.

Výsledkom je, že každý bicykel, bez ohľadu na veľkosť, by mal poskytnúť rovnaký zážitok z jazdy.

Špecifikácie, modely, ceny

Rovnako ako Tarmac SL7, aj Specialized Allez Sprint je k dispozícii len vo verzii s kotúčovými brzdami. Oproti predošlej verzii s lisovaným stredom OSBB 61 má najnovší Allez šróbované stredové zloženie 68mm BSA, ktoré je omnoho praktickejšie na servis.

Rámová sada je kompatibilná s mechanickými aj elektronickými sadami radenia s dvojprevodníkom, ale aj jednoprevodníkom.

Ide o prvý hliníkový bicykel Specializedu, u ktorého je odnímateľný držiak prednej prehadzovačky resp. prešmyku.

Specialized hovorí, že hmotnosti rámovej sady sú „v súlade s predchádzajúcim modelom Allez Sprint Disc“, ale odmietol uviesť presnú hmotnosť.

Uvádzaná oficiálna hmotnosť pre najľahšiu (a najdrahšiu) verziu Allez Sprint LTD je 7,9 kg vo veľkosť’ti 56 cm. Testovací bicykel Allez Sprint Comp vo veľkosti 56 cm váži podľa váhy portálu Bikeradar 8,8 kg.

V modelovej rade Allez Sprint 2022 sú len dve možnosti špecifikácií; Allez Sprint LTD s elektronickým radením Force eTap AXS (s jednoprevodníkom) a kolesami Roval Rapide CL za 7 500 eur a Allez Sprint Comp s radením Shimano 105 R7020 a kolesami DT Swiss R47 za 3 300 eur. Ceny sa však môžu líšiť v závislosti od regiónu.

Pre tých, ktorí by si chceli Allez Sprint 2022 poskladať podľa seba, je k dispozícii aj ako rámový set v šiestich rôznych farebných prevedeniach a stojí 1500 eur.

Allez Sprint LTD 2022

  • Rám: Specialized Allez Sprint
  • Pohon: SRAM Force eTap AXS 1x + powermeter
  • Kolesá: Specialized Roval Rapide CL
  • Plášte: Specialized S-Works Turbo
  • Sedlovka: S-Works Tarmac Carbon Post
  • Riadidlá: S-Works Aerofly II
  • Predstavec: Specialized alloy, 7 stupňov
  • Sedlo: Specialized S-Works Power
  • Cena: 7,500 eur
  • Hmotnosť: 7,9kg (oficiálna, veľ. 56cm)

Allez Sprint Comp 2022

  • Rám: Specialized Allez Sprint
  • Pohon: Shimano 105 R7020
  • Kolesá: DT Swiss R470 rims with Specialized hubs
  • Plášte: Specialized Turbo Pro, 700x26c
  • Sedlovka: S-Works Tarmac Carbon Post
  • Riadidlá: Specialized Shallow Drop, with Supacaz Super Sticky Kush tape
  • Predstavec: Specialized alloy, 7 degrees
  • Sedlo: Specialized Power Sport
  • Hmotnosť: 8,8kg
  • Cena: 3,300 eur

Rámový set Allez Sprint Comp 2022

  • Rám: Specialized Allez Sprint
  • Sedlovka: S-Works Tarmac Carbon Post
  • Hmotnosť: Neznáma
  • Cena: 1,500 eur

Aktuality

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

23.04.2024 Musíte vidieť: Postapokalyptické freeride rodeo v podaní Jakuba Vencla.

Tak by sa v skratke dalo charakterizovať nové video tohto českého slopestyle jazdca a freeridera. Kulisy bane dodávajú celému projektu poriadnu dávku atmosféry a toto video naozaj stojí za to, aby ste si ho pustili viackrát.

22.04.2024 Fotogaléria: Pozrite si najlepšie zábery z 2. kola svetového pohára XCO v brazílskej Araxá.

Najmä mužské preteky boli mimoriadne napínavé a rozhodlo sa v nich až v záverečnom šprinte štyroch pretekárov. Najrýchlejším v ňom bol dánsky jazdec Simon Andreassen. V ženách preteky ovládla Haley Batten, ktorá o svojom víťazstve rozhodla v poslednom kole.

Zavrieť reklamu