Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ženy budú pretekať na Amstel Gold Race o rovnakých 40-tisíc eur ako muži. Organizátori GrandTour by si mali brať príklad

Tour de France Femmes a Giro d'Italia Donne dajú ženám finančnú odmenu vo výške 250 000 eur, zatiaľ čo muži si budú deliť na Tour 2,29 milióna eur.
Martin Sarvaš
Ženy budú pretekať na Amstel Gold Race o rovnakých 40-tisíc eur ako muži. Organizátori GrandTour by si mali brať príklad

Víťazstvo Marianne Vos na Amstel Gold Race 2021. Foto: Jumbo-Visma

Organizátori pretekov Amstel Gold Race oznámili, že dajú rovnaké peňažné odmeny pre mužské aj ženské preteky. Obom kategóriám rozdelia na prize money po 40-tisíc eur, pričom víťazi zarobia 16-tisíc eur.

Sú to prvé preteky troch ardénskych klasík, a uskutočnia sa 10. apríla v Holandsku, kde bude ženský pelotón pretekať o 30-tisíc eur viac ako v minulom roku, keď vyhrala Marianne Vos (Jumbo-Visma Women).

„V posledných rokoch sme opakovane podnikli kroky na dosiahnutie väčšej rovnosti na Amstel Gold Race,“ povedal pre holandský portál ad.nl marketingový riaditeľ Heineken Nederland Els Dijkhuizen.

„V posledných rokoch sme postupne zvyšovali peňažné odmeny a od nadchádzajúceho vydania ich budeme upravovať vždy tak, aby boli úplne rovnaké pre mužov a ženy.“

Prečítajte si tiež

Rozhodnutie organizátorov Amstel Gold Race ponúknuť rovnaké peňažné odmeny vychádza z podobných rozhodnutí, ktoré urobili už na pretekoch Okolo Flámska, kde zvýšili odmeny žien na 50-tisíc eur, a Classic Brugge-De Panne, ktoré zvýšili ženské odmeny na 40-tisíc eur.

Zatiaľ čo na jednodňových klasikách sa odmeny mužov a žien vyrovnávajú, na najväčších pretekoch GrandTour sú medzi odmenami rôznych pohlaví obrovské rozdiely. Tour de France Femmes a Giro d’Italia Donne dajú ženám finančnú odmenu vo výške 250 000 eur, zatiaľ čo muži si budú deliť na Tour 2,29 milióna eur.

„Je to veľký krok vpred. Ak vidíte, odkiaľ pochádza ženská cyklistika a kde sme teraz, je to naozaj veľký rozdiel,“ povedal riaditeľ pretekov Leontien Zijlaard-Van Moorsel.

„Vývoj zameraný na dosiahnutie väčšej rovnosti v cyklistike v posledných rokoch nabral na obrátkach. Som hrdý na to, že v Amstel Gold Race vždy podnikáme inovatívne kroky a preberáme vedúcu úlohu,“ dodal Dijkhuizen.

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu