Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Ultra ľahký Specialized Aethos Rebeccy Richardson váži iba 4,7kg (detaily, foto, špecifikácia)

Čo všetko človek nespraví pre pár gramov...
Martin Sarvaš
Ultra ľahký Specialized Aethos Rebeccy Richardson váži iba 4,7kg (detaily, foto, špecifikácia)

Na tomto unikátnom bicykli Specialized Aethos skončila cyklistka Rebecca Richardson na treťom mieste na domácom vrchárskom šampionáte.

Pretekalo sa na veľmi krátkom, ale náročnom stúpaní Winnats Pass, ktoré má iba 1,5km, ale priemerný sklon 12,1%  s rampami, ktoré majú cez  17%. Na 1500 metroch museli pretekári zdolať 175m výškových metrov.

Keďže vrchárske majstrovstvá Británie nie sú organizované Medzinárodnou cyklistickou organizáciou UCI, ale Cycling Time Trials, nepodliehajú oficiálnemu limitu, v ktorom nesmú byť bicykle ľahšie ako 6,8kg.

Znamená to, že na pretekoch sa objavilo mnoho zaujímavých kúskov a pretekári a pretekárky si svoje bicykle doslova „oholili“ o všetko nepotrebné, aby sa dostali na čo najnižšiu hmotnosť.

Najzaujímavejším bicyklom bol Specialized Aethos Rebeccy Richardson, na ktorom si dal niekto poriadne záležať bola na ňom kopa skvelých komponentov a technických vychytávok.

Jej Aethos mal šialenú hmotnosť iba 4,7kg.

Model Aethos je ultra ľahký už sám o sebe. Specialized tvrdí, že rám vo  veľkosti 6 má iba 585 gramov. Aby sa však dostala s celkovou hmotnosťou bicykla na nižšie hodnoty, musela zvoliť viacero úprav v komponentoch.

Na riadidlách Darimo Ellipse mala páky Shimano Dura-Ace Di2. Darimo je malý španielsky výrobca komponentov, ktorý sa sústredí hlavne na ultra-ľahké komponenty. Richardson si zvolila od značky Darimo aj predstavec IX2, sedlovku T1 Loop aj sedlo, ktoré je k sedlovke upevnené Dyneema káblom, nie klasickou svorkou.

Na kolesách od nemeckej značky AX-Lightness mala obuté tenučké plášte Vittoria Corsa Speed. Výrobca AX-Lightness píše, že ich kolesá Ultra Disc 25T vážia iba 845 gramov a aj napriek tomu ich Richardson chcela ešte ľahšie, a tak ich nechala vypliesť špicmi Berd, ktorý vyrába svoje špice z látky UHMWPE (polyetylén s ultravysokou molekulovou hmotnosťou).

Keďže Aethos má rám prispôsobený pre kotúčové brzdy, Richardson si zvolila kotúče Ashima Airotor, ktoré majú po 85 gramov, čo je približne o 20g menej ako ich ekvivalent zo sady Dura-Ace.

Pohon mala postavený okolo sady Shimano Dura-Ace R9170, no reťaz bola asi jediným komponentom, ktorý zostal nedotknutý. Dvojprevodník vymenila za jednoprevodník s 32 zubami, ktorý bol namontovaný na kľuky SRAM XX1 Eagle.

Na kazete zostalo iba päť pastorkov a pre čo najefektívnejší prenos sily do pohonu si zvolila na prehadzovačke Dura-Ace systém CeramicSpeed OSPW.

Vskutku zaujímavé komponentové osadenie Aethosu zakončila Richardson pedálmi Speedplay Nano.

Špecifikácia

Specialized Aethos Rebeccy Richardson na vrchárskych majstrovstvách Británie
  • Rám: Specialized Aethos
  • Riadidlá: Darimo Ellipse
  • Predstavec: Darimo IX2
  • Kolesá: AX-Lightness Ultra Disc 25T
  • Kotúče: Ashimo Airotor
  • Plášte: Vittoria Corsa Speed tubular
  • Prehadzovačka: Shimano Dura-Ace R9150 so systémom CeramicSpeed OSPW
  • Kľuky: Sram XX1 Eagle with 32t chainring
  • Sedlovka: Darimo T1 Loop
  • Pedále: Speedplay Nano
  • Hmotnosť: 4.7kg

Vaše komentáre

Aktuality

Včera 16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

Včera 15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

24.04.2024 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu