Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Česká cyklistka dokázala popri práci najazdiť za rok viac ako 50-tisíc kilometrov

Katka Rusá najazdila v roku 2021 viac ako dvojnásobok toho, čo najazdia za rok profesionálne cyklistky. Za týždeň prešla priemerne takmer tisíc kilometrov.
Martin Sarvaš
Česká cyklistka dokázala popri práci najazdiť za rok viac ako 50-tisíc kilometrov

Česká amatérska cyklistka Katka Rusá najazdila za rok 2021 obdivuhodných 50 105 km s týždenným priemerom takmer 1000km.

Katka Rusá strávila v sedle viac ako 2 000 hodín jazdy a poprí 50-tisíc kilometroch nastúpala cez 341-tisíc výškových metrov.

Aby ste si túto vzdialenosť dokázali lepšie predstaviť, Annemiek van Vleuten najazdila najviac spomedzi všetkých profesionálnych cyklistiek na Strave – 30 352 km, ďalšia za ňou bola Erica Magnaldi, ktorá najazdila 25 471 km.

To všetko zvládla ešte popri práci na plný úväzok – pracuje ako korektorka pre online spravodajskú spoločnosť a dokonca sa súťažne venuje hre scrabble.

Prečítajte si tiež

V roku 2021 nemala ani jeden deň oddych a všetkých 365 dní absolvovala jazdy – či už kratšie alebo dlhšie – s najdlhšou 21-hodinovou jazdou o dĺžke 500km.

„Kedykoľvek som robila nejaký šport, šla som do toho naplno. Kedysi som hrávala volejbal až päťkrát do týždňa a vždy som sa chcela zlepšovať. Keď ma po rokoch začali bolieť kolená, rozhodla som sa prejsť na cyklistiku,“ povedala Katka Rusá v rozhovore pre festka.com.

„Niečo, čo mi roky slúžilo len ako dopravný prostriedok na zápasy a tréningy, sa stalo mojím hlavným koníčkom,“ hovorí Katka, ktorá najazdila v roku 2020 45 678 km.

„Na bicykli si môžem v úplnom pokoji otestovať svoje limity bez toho, aby som sa musela hádať, kto spravil chybu na ihrisku. Na bicykli necítim tlak a nemám žiadny stres mi vyhovuje aj v tom, že si oddýchnem od reality života.“

„Času máme všetci rovnako, je len na vás, čo s ním urobíte“

„Pre každého má deň 24 hodín a týždeň sedem dní. Času máme všetci rovnako, je len na vás, čo s ním urobíte.“

„Je zrejmé, že ak máte rodinu, nemáte toľko voľného času. Ja si stále neviem predstaviť, že by som sa stala matkou, aj keď už mám na to vek. Ľudia niekedy hovoria, že keď toľko času trávim bicyklovaním, nemôžem mať žiadny osobný život. No a čo. Nie je to ich vec.“

No, určite sa za ňou môžeme dostať, pretože to je určitý úspech, aj keď dúfame, že rok 2022 prinesie nejakú prestávku alebo dovolenku, ktorá nebude zahŕňať žiadne kolá.

Katku Rusú sleduje na jej Strave viac ako 3 000 ľudí a sama priznala, že táto aplikácia je pre ňu motiváciou: “ Jazdy som si vždy zaznamenávala. Tabuľky a čísla, to bola vždy moja vec, hrabať sa v číslach, hrať sa s nimi. Dá sa povedať, že ma motivujú jazdiť. Ale robiť to na Strave ma motivuje kvôli spätnej väzbe, ktorú dostávam, najmä pri dlhších jazdách“

„Rada šokujem, prekvapujem. Zistila som, že som pre niektorých ľudí inšpiráciou. Alebo nesplnený sen pre niekoho iného a predstava, že možno niekomu pomáham, ma ženie vpred. Komentáre a pochvala ma ženú ďalej. Cítim sa dobre, keď mi ľudia píšu ‚dobrá práca‘.“

Otestujte sa

Po 50-tísícovom roku 2021 Katka priznala, že je už trochu unavená a tento rok plánuje jazdiť menej: „Budem si musieť dať menšiu pauzu. Nemyslím tým prestať jazdiť úplne. Očakávam, že najazdím 20 až 30-tisíc km. Moje telo začína protestovať proti niektorým z mojich ambicióznejších plánov. Moje zápästia sú v tomto smere najhoršie. České cesty vedia byť poriadne hrboľaté.“

„Tiež ma veľmi brnia dlane a potom sú tu samozrejme kolená, s ktorými mám problémy už dlho. Bicyklovanie je dobré na artrózu veľkých kĺbov, ale má aj svoje nevýhody. Mám pocit, že keby som sa opäť pokúsila zdolať 50-tisíc, kolená by na to nemali.“

Dobrodružstvá českej cyklistky Katky Rusej môžete sledovať na jej Strave a Instagrame a celý rozhovor si môžete prečítať na festka.com.

Aktuality

30.04.2024 Video: Prvé kolo Slovenského pohára XCO v Drozdove poznačili extrémne podmienky na trati.

Pretekári to vôbec nemali ľahké a počas víkendu sa museli vysporiadať s náročnými podmienkami na trati. Dážď, blato a zima skúšali pretekárov, ktorí to naozaj nemali ľahké. Z víťazstva v elitných kategóriách sa tešili poľskí pretekári Filip Helta a Gabriela Wojtyla. Zo slovenských jazdcov skončili najlepšie Matej Ulík na druhom mieste a Tereza Kurnická, ktorá obsadila 7. priečku.

30.04.2024 Tadej Pogačar ide na Giro d’Italia v silnej zostave s jasným cieľom vyhrať ružový dres.

Tím UAE Emirates zverejnil zostavu ôsmich jazdcov pre Giro: Tadej Pogačar, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Juan Sebastián Molano, Domen Novak a Rui Oliveira.

30.04.2024 Quintanu nazvali „malou zasranou krysou“. Kolumbijčan reaguje na vyjadrenia Gerainta Thomasa a Luka Rowea.

Thomasa a Rowe vyjadrili v podcaste Watts Occurring názor, že Nairo Quintana „by nemal pretekať“. Dôvodom kritiky je jeho pozitívny test na zakázanú látku tramadol na Tour de France 2022.

29.04.2024 Alison Jackson vyhrala v šprinte druhú etapu Vuelta España Femenina, záver poznačili hromadné pády.

Na druhom mieste skončila Blanka Vas (SD Worx – Protime), ktorá sa tiež dostala do vedenia celkovej klasifikácie a tretia finišovala Karlijn Swinkels (UAE ADQ).

29.04.2024 Značka Nike sa stala osobným sponzorom cyklistky Demi Vollering.

„Uvedomujem si svoju úlohu v ženskej cyklistike a ženských športoch všeobecne,“ hovorí o novom partnerstve víťazka Tour de France Femmes.

Zavrieť reklamu