Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Van Avermaet bude pretekať na Paríž-Roubaix, aj keď nemá posilňovaciu dávku vakcíny proti Covidu

"Neviem, prečo sa ma to ľudia pýtajú. Asi preto, že som povedal, že po očkovaní som mal slabšie výkony," povedal Greg Van Avermaet.
Martin Sarvaš
Van Avermaet bude pretekať na Paríž-Roubaix, aj keď nemá posilňovaciu dávku vakcíny proti Covidu

Greg Van Avermaet - AG2R Citroën Team.

Greg Van Avermaet (AG2R Citroën Team) trvá na tom, že „bude určite“ pretekať na jarných klasikách aj bez toho, aby dostal tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, a to aj napriek najnovším pravidlám zavedeným UCI a francúzskou vládou.

Bývalý olympijský víťaz sa v novembri nakazil Covidom, ktorý, sa bude podľa neho počítať ako náhrada za preočkovanie v jeho zdravotnom preukaze pre pretekanie.

Van Avermaet pritiahol pozornosť pre svoju váhavosť s očkovaním po tom, čo naznačil, že jeho druhá dávka minulé leto ovplyvnila jeho výkony a spôsobila slabé výkony v druhej polovici sezóny.

Keď naznačil, že odloží svoju tretiu dávku až po skončení jarných klasík v roku 2022, v niekoľkých médiach ho označili za „cyklistu Novaka Djokoviča“. Van Avermaet na to neskôr reagoval: „Keby som neprekonal Covid, už by som si dal posilnovaciu dávku. Určite som za očkovanie, nechcel by som, aby si niekto myslel, že som nejaký Djokovič.“

Prečítajte si tiež

Počas utorkovej tlačovej konferencie pred jeho sezónnym debutom na Etoile de Bessèges bol Van Avermaet zjavne znechutený zo všetkej pozornosti, ktorá sa mu dostala kvôli očkovaniu.

„Neviem, prečo vždy dostávam tieto otázky o očkovaní,“ povedal. „Ale ja som v poriadku. Som v poriadku. Mám COVID pas. Mám jasno. Som zaočkovaný. Žiadny strach.“

Odkedy Van Avermaet naznačil , že chce odložiť tretiu dávku, pravidlá týkajúce sa statusu očkovania športovcov sa zmenili. UCI aktualizovala svoje vlastné protokoly, ktoré podľa všetkého Belgičana nijako neznepokojujú, no francúzska vláda zaviedla nové vlastné predpisy.

Profesionálni športovci, ktorí chcú súťažiť vo Francúzsku, budú musieť mať doklad o úplnom očkovaní, ktoré od 15. februára bude zahŕňať tretiu dávku štyri mesiace po druhej dávke. Tento týždeň sa to netýka pretekov Etoile de Bessèges, ale v súčasnej podobe by to bolo v platnosti pre Paríž-Roubaix 17. apríla.

„Mám svoj certifikát o uzdravení,“ znela Van Avermaetova odpoveď na otázku o nových pravidlách. „Pokrýva aj Roubaix, takže nie je problém.“

Zdá sa, že usmernenia francúzskej vlády tiež, že dôkaz o predchádzajúcej infekcii Covidom-19 za posledných šesť mesiacov by sa počítal ako platný „očkovací preukaz“. Van Avermaet mal Covid-19 v novembri, takže spadá do tohto časového rámca.

V predchádzajúcej časti tlačovej konferencie pre Sporzu povedal: „Bolo by hlúpe, keby som musel dostať posilňovaciu injekciu ihneď po infekcii.“

Van Avermaet by však potreboval tretiu dávku pred Tour de France, ale už naznačil, že to urobí, po jarných klasikách.

Van Avermaet povedal, že mu otázky ohľadom očkovania nevadia, ale zjavne ho to už veľmi nebaví: „Nie, nie, len tomu nerozumiem, pretože som očkovaný a sám som prekonal Covid, takže tomu nerozumiem. Neviem, prečo sa ma to ľudia pýtajú. Asi preto, že som povedal, že po očkovaní som mal slabšie výkony.“

Aktuality

16:31 Carapaz vyhral kráľovskú etapu Okolo Romandie, skvelý výkon predviedol aj Egan Bernal.

Richard Carapaz (EF Education – EasyPost) rozhodol útokom 2,1 km pred vrcholom záverečného 13,8 km dlhého stúpania s priemerným sklonom 6 %, ktorým sa končila štvrtá etapa švajčiarskych pretekov. Druhý skončil Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), tretí finišoval Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers).

25.04.2024 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

25.04.2024 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

24.04.2024 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

24.04.2024 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Zavrieť reklamu