Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Iba 21-ročný dánsky talentovaný cyklista ukončil kariéru: Už som unavený z užívania tabletiek v cyklistike

"Aj na veľkých pretekoch majú pretekári vo vreckách malé nádobky s tabletkami. Ide síce iba o lieky proti bolesti alebo kofeínové tabletky, ale to množstvo, ktoré užívajú, je absurdné. Je až komické, že sa to ani nesnažia skrývať."
Martin Sarvaš

Iba 21-ročný dánsky talentovaný cyklista Ludvig Anton Wacker predčasne ukončil kariéru po dvoch rokoch v tíme Sunweb Development.

Dôvodom je, že sa nedokázal zbaviť strachu po nepríjemnom páde vo vysokej rýchlosti v roku 2020, no tiež zdôraznil, že sa mu nepáči užívanie vysokých dávok tabletiek v profesionálnom pelotóne.

Wacker vyhral juniorské preteky Gent-Wevelgem, keď mal iba 17 rokov, potom sa presťahoval do Holandska a v roku 2019 sa pripojil k tímu Sunweb Development. Vo svojej druhej sezóne odpretekal iba tri dni predtým, ako pandémia stopla kalendár pretekov. Po prvých pretekoch po reštarte sezóny začal mladý dánsky cyklista rozmýšľať o svojej kariére a napokon sa rozhodol s cyklistikou skončiť.

V rozsiahlom rozhovore pre dánsky portál Feltet.dk opísal, ako sa snažil získať späť sebadôveru a potom stratil motiváciu pretekať a trénovať počas skrátenej covid-19 sezóny v roku 2020.

Okrem toho, rovnako ako mnoho mladých jazdcov, ktorí v minulých rokoch skončili so športom, aj Wacker poukázal na užívanie tabletiek ako na ďalší dôvod, prečo ho svet v profesionálnej cyklistike sklamal.

Je až komické, že sa to ani nesnažia skrývať

„Už som unavený z užívania tabletiek v cyklistike. Aj keď ide o legálne tabletky, už ma to nebaví a myslím si, že je až komické, že sa to ani nesnažia skrývať,“ povedal Wacker pre Feltet.dk.

„Je to také očividné. Aj na veľkých pretekoch majú pretekári vo vreckách malé nádobky s tabletkami. Sám som nikdy nechcel nič brať a potom som zistil, že všetci, ktorí sú vo finále berú niečo, čo vy neberiete.“

„Ide síce iba o lieky proti bolesti alebo kofeínové tabletky, ale to množstvo, ktoré užívajú, je absurdné. Jednoducho neviete, čo by to mohlo urobiť s telom jazdca o 20 rokov,“ povedal Wacker predtým, ako uznal, že tímy za to nenesú zodpovednosť.

„Myslím si, že mladí pretekári to robia sami od seba. Tímy nemusia byť nevynutne tými, ktoré to od jazdcov žiadajú. Pretekári si môžu tabletky zohnať sami a je veľmi jednoduché získať k nim prístup.“

„Je viacero dôvodov, prečo končím. Minulý rok som mal nepríjemný pád na Randers Bike Week,“ povedal pre Feltet.dk. Ide o štvordňové preteky pre všetky úrovne pretekátov, amatérov i profesionálov. „Samotný pád prišiel vo vysokej rýchlosti, ale nemal som vážne zranenia. V mojej hlave to bolo však omnoho horšie, ako to bolo v skutočnosti.“

Stratil motiváciu trénovať

„Potom sa to všetko pokazilo na dánskych majstrovstvách v roku 2020, kde som… bol príliš vzadu, pretože som bol príliš opatrný. Potom som tam zostal stáť na kraji cesty s mojou mamou a otcom. Na druhý deň som zavolal do Sunwebu a povedal som im, že tam nechcem pokračovať, aj keď so mnou chceli rokovať o predĺžení zmluvy. Musel som ísť domov.“

Wacker vycítil, že jeho presťahovanie do Holandska a úplné ponorenie sa do profesionálnej cyklistiky prišlo v príliš mladom veku, a tak sa presťahoval späť do Dánska a pripojil sa k tímu CO:Play-Giant v nádeji, že opäť na pretekoch „nájde svoje nohy“, ale, bohužiaľ, namiesto toho zistil opak.

„Tento rok som bol vlastne v dobrej forme na nadchádzajúcu sezónu, ale keď sme dorazili na prvé preteky, bol som úplne mentálne vypnutý a mal som vlastne strach. Neviem, čo to spôsobilo. Potom sa to celé zopakovalo – na tréningu som išiel dobre, no akonáhle som dostal číslo na chrbát, išlo to zlým smerom, takže som sa bál, že spadnem.“

Ludvig Wacker, ktorý teraz pracuje na čiastočný úväzok v obchode s bicyklami, mal tiež problém nájsť motiváciu na trénovanie.

„Chýbala mi motivácia. Chodiť do práce bola zrazu zábava, ale ísť von trénovať v januárový večer v Kodani až taká zábava nebola. Trénovať v Kodani nie je veľmi vzrušujúce. Som zvyknutý trénovať v okolí Roskilde, kde žijú moji rodičia a je to tam naozaj pekné, ale tu sú stále dookola tie isté hlavné cesty,“ dodal Wacker.

Ultimátny cyklistický kvíz

0%

Kto vyhral posledné dve edície Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý Slovák dosiahol najlepší výsledok na majstrovstvách sveta v zjazde?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Rasťo Baránek síce tento rok dosiahol najlepšie umiestnenie slovenského zjazdára na svetovom šampionáte za posledných 22 rokov, keď skončil na 19. mieste vo Val di Sole, ale historicky najlepší výsledok si drží stále Filip Polc, ktorý skončil piaty v roku 1998 na MS v Mont St. Anne.

Môže cyklista predbiehať z pravej aj z ľavej strany stojace alebo pomaly idúce vozidlo v rovnakom smere?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Kto vymyslel koleso?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Bez kolies by sme toho veľa nenabicyklovali. Koleso bolo s najväčšou pravdepodobnosťou objavené približne v rovnakom čase na dvoch rôznych miestach sveta. V 4. tisícročí pred našim letopočtom ho vynašli Sumeri, no v tom istom čase ho začali požívať aj ľudia v Indii, avšak iba ako hrnčiarsky kruh.

Koľkokrát vyhral Tour de France Lance Armstrog predtým, ako mu tituly zobrali pre doping?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na akých pretekoch v roku 2020 šprintovali o víťazstvo v závere (iba) Mathieu van der Poela a Wout van Aert?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký dres má oblečený líder resp. víťaz vrchárskej súťaže na Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľkokrát vyhral Peter Sagan zelený dres na Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ako sa volá prvý model celoodpruženého bicykla?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Patrí helma na Slovensku do povinnej výbavy cyklistov?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Môžu cyklistovi na Slovensku zadržať vodičský preukaz za jazdu (na bicykli) pod vplyvom alkoholu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

U cyklistu nemôže dôjsť k trestnému činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. A preto nemôže byť pravdou tak často opakovaný mýtus, že opitý cyklista môže prísť o vodičský preukaz.

Ktorý cyklista je považovaný za najlepšieho svetového cyklistu všetkých čias?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Patria oranžové odrazky v kolesách aj pedáloch medzi zákonom stanovenú povinnú výbavu?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

V zákone sa píše: Bicykel musí byť vybavený na prevádzku v cestnej premávke odrazovými sklami oranžovej farby na oboch stranách pedálov; na lúčoch predného a zadného kolesa najmenej jedným bočným odrazovým sklom oranžovej farby.

Ktorý (stále aktívny) zjazdár má štyri tituly majstra sveta a je v súčasnosti najúspešnejší na svete?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Greg Minnaar aj Loic Bruni majú síce obaja po štyri tituly, ale Minnaar má na konte dokopy rekordných 22 víťazstiev pretekov svetového pohára (Bruni 7) a štyrikrát získal titul celkového víťaza svetového pohára v zjazde (Bruni 2). Minnaar má aj omnoho viac pódiových umiestnení a vo svojich 39 rokoch je najstarším jazdcom v histórii, ktorému sa podarilo vyhrať preteky svetového pohára v zjazde.

Aký dres získa víťaz majstrovstiev sveta (v akejkoľvek cyklistickej disciplíne)?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Aký je správny počet bicyklov, ktoré vlastníte?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko titulov majstra sveta v cyklokrose získal doteraz Mathieu van der Poel?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Na akú rýchlosť musí byť obmedzený e-bike, aby nemusel byť registrovaný evidenčným číslom? (v Európe)

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľkokrát vyhral Peter Sagan titul majstra sveta v cestnej cyklistike?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Koľko etáp má Tour de France?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý XC pretekár sa stal v roku 2009 najmladším majstrom sveta v XCO a vo svojich 35 rokoch sa stal v roku 2021 najstarším svetovým šampiónom v histórii?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Ktorý slovenský výrobca bicyklov vyrába za rok najviac bicyklov (svojej značky)?

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Podľa údajov z roku 2020: Kellys: ≈ 95 000 bicyklov | CTM: ≈ 55 000 bicyklov | Dema: ≈ 40 000 bicyklov | Kenzel: ≈ 30 000 bicyklov

Vodič má povinnosť pri predchádzaní cyklistu zachovať minimálny odstup 1,5 metra

Správna odpoveď! Nesprávna odpoveď

Národná rada SR síce nedávno schválila novelu Zákona o cestnej premávke, v ktorej sa píše o minimálnej vzdialenosti pri predchádzaní cyklistov 1,5 metra pri rýchlosti do 50km/h a 1 meter pri nižšej rýchlosti. Bohužiaľ, novela nezavádza povinnosť, ale žiada, aby vodiči dodržiavali odstup „spravidla“. Znamená to, že vodičovi pri porušení pravidla nehrozí pokuta a tento odstup reálne nie je povinný.

Ultimátny cyklistikcký kvíz
Dokonalé! Všetky odpovede máte správne. Gratulujeme, zaslúžite si minimálne repliku majstrovského dresu Petra Sagana!

Zdieľajte svoje výsledky s priateľmi

Vaše komentáre

Aktuality

17:48 Detaily a špecifikácia pretekárskeho špeciálu Trek Madone SLR Madsa Pedersena.

Bicykel s unikátnym dizajnom priniesol Pedersenovi šťastie a pripísal si na ňom víťazstvo na belgickej klasike Gent-Wevelgem.

17:01 Wout van Aert má za sebou operáciu, na bicykel však tak skoro nevysadne.

Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.Pri páde na klasike Dwars door Vlaandren utrpel Van Aert zlomeniny siedmich rebier, hrudnej aj kľúčnej kosti.

16:29 Vanesa Petrovská končí v tíme NS Bikes UR Team.

Oznámila to dnes prostredníctvom sociálnej siete Instagram.

10:17 Wout van Aert aj Jasper Stuyven musia podstúpiť operácie po hrozivom hromadnom páde.

Van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier, zatiaľ čo Stuyven má zlomenú kľúčnu kosť. Obaja sú hospitalizovaný v nemocnici v belgickom Herentals.

Včera 23:17 Wout van Aert má vraj zlomenú hrudnú aj kľúčnu kosť a až sedem rebier.

Tím Visma – Lease a Bike pôvodne informoval o „zlomeninách niekoľkých rebier a kľúčnej kosti“, no neskôr večer sa objavili správy, že má aj fraktúru hrudnej kosti. Rozsiahle zranenia utrpel pri hromadnom páde na pretekoch Dwars door Vlaanderen. (Domestique)

Zavrieť reklamu