Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

10 najzaujímavejších prestupov v profi cyklistike pre 2022: Sagan do Totalu, Almeida do UAE a Viviani do Ineosu

Vybrali sme tie najzaujímavejšie prestupy v profesionálnej cestnej cyklistike pre sezónu 2022.
Martin Sarvaš
10 najzaujímavejších prestupov v profi cyklistike pre 2022: Sagan do Totalu, Almeida do UAE a Viviani do Ineosu

Kolotoč prestupov cyklistov, ktorým končia zmluvy je v plnom prúde a tie najzaujímavejšie sú už pravdepodobne uzavreté.

Najzaujímavejším prestupom pre sezónu 2022 je určite odchod Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe do francúzskeho tímu TotalEnergies. V nemeckom tíme pretekal päť rokov a dosiahol 29 víťazstiev. Sagan podpísal zmluvu na dva roky a do nového tímu prinesie aj sponzora bicyklov Specialized.

„Vo farbách Bora-Hansgrohe som zaznamenal svoje 100. profesionálne víťazstvo, vyhral som rekordný siedmy zelený dres na Tour de France a vôbec prvý cyklámenový dres na Giro d’Italia. Ale zmena je súčasťou života a rastu,“ povedal Peter Sagan o prestupe.

Veľmi zásadným momentom pre Slovensko je aj podpis zmluvy iba 18-ročného talentovaného Martina Svrčeka s tímom Deceuninck–Quick-Step. Má za sebou úspešnú sezónu s 15 víťazstvami a s belgickým tímom podpísal zmluvu na dva a pol roka.

Najväčším prestupom v ženskej cyklistike je odchod Lotte Kopecky po jednej sezóne v Liv Racing (predtým bola 5 rokov v Lotto Soudal) do tímu SD Worx, s ktorým podpísala zmluvu na 3 roky.

Práve do Liv Racing  však prichádza z Burgosu česká pretekárka Tereza Neumanová, korá podpísala zmluvu na dva roky.

Sagana nahradí v Bore britský pretekár Sam Bennett, ktorý prichádza do nemeckého tímu po sporoch v tíme Deceuninck – Quick-Step. Z Bory odchádza aj Pascal Ackermann, ktorý podpísal zmluvu s tímom UAE Emirates.

Bora podpísala nielen Benneta, ale aj silných lídrov pre rozbiehanie šprintov i kvalitných vrchárov ako Aleksandr Vlasov z Astany, Jai Hindley z DSM a Sergio Higuita z EF Education-Nippo.

Almeida do UAE Emirates

Ďalším veľkým prestupom je určite aj João Almeida, ktorý sa po úspešnej sezóne v Quick-Stepe pripája do UAE Emirates. Tento tím posilnia aj George Bennett z Jumbo-Visma, Marc Soler z Movistaru a Alvaro Hodeg z Quick-Stepu.

Veľké posili prišli aj do tímu Intermarché-Wanty-Gobert vrátane bývalého európskeho šampióna Alexandra Kristoffa z UAE či talentovaného cyklistu z Eritrey Biniama Ghirmaya z Delko.

Vincenzo Nibali podpísal ročnú zmluvu na tímom Astana, v ktorom už strávil štyri roky (2013-2016) po dvoch sezónach v Trek-Segafredo. Z Astany odišiel Jakob Fuglsang a pripojí sa k Israel Start-Up Nation.

Ineos posilnia Viviani aj Fraile

Prekvapivým prestupom je odchod španielskeho majstra Omara Fraileho z Astany do britského super-tímu Ineos Grenadiers, ktorý však posilní aj silný taliansky šprintér Elia Viviani, ktorý v Ineos (vtedy Sky) pôsobil v rokoch 2015-2017 a posledné dva roky bol v Cofidise.

Victor Campenaerts sa vracia do tímu Lotto-Soudal po troch rokoch v Qhubeka-NextHash. Juhoafrický tím opúšťa aj Giacomo Nizzolo a bývalý majster Európy a taliansky šampión sa presúva do Israel Start-Up Nation.

John Degenkolb sa vracia do tímu DSM po niekoľkých sezónach s tímami Trek-Segafredo a Lotto-Soudal. Esteban Chaves odchádza z tímu BikeExchange a pripojí sa k EF Education-Nippo, Miguel Ángel López odchádza z Movistaru do Astany a zaujímavým posunom je presun mladého Brita Lewisa Askeya z development tímu Groupama-FDJ do hlavného WorldTour tímu.

Končia Greipel, Tony Martin i Tony Martin

Viacero veľkých mien cyklistiky po roku 2021 končí s profesionálnou cyklistikou – André Greipel (39), Dan Martin (35), Tony Martin (36), Fabio Aru (31), Tejay van Garderen (33) či Čech Roman Kreuziger (35).

10 najzaujímavejších prestupov v profi cyklistike pre sezónu 2022

  • Peter Sagan: Bora-Hansgrohe → TotalEnergies
  • Pascal Ackermann: Bora-Hansgrohe → UAE Team Emirates
  • Sam Bennet: Deceuninck – Quick-Step → Bora-Hansgrohe
  • João Almeida: Deceuninck – Quick-Step →  UAE Team Emirates
  • Elia Viviani: Cofidis → Ineos Grenadiers
  • George Bennett: Jumbo Visma → UAE Team Emirates
  • Vincenzo Nibali: Trek-Segafredo → Astana
  • Jakob Fuglsang: Astana → Israel Start-Up Nation
  • Marc Soler: Movistar →  UAE Team Emirates
  • Alexander Kristoff: UAE Team Emirates → Intermarché-Wanty-Gobert
  • BONUS: Martin Svrček:  Franco Ballerini → Deceuninck–Quick-Step

Vaše komentáre

Aktuality

11:13 Fotogaléria: Ako Peter Sagan jazdil aj varil na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

„Takto dobre som sa necítil už asi 10 rokov,“ povedal Peter pri našej poslednej spoločnej večeri. „Som naozaj rád, že sme sa tu stretli takáto skvelá partia a dúfam, že sa takto ešte stretneme.“

10:49 Lukáš Kubiš vyhral Pardubické kritérium, druhý skončil Štoček.

Kubiš pokračuje v úspešnej sezóne víťazstvom kritéria v Pardubiciach, na ktorom skončil druhý ďalší Slovák Matúš Štoček a tretí finišoval víťazov český tímový kolega z Elkov-Kasper Daniel Mráz.

10:32 Trek predstavil šesť nových plášťov pre XC, trail a gravel.

Každý plášť nesie meno ikonického miesta, ktoré svojím charakterom zodpovedá jeho určeniu – Girona, Betasso, Vallnord, Sainte-Anne, Montrose a Gunnison.

Včera 15:26 Decathlon dal do predaja repliky bicyklov Van Rysel RCR Pro tímu AG2R. Po pár hodinách boli vypredané.

V utorok pridal Decathlon do ponuky cestné bicykle, na ktorých pretekajú jazdci tímu Decathlon AG2R La Mondiale. S cenou 9000 eur boli vypredané už na ďalší deň.

Včera 11:39 Strávil som týždeň s Petrom Saganom na tréningovom kempe vo Finale Ligure.

Keď ma Mišo Kolář oslovil s ponukou ísť do Talianska na týždenné sústredenie, na ktorom bude aj Peter Sagan, nemohol som odmietnuť. Už len možnosť byť v prítomnosti takej legendy ako Peter je niečo, čo sa jednoducho neodmieta.

Zavrieť reklamu