Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Na ležiaka, na stojáka či na šikmáča? 4 tipy pri výbere bicyklového vešiaku na stenu

Biker

Či už svoj bicykel parkujete v pivnici, v garáži, na balkóne, alebo patríte medzi maníkov, ktorí ho nespustia z očí a žijú s ním v jednom byte, máme pre vás pár praktických rád, ako urobiť skladovanie bicykla čo najpraktickejšie a najjednoduchšie.

Správne odparkovanie bicyklu – každodenné či sezónne, má totiž svoje pravidlá. Okrem bezpečného miesta, kde naň nikto cudzí nesiahne, je dôležité predchádzať tomu, aby len tak ledabolo opretý o stenu nespôsobil viac škody než osohu.

Príbehy doškriabaných áut v garáži, obitých stien bytu či porozbíjaných interieriérových doplnkov nás akosi prirodzene vedú k tomu, aby sme bicykel vždy ukladali do bezpečného stojana.

OK, jeden bicykel v klasickom stojane nemusí nutne znamenať problém s miestom. Ale čo ak jazdí celá rodina? Život sa v tej chvíli často mení na zúfalý boj o miesto kam uskladniť štyri či viac bicyklov.

Vtedy nastáva čas, aby sme sa namiesto zeme poobzerali po stenách. Možno zrazu zistíme, že garáž, suterén, balkón alebo priamo interér domu, nám poskytujú omnoho viac priestoru, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. A v tej chvíli nám to dôjde –   bicykel zavesený na stene sa má jednoducho lepšie. A to nie len z dôvodu, že dlhodobé státie na kolesách mu skrátka nerobí dobre.

Vybrať ten správny držiak je kľúčové

Pred tým, než na vašej stene odvisne prvý bicykel, je dobré premyslieť si štyri kľúčové parametre, vďaka ktorým bude jeho parkovanie presne také ako očakávate.

1. Spôsob uchytenia bicyklu o stojan – ten ovplyvňuje predovšetkým manévrovateľnosť  a celkovú jednoduchosť procesu ktorým dostenete bicykel na stenu.

Ak máte dostatok priestoru, tak vešanie “na ležiaka”, teda za rám bicykla je rozhodne najpraktickejším riešením. Takéto zavesenie pozdĺž steny tiež zabezpečí dostatočnú vzdialenosť bicykla od steny, ktorá je daná šírkou riadidiel.

Vešiak Solo od britskej značky Cycloc umožňuje prídavným modulom variovať vzdialenosť od steny, čo ocenia predovšetkým majitelia širokých riadidiel. ‚Poteší aj vnútorný priestor, kam si môžete ukryť menšie príslušenstvo:

2. Či vešiak vášmu bicyklu “fitne” – so spôsobom uchytenia súvisí proporčná symbióza medzi bicyklom a vešiakom. Dokažem za koleso zavesiť svoj Fatbike? Zmestí sa do rámového vešiaka môj extra robustný rám? Je možné vešať za Speedplay pedál? Toto všetko si pred kúpou určite overte.

3. Počet bicyklov, ktoré chcete na stenu zavesiť – vyberajte nielen podľa spôsobu uchytenia bicykla, ale aj podľa miesta, ktoré máte k dipsozícii. Niektoré modely dokážu ušetriť miesto tým, že pojmú “na šikmáča” viacero bicyklov nad sebou, prípadne “na stojáka” vedľa seba.

Cycloc Endo sa hodí tam, kde máte viac vertikálneho, než horizontálneho priestoru. Vedľa seba dokážete “na stojáka” efektívne uskladniť toľko bicyklov, koľko potrebujete:

4. V akej miestnosti budú bicykle visieť – do úvahy berte pevnosť a nosnosť stien. Platí jednoduchá rovnica – čím pevnejší je materiál steny, tým vyššia je jej nosnosť. Pozor na hmotnosť bickyla a nosnosť samotného vešiaka, najmä lacné supermarketové modely vás v tomto môžu nemilo prekvapiť.

Myslite na seba

Vešiak ktorý si vyberiete musí byť pohodlný nie len pre váš bicykel, ale predovšetkým pre vás. Manipulácia s bicyklom zaveseným na stene si totiž vyžaduje určitú silu. Pri inštalovaní vešiaka teda voľte takú výšku, do ktorej svojho tátoša dokážete pohodlne zdvihnúť.

Predovšetkým deťom a dámam umiestnite stojany vo výške prispôsobenej ich fyzickým možnostiam. Tak, aby na bicykel dosiahli a zároveň ho uniesli.

Na vešiak Cycloc Hero môžete v bežnej miestnosti zavesiť až 4 bicykle nad seba. Samozrejmosťou sú protišmikové podložky. Vo verzii Super Hero umožňuje zavesenie za Speedplay, SPD, či LOOK pedál:

Ak sa obávate špinavých stien, aj toto kritérium pri výbere svojho držiaka zvážte. Pri vešaní kolmo na stenu, za koleso alebo za pedále, sú potrebné protišmykové podložky, ktoré steny ochránia. Tie by mali byť súčasťou balenia. Ak by ste sa aj napriek tomu o steny strachovali, nalepte na toto miesto napríklad umývateľnú tapetu.

Buďte kreatívni

Ochrana na stenu však môže dobre posúžiť nielen proti zašpineniu. Kreatívne duše dokážu z visiaceho bicykla vyčarovať dokonalú dizajnovú inštaláciu. Stačí tapeta so správnym motívom a držiak, ktorý dokážete vhodne zladiť farebne, dizajnovo aj konštrukčne.

Bicykel tak bude odpočívať na rovnako krásnom a kvalitnom vešiaku a splynie s ním v dokonalej farebnej symbióze, z ktorej nespustíte oči.

Bicykel Pinarello na Passo dello Stelvio z legendárnej Giro d’Italia. Zavesený “na šikmáča” na vešiaku Cycloc Hero:

Nech sú vaše dôvody pre vešanie bicyklov akékoľvek, určite sa obzrite po britských dizajnových držiakoch značky Cycloc od coolberry.sk, ktoré boli premyslené nielen funkčne, ale aj vizuálne.

To, že patria medzi to najkrajšie z najlepšieho nehovoríme my, ale porota Eurobike Award, British Design & Art Direction alebo Design Week Awards. Práve na takýchto vešiakoch si váš bicykel zaslúži odvisnúť.

Vaše komentáre

Aktuality

16:43 Birell Bikefest 2024: Registrácia testovacích bicyklov je spustená!

Na webe bikefest.biker.sk pristáli prvé testovacie bicykle od značiek CTM, Forbidden, Rocky Mountain, či Wilier, no po prvýkrát si môžete rezervovať na testovanie aj cyklistické tretry. Prinesie ich so sebou Shimano.

16:38 Najhoršia bola prvá polhodina. Wout van Aert opisuje pád, pri ktorom utrpel zlomeniny rebier, kľúčnej aj hrudnej kosti.

Van Aert utrpel najhoršie zranenia zo všetkých pretekárov, ktorí skončili na zemi pri hromadnom páde na klasike Dwars door Vlaandren.

14:14 Foto: Ako to vyzeralo na prezentácii tímov na Giro d’Italia 2024.

176 jazdcov z 22 tímov má za sebou prezentáciu a najbližšie tri týždne ich čaká 21 etáp s celkovou dĺžkou 3 408 km a prevýšením 44 650 metrov.

13:49 Foto: Tím EF Education musel na Giro d’Italia vymeniť ružové dresy za čierne.

Keďže ružový dres symbolizuje lídra na Gire, americký tím musel zmeniť farbu dresov, aby sa nemýlili s vedúcim jazdcom celkovej klasifikácie.

11:37 Slovenská polícia spustila absurdnú kampaň: Buď cyklista, nie egoista.

Minulý rok zomrelo na Slovensku 13 cyklistov a došlo k stovkám nehôd. Napriek tomu polícia nevyzýva k ohľaduplnosti vodičov áut voči cyklistom, ale naopak, cyklistov kritizuje už v slogane kampane.

Zavrieť reklamu