Pridajte sa k predplatiteľom

Biker.sk

ZÁMOK K ROČNÉMU PREDPLATNÉMU ČASOPISU BIKER IBA ZA 19,80€!
Novinky

Môžete ísť jazdiť? Sú rúška povinné aj na bicykli? Takto ovplyvnia cyklistov nové pandemické opatrenia

Na celom Slovensku platí zákaz vychádzania od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra. Nebojte sa, jazdenie na bicykloch nám našťastie zatiaľ nezakázali. Ak však chcete ísť na bicykel aj po 1. novembri, musíte sa preukázať negatívnym testom.
Martin Sarvaš
Môžete ísť jazdiť? Sú rúška povinné aj na bicykli? Takto ovplyvnia cyklistov nové pandemické opatrenia

Podľa najnovších opatrení proti šíreniu koronavírusu Covid-19 platí od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra 2020 na Slovensku zákaz vychádzania. Pre Oravu a okres Bardejov platia pre zvýšený počet nakazených prísnejšie pravidlá.

Keďže medzi výnimky zo zákazu vychádzania patrí aj chodenie do prírody, môžete byť pokojní a ísť jazdiť, či už na cesty alebo do lesa.

Nové nariadenie vás však obmedzí na jazdenie vo svojom okrese, aj keď policajné hliadky by na hraniciach okresov podľa ministra vnútra Romana Mikulca zatiaľ nemali byť: „Spoliehame sa na občanov Slovenskej republiky, že pochopia, z akého dôvodu sa to zaviedlo.“

Čo sa týka nosenia rúška, pre športujúcich platí výnimka, takže ani pri jazde na bicykli nemusíte mať rúško na tvári. Od druhých ľudí by ste mali udržiavať odstupy 5 metrov. V inom prípade je rúško v exteriéri povinné, takže si ho vždy pre istotu strčte do vrecka.

Po 1. novembri, teda po tom, ako má prebehnúť celoplošné testovanie na Slovensku, sa však pravidlá zmenia a výnimka na vychádzky do prírody bude platiť iba v prípade, že sa môžete preukázať negatívnym výsledkom testu – PCR aj antigénovým testom.

Výnimky zo zákazu vychádzania (24.10. – 1.11. 2020). Povolené je:

  • ísť do prírody, ale iba vo svojom okrese a v nezastavanej časti obce,
  • dochádzanie do a z práce, (týka sa aj výkonu podnikateľskej činnosti),
  • ísť do najbližších potravín, do lekárne, k lekárovi,
  • ísť na poštu, do banky, autoservisu, na čerpaciu stanicu,
  • ísť sa postarať o blízku osobu, ale aj hospodárske zvieratá,
  • ísť na testovanie,
  • vyvenčiť psa a mačku do 100 metrov od bydliska,
  • ísť na pohreb,
  • sprevádzať dieťa do školy,
  • ísť von v čase od 1.00 do 5.00 hod ráno,

Všetky podrobnosti obmedzení a výnimiek sú zverejnené na webe Úradu vlády SR.

Po 1. novembri, teda po tom, ako má prebehnúť celoplošné testovanie na Slovensku, sa pravidlá menia. Po ňom bude na týždeň opäť prijatý zákaz vychádzania s inými výnimkám, informuje Denník N. Viac informácií o obmedzeniach po 1. novembri nájdete v príspevku na webe Denníku N.

Ako jazdiť v súčasnej situácii?

Samozrejme, nájde sa aj mnoho cyklistov, ktorí nadávajú tým, ktorí jazdia. Asi im však iba závidia a pokojne ich môžete ignorovať.

Choďte jazdiť, ale choďte sami. Ak jazdíte s niekým, s kým bývate v jednej domácnosti, tak to je v podstate jedno a pokojne môžete ísť s ním. Ale v inom prípade choďte sami, ideálne do lesa či na miesta, kde stretnete čo najmenej ľudí. Od iných ľudí dodržujte odstup 5 metrov.

Ak jazdíte na cestnom bicykli, vyberte si cesty, ktoré nie sú plné cyklistov. Vyhnite sa frekventovaným cyklochodníkom a pokojne choďte jazdiť aj na okresné cesty, pretože premávka áut bude omnoho nižšia.

Zoberte si šatku a ak sa dostanete na miesto s väčšou koncentráciou ľudí, natiahnite si ju na tvár, cez ústa aj nos.

Ďalšia veľmi dôležitá vec –  ak už jazdíte, jazdite opatrne. Opatrnejšie ako za normálnych okolností. Nemocnice a zdravotnícke zariadenia majú a v najbližšej dobe aj budú mať dosť práce. Ak by ste sa pri jazde zranili, zbytočne tým zaťažíte zdravotníkov.

Po jazde dbajte na to, aby ste sa čo najskôr dostali do tepla a zbytočne si tak nespôsobili prechladnutie. Jedzte tiež dostatok ovocia a zeleniny pre posilnenie imunity.

Ak máte v pláne intenzívnejšie tréningy, možno zvážte, či nebude lepšie zapracovať na iných aspektoch kondície, posilňovaniu či dôslednému strečingu, pretože aj pretrénovanie môže spôsobovať stres, a tým aj vyššiu pravdepodobnosť ochorenia.

Čo by ste určite nemali robiť (!)

Určite nechoďte jazdiť vo veľkých skupinách. Nejde iba o vás, ale o bezpečie ostatných. Môžete mať totiž vírus v sebe aj bez toho, aby ste o tom vedeli a môžete ho nevedome rozširovať ďalej.

Ak ste zvyknutí jazdiť vyložene v skupinách, zoberte to ako príležitosť či výzvu, nájsť v cyklistike aj niečo viac ako iba socializovanie sa a stretávanie s kamarátmi. Jazdenie osamote vám určite iba prospeje a prídete na iné myšlienky.

Berte to ako príležitosť, nie ako obmedzenie od autorít. A ešte raz pre istotu zdôrazníme, pre dobro všetkých, nejazdite vo veľkých skupinách.

V akom prípade treba zostať doma?

V domácej karanténe by ste mali zostať, ak sa vám zdá, že na vás lezie akákoľvek choroba. Ako bolo už spomenuté, po zime má ľudský organizmus oslabenú imunitu a je úplne normálne, ak ochoriete.

Nie každé ochorenie však znamená, že máte hneď koronavírus.

Ak vás bolí hrdlo, máte sopeľ či nádchu, zostaňte doma a zbytočne nevystavujte riziku ochorenia aj svoje okolie. Najčastejšie príznaky Covid-19 sú horúčka, suchý kašeľ, únava, hlieny a problém s dýchaním.

 

Vaše komentáre

Aktuality

16:01 Kompletne hliníková prehadzovačka? Vivo Cycling ukázali, na čom pracujú.

V súčasnosti dominujú trhu s pohonom a radením dve obrovské spoločnosti Shimano a Sram. To však nebráni menším spoločnostiam pokúsiť sa zabojovať o svojich zákazníkov. S klasickým dizajnom zrejme v tejto konkurencii neuspejete a tak prichádza Vivo Cycling s kompletne hliníkovou prehadzovačkou.

15:05 Canyon predstavil Neuron:ONfly, ide o vôbec prvý ľahký e-bike nemeckej značky.

Na jeho zostavenie využili v Canyon ľahký motor Bosch Performance Line SX, a tento bickykel má hmotnosť 19,1 kg.

Včera 15:42 Kultová značka bicyklov Kona je na predaj.

Do problémov sa dostal ďalší veľký a svetoznámy výrobca bicyklov Kona Bikes. Táto pôvodne kanadská značka bola ústrednou v cyklistickom boome počas 90. rokov. Aktuálne však prechádza turbulentným obdobím s neistou budúcnosťou.

Včera 15:10 Preteky Okolo Slovenska prevedú jazdcov z Podunajskej nížiny až po Tatry a nový je okrem trate aj ich termín.

68. ročník medzinárodných pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 26. do 30. júna. Pozostávať bude z úvodnej tímovej časovky a následných štyroch etáp. Svoju účasť v pretekoch potvrdili tri tímy World Tour a sedem profesionálnych kontinentálnych tímov a desať kontinentálnych tímov, ktoré sa pobijú o UCI body.

Včera 11:02 Preteky 1. kola KENNY Slovenského pohára v endure na Baťovych trailoch v Partizánskom sú zrušené.

Organizátori museli k tomuto kroku pristúpiť, kvôli šíreniu sa afrického moru ošípaných v tejto a v priľahlých lokalitách.

Zavrieť reklamu